Verekeskus tuleb esmaspäeval läänlastele külla

Esmaspäeval saab Haapsalus doonorina verd anda.

Põhja-Eesti Regionaalhaigla verekeskus ootab nii uusi kui ka püsidoonoreid verd loovutama.

Doonoripäev kestab kella 10.30-14.30 Haapsalu kultuurikeskuses (Posti 3), kus kõik suure südamega läänlased saavad alustada uut aastat ilusa heateoga.

Viimati oli Regionaalhaigla verekeskus Haapsalus kuu aega tagasi 10. detsembril. Siis soovis doonorina verd anda 108 inimest, vereloovutusega lõppes külastus 93 doonoril. „Meie verevarud said erakordselt suure täienduse ning täname südamest kõiki mullu doonorina heategusid teinud Läänemaa inimesi. Loodame, et läänlaste aktiivsus doonoritena head teha on ka 2019. aastal väga suur ning meie verevarud, mis vajavad pea kõikide veregruppide osas täiendust, täienevad ka seekord jõudsalt,“ rõhutas verekeskuse tootmisjuht dr Erna Saarniit.

Doonoriks sobib terve, puhanud ja söönud ning vähemalt 50 kg kaaluv inimene vanuses 18–60 eluaastat. Verekeskus julgustab doonoreid Verekeskus julgustab verd loovutama regulaarselt, kolm-neli korda aastas. Minimaalne kahe vereloovutamise vaheline aeg peab olema 60 päeva, naistel soovituslikult 90 päeva.

Iga vereloovutus aitab vähemalt kolme patsienti. Doonorite verd kasutatakse rasketel operatsioonidel ja sünnitustel, patsientide raviks verejooksu, raske trauma, aneemia, leukeemia, vähi- ja maksahaiguste, põletuste ning paljude teiste haiguste puhul. Doonorivere toel on võimalikud ka paljud plaanilised operatsioonid, mida muidu liiga suure verekaotuse kartuses ei saaks sooritada. Eesti haiglates tehakse vereülekanne ligi 15 000 patsiendile aastas.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments