Neljapäeval saab Uuemõisas verd anda

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

Foto verekeskus

Põhja-Eesti regionaalhaigla verekeskus ootab nii uusi kui ka püsidoonoreid verd loovutama 7. detsembril kella 11-14 Haapsalu kutsehariduskeskuses toimuvale doonoripäevale.

„Eesti regilaulus tähistab sõna punane hoopiski kaunist, seega punane kingitus on kaunis kingitus. Verekeskus soovib kõigile Läänemaa inimestele rahulikku pühadeaega ja ootab kõiki doonoreid tegema kaunist kingitust,“ rääkis Põhja-Eesti regionaalhaigla verekeskuse doonorluse arendusjuht Ülo Lomp.

„Regionaalhaigla verekeskusel on tavaks teha jõulukuul ka oma headele doonoritele toredaid kingitusi, mis loositakse välja kõigi detsembris verd loovutanud ja loosis osalenud doonorite vahel. Peaauhinnaks on Peaauhinnaks on Tallinn-Stockholm-Tallinn kruiis neljale, aga toredaid auhindu teatritelt, muuseumitelt ja teistelt ettevõtetelt on veelgi,“ lisas ta.

Haapsalu kutsehariduskeskuses käis verekeskus viimati 19. aprillil, mil 26 doonorit loovutas kokku ligi 12 liitrit verd.

Doonoriks sobib terve, puhanud ja söönud ning vähemalt 50 kg kaaluv inimene vanuses 18–60 eluaastat, kes on Eesti kodanik või elanud Eestis elamisloa alusel üle ühe aasta. Verekeskus julgustab doonoreid verd loovutama regulaarselt, kolm-neli korda aastas. Minimaalne kahe vereloovutamise vaheline aeg peab olema 60 päeva, naistel soovituslikult 90 päeva.

Iga vereloovutus aitab vähemalt kolme patsienti. Doonorite verd kasutatakse rasketel operatsioonidel ja sünnitustel, patsientide raviks verejooksu, raske trauma, aneemia, leukeemia, vähi- ja maksahaiguste, põletuste ning paljude teiste haiguste puhul. Doonorivere toel on võimalikud ka paljud plaanilised operatsioonid, mida muidu liiga suure verekaotuse kartuses ei saaks sooritada. Eesti haiglates tehakse vereülekanne ligi 18 000 patsiendile aastas.

Lisainfot saab ka verekeskuse kodulehelt www.verekeskus.ee ning Facebooki fännilehelt “Doonorid ja Sõbrad“ www.facebook.com/DoonoridjaSobrad.

Regionaalhaigla verekeskus on ka Instagrammis @verekeskus.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Pook
6 aastat tagasi

Meie poisid loovutavad ka heameelega, kui arstid vastutasuks piiritust pakuvad.

Tont
6 aastat tagasi

Kahju,et ma doonorix ei kõlba. Sest mu veregrupp on Viru Valge, nagu ühes laulus öeldakse.

Kodanik
6 aastat tagasi

Hea, kui kohalegi jõuad. Enne kukud ennast surnuks. Posti tänaval pole mingit libeda tõrjet kõnniteedel tehtud. Teised tänavad ka libedad.
Kas keegi kontrolli ka teostab, et kõnniteed oleks liivatatud? Korda neid nagunii ei suudeta teha. Peaasi et oma perse soojas oleks ja raha tiksuks.