Vahva sõdur Švejk tuleb loomekeskusse külla

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Suur aeg nõuab suuri inimesi, on Tšehhi kirjanik Jaroslav Hašek öelnud oma kirjandusliku kangelase Švejki kohta. Vahva sõduri juhtumised Esimeses maailmasõjas on siiani paljude lemmiklektüür.

Praeguse noore lugeja kätte satub teos harva. Ometi võib seda raamatut pidada igati tänapäevaseks, sest sõdu peetakse maailmas edasi ja kus tahes neid peetakse, seal lokkab ka tobedus ja militaarbürokraatia, mille vilju tunneb oma nahal kõige valusamini lihtinimene ehk reamees.

Sarkasmi ja iroonia kaudu on Hašeki teos pakkunud hingeleevendust paljudele põlvkondadele, kes on saanud tunda totalitaarsüsteemi ebainimlikkust.

Sel laupäeval avatakse Haapsalu loomekeskuse hoovis (Jaani 2) kirjanduslik trahter. Katkendeid Švejki–raamatust loevad Juhan Lehepuu ja Aivo Paljasmaa. Trahteris pakutakse ka sööki–jooki suurtele ja väikestele.

Kui kellelgi seisab kodus riiulil juba läbi loetud kirjandust, võib selle trahterisse kaasa võtta — ehk õnnestub ringi vahetada.

Trahter avatakse kell 15 ning on lahti kella 21ni, sissepääs maksab 2 eurot, alla kümneaastastele tasuta. Väikese vihmaga ollakse kõrvalolevas vanas limonaaditsehhis.

Aivo Paljasmaa

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments