Linpet ASi eksporditulu kasvas 62%

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Linpet AS juhataja Magnus Rüütel näitas pakendamist ootavat kuivatatud liha. Foto: Arvo Tarmula
Linpet AS juhataja Magnus Rüütel näitas pakendamist ootavat kuivatatud liha. Foto: Arvo Tarmula

Läänemaale registreeritud tuntuimatest välismaa turgudele müüvaist tootmisettevõtetest teenis 2012. aastal suurima, 62protsendilise eksporditulu kasvu Linpet AS.

Möödunud aasta jooksul müüs Linnamäe lihatööstus Linpet välismaale lihatooteid üle 200 984 euro eest enam kui 2011. aastal. Firma peamine eksporditurg on Soome, kuid müüakse ka Rootsi.

„Pistame suurte firmadega rinda ja toome uusi tooteid turule,” põhjendas Linpeti juhataja Magnus Rüütel edu. Rüütel lisas, et kuna Linpet pakub küllaltki eksklusiivseid ulukiliha tooteid, mille valmistamisel üritatakse kunstlikke säilitusaineid mitte kasutada, siis on põhjamaalased kaubast huvitatud pisut kõrgemast hinnast hoolimata.

Turule tulemist ootab kuivatatud liha, millega tahab Rüütel siseneda ka Saksamaa ja Inglismaa turule.

Maakonna suurimate eksportijate hulka Linpet siiski ei kuulu, käibest moodustas vaadeldud majandusaastal eksport vaid veidi üle 17 protsendi.

Enamik ettevõtteid kasvatas eksporditulu
Puidust tarbe– ja dekoratiivesemeid valmistava ettevõtte Trei Puidukaubad toodangust läks ekspordiks ligi 45 protsenti, eksporditulu kasvas mullu tunamullusega võrreldes 15 protsenti.

Turvaklaasist tooteid valmistava ja toodangust 82 protsenti välismaale müüva Pal–Klaas ASi eksporditulu kasvas 13 protsenti. Majandusaasta aruandes seisab, et äritegevuse mahud kasvasid tootevaliku laienemisega seoses.

Oma toodangust 35 protsenti välismaale müüva Haapsalu Uksetehase eksporditulu kasvas mullu ligi 11 protsenti.

Suuresti ekspordile orienteeritud ettevõtted Tene Kaubandus ja PVMP–EX (Nurme Vabrik) saavutasid mullu ligi 9protsendilise eksporditulu kasvu.

Aiamaju valmistav Tene Kaubandus müüs mullu välismaale 98 protsenti kogutoodangust. Peamiselt lähevad puitmajad Saksamaale, Poola, Hollandisse ja Prantsusmaale, kuid ka näiteks Kanadasse, Liibanoni ja Šveitsi.

Firma üks omanikke Heino Kirs ütles, et on praeguste välismaiste partneritega rahul.

„Plaane võib meil ju veel olla, aga kas need ka teoks saavad, ei olene mitte ainult meist,” lisas Kirs.

Nurme Vabriku toodangust läks mullu ekspordiks 95 protsenti. Firma müüb oma toodangut kõikjale üle Euroopa ja väiksemas koguses ka teistesse maailmajagudesse.

Vabriku juhataja Alari Engman ütles, et muretsemiseks põhjust ei ole, kuid tulu kasv võiks alati parem olla. „Usalduseta ei saa koostööd teha! Meil on partneritega head suhted ja nad teavad, et meie kvaliteedis saab kindel olla,” sõnas Engman.

Traattoodetega tegeleva K.Met ASi toodangust müüakse välismaale 78 protsenti. Firma eksporditulu kasvas 2012. aastal 2,2 protsenti. Suurimad sihtriigid olid Austria, Soome ja Rootsi.

Langused ei olnud suured
Plastist sanitaarseadmete tootja Cipax ASi toodangust läheb ekspordiks 93 protsenti. Vaadeldud majandusaastal suurendas firma koostööd Soome partneritega, kuid ometi vähenes eksporditulu 11 protsenti.

Kasepuidust mööblit tootva ja sellest 90 protsenti välisturule müüva Hapval ASi eksporditulu kahanes ligi seitse protsenti.

Ettevõtte juhataja Aivar Kausi sõnul põhjustas mulluse languse kahe suurima Rootsi partneri vähenenud tellimuste arv, kuid tänavu esimesel poolaastal oli nende partnerite huvi taas ootuspäraselt suur.

Kaus lisas, et firma on tänavu leidnud ka uusi Skandinaavia kliente.

„Käesolevast aastast ootame tõusu,” kinnitas ta.

Toodangust 54 protsenti välisturule müüva ettevõtte Haapsalu Metal eksporditulud kahanesid 3,6 protsenti.

Rave Mööbel saadab Skandinaavia turule 73 protsenti toodangust. Firma eksport vähenes 3,3 protsenti.

Ligi 16 protsenti oma puidutoodetest välismaale müüva ASi Kestvuspuit eksporditulu kahanes 1,6 protsenti.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments