Haapsalus loeti ette Švejki

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Švejki katkendite ettelugemine Haapsalu loomekeskuse õuel andis lavastaja Aivo Paljasmaale mõtte proovida sügisel kirjanduslikku salongi.

Niinimetatud Kirjandustrahteris lugesid katkendeid Jaroslav Hašeki „Vahva sõdur Švejki juhtumistest ilmasõjas” Aivo Paljasmaa ja Juhan Lehepuu.

„Ligi kakskümmend inimest oli, lõpuks küll vähem, sest tekst oli pikk,” ütles Aivo Paljasmaa. „Umbes selle hulgaga me arvestasimegi. Tähtis on see, et neile, kes kohal olid, meeldis.”

Üks põhjus, mis Paljasmaa just Švejki lugemiseks valis, on see, et pikalt kultusstaatuses püsinud raamat on päris paljudele tänapäeva lugejatele tundmatu. „Pärast ettelugemist tuligi üks tüdruk ja ütles, et paistab päris hea raamat, peaks läbi lugema,” ütles Paljasmaa.

Aivo Paljasmaa sõnul tiirleb tal nüüd eilse eeskujul peas mõte sügisest Haapsalus regulaarset kirjandussalongi korraldama hakata. „Kuke galeriis, kamin põleks, vahele paar muusikapala. Nišivärk, palju inimesi sinna ei tule ega mahugi, aga oma koht oleks sellel olemas,” sõnas ta.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Ülla
10 aastat tagasi

Hallo, eelkirjutanud mees! Ära võta sõna naissoo teemadel Mitte iialgi – paned mööda. Millal sina viimati poseerisid skulptor Sturzale?

Teatan alandlikult...
10 aastat tagasi

et ma ei tea ühtki tüdrukut-naist, kes oleks Švejki suutnud läbi lugeda. See ikka rohkem meeste pärusmaa.
Aga algatus iseenesest on tore. Kui oli kuulajaid, siis järelikult on tarvis.

sama
10 aastat tagasi

kui lugeda päevalehti või kuulata valitsuse uudiseid