0

Verekeskus kutsub üles loovutama verd ka suvepuhkuse ajal

Riina Tobias

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Põhja-Eesti regionaalhaigla (PERH) verekeskus kutsub inimesi üles suve jooksul vähemalt ühe korra võimalusel verd loovutama, kuna puhkusteperioodil jäävad verevarud alati madalamaks.

„Oleks tore, kui doonorid, kes on kurtnud, et töö tõttu ei saa nad verekeskust selle lahtiolekuaegadel külastada, teeksid oma visiidi puhkuse ajal. Hommikuti on verekeskuses rahulik ja vereloovutamine läheb kiiresti,“ kutsus doonoreid üles PERHi verekeskuse juhataja Riin Kullaste.

Verekeskuse väljasõidumeeskond ei tee seoses puhkustega väljasõite juuni viimasel ja juuli esimesel nädalal ning kahel viimasel juuli nädalal. Seega ootab verekeskus doonorite täiendavat abi Tallinnas eelkõige Ädala 2 vastuvõtus ja DoonoriFoorumis Narva maantee 5 majas.

Kuna juulis on paljud asutused puhkusel, ei saa ka verekeskus tavapärastesse paikadesse väljasõite korraldada. „Haiglad vajavad ka suvel patsientide raviks doonorite abi. Vahel isegi enam kui talvekuudel, sest õnnetusi on rohkem. Meil on mitu aastat olnud juuli haiglate nõudmiste rekordkuu,“ lisas Kullaste.

Juulis ja augustis püstitab PERHi verekeskus koostöös päästeameti ja kaitseväega lisaks ka doonoritelgid linnaplatsidele Rakverre, Paidesse, Raplasse, Keilasse, Tallinnasse ja Haapsallu.

Kõige värskemat infot veregruppide vajaduse kohta saab verekeskuse kodulehelt ja Facebookist „Doonorid ja Sõbrad“ lehelt.

Doonoriks sobib terve, puhanud ja söönud ning vähemalt 50 kilogrammi kaaluv inimene vanuses 18–60 eluaastat, kes on Eesti Vabariigi kodanik või elanud Eestis elamisloa alusel üle ühe aasta.

Doonorite verd kasutatakse rasketel operatsioonidel ja sünnitustel, patsientide raviks verejooksu, raske trauma, aneemia, leukeemia, vähi- ja maksahaiguste, põletuste ning paljude teiste haiguste puhul. Doonorivere toel on võimalikud ka paljud plaanilised operatsioonid, mida muidu liiga suure verekaotuse kartuses ei saaks sooritada.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz