Kutsehariduskeskuses tuleb doonoripäev

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Kolmapäeval saab kutsehariduskeskuses saab verd loovutada. Foto arhiiv 

Põhja-Eesti Regionaalhaigla verekeskus ootab nii uusi kui ka püsidoonoreid verd loovutama 13. aprillil kell 11-15 Haapsalu kutsehariduskeskusesse doonoripäevale.

 „Haapsalu kutsehariduskeskuse ja ümbruskonna inimesed on igal korral on meie doonoripäevi heatujuliselt väisanud ning meie verevarusid tõhusalt täiendanud,“ sõnas Põhja-Eesti Regionaalhaigla verekeskuse doonorluse arendusjuht Ülo Lomp, juhtides ühtlasi tähelepanu, et johtuvalt haiglate tellimustest, on viimasel ajal eriti suur nõudlus reesusnegatiivse vere suhtes, kuid täiendamist vajavad ka kõigi teiste veregruppide verevarud: „Kõik endast ja teistest hoolivad inimesed on väga oodatud!“

Viimati käis Regionaalhaigla verekeskus Haapsalu kutsehariduskeskuses mullu detsembris, mil doonoripäeva külastas 51 doonorit. Tervislik seisund lubas neist verd loovutada 42 doonoril ja verekeskus kogus ligi 19 liitrit hinnalist nestet. „Täname südamest kõiki verd loovutanud inimesi ning loodame südamest, et seekordset doonoripäeva väisab samuti rohkelt doonoreid,“ toonitas Ülo Lomp.

Doonoriks sobib terve, puhanud ja söönud ning vähemalt 50 kg kaaluv inimene vanuses 18–60, kes on Eesti kodanik või elanud Eestis elamisloa alusel üle ühe aasta. Verekeskus julgustab doonoreid verd loovutama regulaarselt, kolm-neli korda aastas. Minimaalne kahe vereloovutamise vaheline aeg peab olema 60 päeva, naistel soovituslikult 90 päeva. Doonoripäevale tulles tuleb kaasa võtta isikut tõendav dokument.

Iga vereloovutus aitab vähemalt kolme patsienti. Doonorite verd kasutatakse rasketel operatsioonidel ja sünnitustel, patsientide raviks verejooksu, raske trauma, aneemia, leukeemia, vähi- ja maksahaiguste, põletuste ning paljude teiste haiguste puhul. Doonorivere toel on võimalikud ka paljud plaanilised operatsioonid, mida muidu liiga suure verekaotuse kartuses ei saaks sooritada. Eesti haiglates tehakse vereülekanne üle 18 000 patsiendile aastas.

Lisainfot saab verekeskuse kodulehelt www.verekeskus.ee ning Facebooki fännilehelt “Doonorid ja Sõbrad”

Verekeskus on ka Instagramis @verekeskus, kuhu ootame kõiki oma doonoriks olemise pilte lisama.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments