Haapsalu loomekeskus jääb ilma ruumidest vanalinnas

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

jaani kunstikool tarmula

Vanasse apteeki tuleb kunstikool ja muuseumikontor. ARVO TARMULA

Haapsalu linnavalitsus rendib vanalinnas Jaani tänaval oleva kinnistu hooned muuseumile, lükates kõrvale loomekeskuse, mis lootis ise seal tegevust jätkata.

Lossiplatsi ja linnusevaremete vahetuses läheduses asuval Jaani 2 kinnistul on kolm hoonet. Tänava ääres vana apteek, hoovimaja ja limonaaditehase varemed. Kuna apteeker kolis majast ära, siis viib linnavalitsus majja kunstikooli.

Selleks võtab linnavalitsusele kuuluv OÜ Haapsalu Linnahooldus 600 000 eurot laenu. Haapsalu linnapea Urmas Sukles ütles, et kunstikool alustab uutes ruumides tuleva aasta 1. jaanuaril.

Sukles märkis reedel volikogu istungil, et apteegihoonesse kolib ka Haapsalu ja Läänemaa muuseumite kontor. Viimase käsutusse läheb apteegimajas umbes 200 ruutmeetrit. Muuseum maksab selle eest renti. Suklese sõnul loodavad nad majandada nii, et rendimaksed katavad laenumaksed.

Muuseumi kontroriruumid on praegu Iloni Imedemaa majas. Viimane saab selle arvelt ruumi juurde näitusteks.

Haapsalu loomekeskus lootis, et kinnistu hoovimaja jääb neile. Suklese sõnul läheb aga see hoone peatselt renoveerimisele ja sinna tulevad samuti muuseumi tööruumid. „Kui linnus oma europrojekti valmis saab, siis tuleb sinna igapäevaselt tööle rohkem inimesi. Linnuses igapäevast kontorihoonet arendada ei ole võimalik,” märkis Sukles.

Suklese sõnul hoovipealsesse majja linnuse administratsioon ja arenduskeskus. Limonaaditehas on kavas kujundada suvegaleriiks näituste ja kontsertide jaoks.

Haapsalu loomekeskuses aastaid vabatahtlikuna töötanud Triin Rosin ütles, et Haapsalu linnavalitsuse otsus oli suur pettumus. Rosin möönis, et kuigi loomekeskus on püüdnud leida raha kinnistu korrastamiseks, siis pole see seni õnnestunud. Seda suurem on olnud aga loomekeskusega seotud inimeste tööpanus kinnistul.

„Kahe palja käega kunstnikud on suutnud ainult koristada,” märkis Rosin. „Kurb, et aeg ja energia, mis on kulutatud loomekeskuse loomise nimel on läinud tühja.”

Rosin märkis, et loomekeskus lootis, et kui hoonesse tuleb kunstikool, siis annab hoopis hoogu juurde loomekeskusele, kuid praeguse plaaniga lähevad kõik ruumid ümberehitamiseks büroodeks.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
26 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Kàgu
8 aastat tagasi

Need hoovimajad ootavad vaid buldooserit,sest on vàga halvas sisus.Targem on sinna selle raha eest uued majad teha.Olen seal korduvalt kàinud.

Max
8 aastat tagasi

Nii või teisiti on kiiduväärne et see hoone korda tehakse ja Lossiplatsi ääres on ju veel üks vana puumaja mis tahab remonti,ehk saab sinna teha midagi kasulikku?

hippi
8 aastat tagasi

Hipikultuuri võiks arendada mujal kui kesklinnas. Ei sobi nagu kokku eriti. Hipid peaksid olema omamoodi rohkem, mitte ärimeestega samade asjade pärast võistlema.

koostegemine
8 aastat tagasi

Kas ka kunstikool ei ole mitte loomega tegelemise koht? Seda enam kui ka loomekeskus korraldas jõudumööda just lastele erinevaid kunsti- ja muude kunstidega seotud töötubasid. Kunstikoolis on suvel vaheaeg ja siis saab loomekeskuse kunstnikkond vabalt oma tegevusi teha. Kas pigem pole tegemist koostöö ja koosmõtlemise nappusega? Ka kunstikool võiks ju huvitatud olla, et kaasaegne kunst, s.h. tegevuskunst jne. saaks esindatud olla. Sünergia. Lisaks majanduslik mõtlemine. Vabandan muidugi kui olen täiesti valesti aru saanud.

muuseum
8 aastat tagasi

Haapsalus (ja üleüldse Eestis) on muuseume liiga palju. Kunagi oli huvitav tulla Haapsalu ajaloomuuseomi…kandis välja. Tänapäeval tihti pannakse hunnik kivi, metalli ja klaasi kokku lisaks telekad ja nutitahvlid seinale aga välja ei kanna….nüüd veel kontoriruumi ka palju vaja lisaks.

Aga
8 aastat tagasi

Kunstikool ongi loomekeskus. Väga kahju ainult, et korralikke kaasaegseid ruume ei saa lubada.

to aga
8 aastat tagasi
Reply to  Aga

Kui meenutada, siis enne valimisi lubas reform, et uued ruumid saavad nii muusika- kui kunstikool ja uue hoone asukohtki oli valmis vaadatud Niine tänaval. Oli see naljakoht valimislubadustes?

to Opladii
8 aastat tagasi

Palun loe mõttega, nüüd loe korra veel: maja kunstikoolile ja muuseumile rentimine oli LINNAVOLIKOGU ühehäälne otsus. Nüüd mõtiskle – kelle otsuseid linnavalitsus täidab? Ja siis loe oma emotsionaalne oplaidii läbi ja imesta, ups kui piinlik! Sest Volikogu juhib linna elu. Tahad muutusi – kandideeri volikokku ja (ära)imesta, kui keegi ei taha Sind sinna valida. 🙂
päikest!

jaaa
8 aastat tagasi
Reply to  to Opladii

teoreetiliselt peaks asjad nii käima. Meil paraku juhib linnavalitsus volikogu. Ära ütle,et sa ei tea seda?! Rahuvarm volikogu eesotsas on linnavalitsusele kui rosin saias.

to Opladii 12.12
8 aastat tagasi
Reply to  to Opladii

Sa ei ela ilmselt Haapsalus ja ei tea, kuidas siin asjad toimivad. Nii palju võiksid ikka teada, et eelnõu esitaja oli linnavalitsus ja volikogu osa oli lihtsalt kummitemplit mängida. Kui sa nii tark tahad olla, siis ütle, millal on linnavalitsuse poolt esitatud eelnõu maha hääletatud, olgu see nii halb, kui tahes? Vaata ka seda kui palju esitab linnavalitsus eelnevalt vastuvõetud määruse parandamise eelnõusid. Linnavalitsusele on volikogu lihtsalt mängukanniks ja seepärast oli ka vaja Suklese endist asetäitjat volikogu esimeheks.

Halloo
8 aastat tagasi

eelnõude esitamine ongi linnavalitsuse ülesanne.

VAU
8 aastat tagasi
Reply to  to Opladii

Kas kesk-ilona ei võiks tudida limpsis…

T.R.O.M
8 aastat tagasi

Parbusel on tegemist. Peab käima igalpool lõgistamas lõugu ja vahelduseks pealinnas lõunat söömas.

Opladii
8 aastat tagasi

Ettepanek linnaviletsusele, võtke oma kodulehelt maha see koalitsioonileping. Kui teil veidigi on mõtlemst, siis peaksite aru saama, et see leping on teie jaoks mõtetu, mida te niikuinii ka ise ei vaata. Loen selle lepingu teksti ja imestan just selle loomekeskuse poole pealt – Teeme Jaani tn 2 asuvasse hoonesse Loomekeskuse. Sukles, miks loopida mõtetuid sõnu, kui pole neid ise suuteline täitma? Ja üldse, Sukles, kas keegi selles hallis majas ka linna kodulehega tegeleb? Täna juba märtsikuu, aga linn kutsub rahvast veel 13. veebruaril jõulupuid põletama. Seesugused hapud uudised on linna kodulehel saanud juba ammu traditsiooniks. Kui ei suuda seda lehte… Loe rohkem »

loomemajandus
8 aastat tagasi
Reply to  Opladii

mis asi see koalitsioonileping on, mingi sahtlinurka unustatud paber.

Pikker
8 aastat tagasi

Kui te loete neid aastate taguseid Suklese suust väljaöeldud sõnu, kui tähtis saab linnale loomekeskus olema ja kuidas linn selle arengut toetama hakkab, siis paneb imestama, millest sellelt mehelt järsku selline meelemuutus?

Kodanik
8 aastat tagasi
Reply to  Pikker

Mees annab sõna ja mees võtab sõna, see on täna meie linnapea!

loomemajandus
8 aastat tagasi
Reply to  Pikker

loomemajandus pidi ju prioriteet nr. 1 olema, mõni aasta tagasi jutt ainult loomeklastrite jne ümber käiski. Ilmselt oli tegu jälle mingite projektirahadega, sai kõvasti töötube ja mõttekodasid teha ja välismaal häid praktikaid uurimas käia. Tulemus? Nagu ikka…