Verekeskus: täna saab Haapsalus anda verd

Lääne Elu

info@le.ee


Põhja-Eesti Regionaalhaigla verekeskus ootab nii uusi kui ka püsidoonoreid verd loovutama sõbrapäeval, 14. veebruaril kella 10.30-14.30 Haapsalu Kultuurikeskuses (Posti 3) toimuvale doonoripäevale, et kõik suure südamega läänlased saaksid sõbrapäeva tähistada ilusa heateoga.

Viimati oli Regionaalhaigla verekeskus Haapsalus kuu aega tagasi 7. jaanuaril, mil doonoripäeva külastas 77 inimest, eduka vereloovutusega lõppes külastus 68 doonoril. „Meie verevarud said vajaliku täienduse ning täname südamest kõiki doonorina heategusid teinud Läänemaa inimesi. Loodame, et läänlaste aktiivsus doonoritena head teha on ka sõbrapäeval väga suur ning meie verevarud, mis vajavad pea kõikide negatiivsete veregruppide osas täiendust, täienevad ka seekord jõudsalt,“ rõhutas verekeskuse tootmisjuht dr Erna Saarniit.

Doonoriks sobib terve, puhanud ja söönud ning vähemalt 50 kg kaaluv inimene vanuses 18–60 eluaastat. Verekeskus julgustab doonoreid Verekeskus julgustab verd loovutama regulaarselt, kolm-neli korda aastas. Minimaalne kahe vereloovutamise vaheline aeg peab olema 60 päeva, naistel soovituslikult 90 päeva.

Iga vereloovutus aitab vähemalt kolme patsienti. Doonorite verd kasutatakse rasketel operatsioonidel ja sünnitustel, patsientide raviks verejooksu, raske trauma, aneemia, leukeemia, vähi- ja maksahaiguste, põletuste ning paljude teiste haiguste puhul. Doonorivere toel on võimalikud ka paljud plaanilised operatsioonid, mida muidu liiga suure verekaotuse kartuses ei saaks sooritada. Eesti haiglates tehakse vereülekanne ligi 15 000 patsiendile aastas.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments