Noored detektiivid lahendasid kellaröövi

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Noored detektiivid Markus (Miikael Ainla), kella taha peitu pugenud Karl (Mikk Kaasik), Emilia (Liisa Koppel) ja Rosanna (Mariann Vilbre) härra Krookuse (Lembit Ulfsak) antiigiäri ees. Foto: Katrin Pärnpuu
Noored detektiivid Markus (Miikael Ainla), kella taha peitu pugenud Karl (Mikk Kaasik), Emilia (Liisa Koppel) ja Rosanna (Mariann Vilbre) härra Krookuse (Lembit Ulfsak) antiigiäri ees. Foto: Katrin Pärnpuu

Eile keskpäevast kella neljani võttis „Väikelinna detektiivide” filmigrupp Haapsalus üles mõistatusliku kellaröövi.

Filmiti näiteks lõik, kus laste politseinikust isa Tõnis (Tambet Tuisk) kontrollib röövlite autot. Võttepäeva lõpuks lahendasid lastest detektiivid ka kellaröövi enda.

Tänase Lääne Elu esiküljeloo pealkiri „Noored detektiivid lahendasid kellaröövi” on samuti osaline seriaalis.

Nimelt veenab just see lehenumber seriaali 3. osas üht murest murtud vanadaami palkama lastest detektiivid uurima oma abikaasa Eduardi mõistatuslikku kadumist.

Ideele kasutada seriaalis päris ajalehenumbrit, mitte rekvisiiti, tuli seriaali operaator, Haapsalus sündinud ja kasvanud Kristjan–Jaak Nuudi.

Režissööri assistendi Helen Valkna sõnul süvendab iga lavastusliku teose tõepära, kui on kasutatud ehedat materjali, mitte rekvisiiti.

Kolmandik filmi lindis

„Väikelinna detektiivide” režissööri Rene Vilbre sõnul on seriaalist kolmandik üles võetud: ilmaga on vedanud, ollakse graafikus, võttepäevad kestavad 10–12 tundi.

Seriaali peaosades on Mariann Vilbre (14), Liisa Koppel (10), Mikk Kaasik (10) ja Miikael Ainla (12), kes valiti välja 500 kandidaadi seast.

Tegevprodutsent Mirle Veisneri sõnul olid lapsed esimesel võttepäeval veidi ehmunud, kuid said juba kolmandal päeval Rene Vilbre käest kiita.

Vilbre sõnul on lapsed filmimaailma sisse elanud: „Saavad aru erialasõnadest ja slängist.”

Tähtsas rollis on seriaalis Haapsalu koer Bianca, seriaalinimega Nässu, kes aitab väikelinna detektiividel lahendada nii mõnegi kuritöö.

Bianca leidis filmigrupp Haapsalu veterinaarkliiniku kaudu. Otsiti berni alpi karjakoera. Kui Bianca perenaise Küllike Sinisaluga ühendust võeti ja koerale rolli pakuti, arvas Sinisalu esialgu, et temaga tehakse nalja.

Nüüd tundub, et häbeliku loomuga Bianca on filmitegijate kõik ootused täitnud, lastega sõbraks saanud ja teenib endale välja ka ninaesise.

„Kui on viie–kuuetunnine võttepäev, eks ta ole siis muidugi väsinud,” sõnas Sinisalu.

Haapsalu kui sõbraliku, abivalmis ja vaikse väikelinna kohta jätkus Vilbrel vaid kiidusõnu.

„Ja nii head toitu kui Haapsalus pole ma võtetel varem saanud. Kõht on kogu aeg liiga täis,” sõnas Vilbre.

Seriaal otsib abilisi

Et osa seriaalist kulgeb keskajas, otsib võttegrupp kohalikke mehi munkadeks. Mirle Veisneri sõnul vajavad nad 5–6 munka mitmes vanuses alates 18 eluaastast. Võtted on 4., 5., 7. ja 9. augustil.

„Mungad peaksid olema valmis soengut muutma,” sõnas Veisner. Soengumuutus tähendab, et juuksed aetakse kas päris maha või saab munk „Kevade” köstri soengu: palja pealae ümber juuksepärg.

Mungaks soovijail palutakse ühendust võtta meiliaadressil mirle@bec.ee või telefoninumbril 524 3229.

Muu hulgas lahendab seriaal valge daami mõistatuse. Valge daami ilmumine võetakse üles ülehomme ja ka selleks vajab võttegrupp haapsallaste abi, sõnas režissööri assistent Helen Valkna.

Neljapäeval kell 22.30 palub filmigrupp Haapsalu inimesi massistseeni linnusehoovi ristimiskabeli akna alla valge daami ilmumist ootama.

Rene Vilbre uue kuueosalise koguperesarja „Väikelinna detektiivid” võtted algasid juuli keskel ja kestavad augusti keskpaigani. Paar võttepäeva on Tallinnas, ülejäänud kõik Haapsalus.

„Väikelinna detektiive” näeb ETV2 eetris hilissügisel ja talvel. Sarja toodab BEC.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
make money online
10 aastat tagasi

Thank you ever so for you article post. Keep writing.