Doonoritelk tuleb Haapsallu

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

Doonoritelk. Foto arhiiv

Põhja-Eesti regionaalhaigla verekeskus kutsub Haapsalu lossiesisele platsile doonoritelkidesse verd loovutama 28. ja 29. augustil kella 12-18.

Sellel suvel on doonoritelke külastanud juba üle 1800 heategija. Regionaalhaigla verekeskuse doonorluse arendusjuht ning doonoritelkide ellukutsuja Ülo Lomp avaldas heameelt, et doonoritelkides kogutud ligi 800 liitri verega on palju abivajajaid aidatud. „Telgituur aitab ennetada suvist doonorivere nappust ja pakub doonoritele teistmoodi võimaluse teha head. Telkides valitsev rõõmsameelne õhkkond ning silmatorkav kollane telgikuub meelitab enda juurde palju tegusaid ja abivalmis inimesi,“ ütles ta. „Haapsalu  ja Läänemaa inimesed on väga tublid doonorid ning nii meie väljasõite kui ka doonoritelke väga usinalt külastanud, sestap olen kindel, et ka meie tänavused telgid on heategijate rohked.“

Doonoriks sobib terve, puhanud ja söönud ning vähemalt 50 kg kaaluv inimene vanuses 18–60 eluaastat, kaasa tuleb kindlasti võtta isikut tõendav dokument. Verekeskus julgustab doonoreid verd loovutama regulaarselt, kolm-neli korda aastas. Iga vereloovutus aitab vähemalt kolme patsienti. Kõige sagedamini vajavad doonorverd vähihaiged, sünnitajad ja imikud ning raskete operatsioonide patsiendid, aga ka aneemia, verejooksu, raske trauma ja mitmete teiste haiguste põdejad. Eesti haiglates tehakse vereülekanne ligi 15 000 patsiendile aastas.

Ka tänavu tuuritavad doonoritelgid egiidi all „Ka doonor on riigikaitsja!“ mööda Eestit mai lõpust septembri keskpaigani, peatudes üheksas Eesti linnas: Tallinnas, Keilas, Raplas, Paides, Haapsalus, Rakveres, Pärnus, Tartus ning Viljandis. Telgituur kestab 20 päeva. Doonoritelkide tuuri avalöök oli 22. ja 23. mail Pärnus, kus kahe päevaga külastas rõõmsaid kollaseid telke suisa 303 pärnakat, kes tegid 238 vereloovutust, esmaseid doonoreid saadi juurde 53. Edasi olid telgid 5. ja 6. juunil Tallinnas, kus oli  rekordarv doonoreid – 313 külastus, 261 vereloovutust ning 73 esmadoonorit. Kahel telgipäeval 18. ja 19. juunil Rakvere keskväljakul sai doonoritelk nii päikest, tuult kui ka vihma. Telki külastas 346 inimest, kellest verd said loovutada 281. Pärast Rakvere olid telgid Keilas, kus tehti samuti 281 vereloovutust. Juuli viimasel nädalal oli doonoritelk Paides, kus oli 349 külastust, 286 vereloovutust ning 27 esmadoonorit. 8 .ja 9. augustil oli telgituur Viljandis, kus oli kokku 390 verd loovutada soovijat, verd annetas 339 doonorit ja 63 tegi seda esmakordselt.

21.ja 22. augustil Raplas täiendasid 226 doonorit verekeskuse varusid 100 liitri verega. Pärast Haapsalu jõuavad telgid veel septembris Tartusse ning telgisuvi lõppeb 12. ja 13. septembril taas Pärnus.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments