Urmas Sukles: Jaani 2 kinnistul asuvad majad tuleb korda teha, muidu kukuvad kaela

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Haapsalu kunstikoool Jaani 2 (5)

Vaade Jaani 2 kinnistu hoovile. Arvo Tarmula foto

Haapsalu linnapea Urmas Sukles ütles, et Haapsalus Jaani 2 kinnistul asuvad hoovimaja ja limonaaditehase varemed tehakse korda nii kiiresti kui võimalik, ennekõike aga on kavas remontida vana apteegimaja, kuhu kolib kunstikool.

Seni on Jaani 2 kinnistul tegutsenud Haapsalu loomekeskus.

„Mul ei ole loomekeskuse vastu midagi, aga neid kahte maja ei ole mõtet niisugusel kujul neile rendile jätta. Majad tuleb korda teha, muidu kukuvad kaela,” ütles Sukles.

Kõik kolm hoonet lähevad Haapsalu Linnahoolduse OÜle, kellel on luba laenata nende kordategemiseks 600 000 eurot. Kui saab selgeks, kui palju apteegimaja kordategemine maksab, saab selgeks ka see, kui ruttu on võimalik asuda hoovimajade kallale. Apteegimajja kolib loodetavasti tuleva aasta 1. jaanuarist Haapsalu kunstikool, sinna tuleb galerii, samuti saab hoones kontoriruumid SA Haapsalu ja Läänemaa muuseumid. Remondiprojekti on koostanud Jaani 2 majale arhitekt Harry Lindemann.

Limonaaditehase varemed konserveeritakse, sisse pannakse elekter, katus parandatakse jms. Suklese sõnul oleks limonaaditehas suviti paslik paik installatsioonidele, näitustele jms ettevõtmistele.

Hoovimaja, kus seni on tegutsenud loomekeskus, läheb esialgse plaani järgi samuti muuseumi käsutusse. Teisele korrusele tulevad tööruumid 16 inimesele.

„Alla plaanime universaalsaali ja terrassikohviku,” ütles Sukles. „Saalis võib korraldada näitusi või teha mida iganes, mis kunstnikele pähe tuleb,” ütles Sukles. Kavas on välja ehitada kaks külaliskorterit.

Senise rentniku, Haapsalu  loomekeskuse kohta ütles Sukles, et neil on võimalus külaliskorteritesse majutada loomeinimesi, kunstnikke, kes võivad kasutada kunstikooli ruume suviti, kui seal õppetööd pole.

„Limonaaditehases saab teha installatsioone,” märkis Sukles.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Mina
8 aastat tagasi

üks suur Jaanituli

Karla
8 aastat tagasi

600 000.-€ = 9 987 960.-EEK selle raha eest saaks ehitada 10 uut loomekeskus/apteeki. Väga kahtlaselt suur summa “korda tegemiseks”.

VAU
8 aastat tagasi

Urmas on, sINA olid…

Lugeja
8 aastat tagasi

Loen ja imestan, kuidas Suklesele seesugune mõistukõne nüüd järsku pähe tuli. Kas tõesti peab nii kaua linnapea olema, et hakata oma sõnu sööma ja teistsuguselt mõtlema. Aastaid tagasi kahtlesin Suklese võimekuses mentoriks olemises loomekeskusele, ajas sõrad vastu ja lõi kõik kahtlejad pihuks ja põrmuks. Nüüd aga astus ise tolleaegsete kahtlejate poolele. Sukes, kuula alati inimesi ja ära aja jonni, kui sulle midagi selgeks teha tahetakse. Olid need aastad ja kellegi närvid seda väärt, et seesugusele arusaamisele alles täna jõuda?

T.R.O.M
8 aastat tagasi

600000 ei jätku ju kõigile näljastele….

VAU
8 aastat tagasi
Reply to  T.R.O.M

Seda 60000 on võimalik jagada, keskmuuseilona ja Aita vahel…

vanamees
8 aastat tagasi

Maja II korruse välisseinad olid juba 10 a tagasi kõverad ja kapremonti nõudvad.Üldse on tükk tegemist, et see nüüdsetele soojapidavusnormidele vastavaks saada.Ehituseadustiku järgi on ju ka energiamärgis nõutav. Kas muinsuskaitse lubaks katusele päikesepaneele panna, pidi kole kasulik olema?