Doonoripäeval käis ligi sada kaitsevahenditeta inimest

Eilsel doonoripäeval Haapsalu kultuurikeskuses oli lihtsalt võimalik nakatuda koroonaviirusesse. Malle-Liisa Raigla
Eilsel doonoripäeval Haapsalu kultuurikeskuses ei kasutanud kaitsevahendeid keegi. Malle-Liisa Raigla

Kuigi valitsus on keelanud kõik rahvakogunemised, käis esmaspäeval Haapsalu kultuurimajas doonoripäeval ligi sada inimest, kellest kaitsevahendeid ei kasutanud keegi.

Kõik muud üritused, samuti harrastusringide tunnid on Haapsalu kultuurimajas keelatud, kuid doonoripäev toimus. Regionaalhaigla verekeskuse juhataja Ave Lellepi sõnul hingamisteede nakkused vereülekandega ei levi, sest puudub sobiv nakkuse sissepääs. „Siiani ei ole maailmas teavitatud ühestki COVID-19 viiruse nakatumise juhtumist, mida saaks seostada vereülekandega,” ütles Lellep.

Lellepi sõnul on vereloovutajatele praegu esitatud tavapärasest kõrgemad nõudmised. Vereloovutusele ei lubata inimesi, kes on kahe nädala jooksul käinud välismaal või olnud lähikokkupuutes koroonaviirusega nakatunud inimesega. Lellepi sõnul jälgib verekeskus ravimiameti juhiseid, mis tulevad haiguste ennetamise ja tõrje Euroopa keskuselt ja maailma tervishoiuorganisatsioonilt.

Verekeskuse kommunikatsioonijuhi Elina Riispapi sõnul on praegu doonoriveri oluline ning kõik kehtestatud ohutusnõuded on doonoripäeval tagatud.

Pool tundi pärast doonoripäeva algust olid esimesed inimesed verd loovutamas, mõned ootasid oma korda, mõned täitsid ankeete ja kümmekond inimest seisis järjekorras, et arst neid kontrolliks.

Doonoripäeval mõõdab arst doonori vererõhku ja hemoglobiini taset. Doonoripäeva vastuvõtulaua taga istunud töötaja ütles, et rahvast on üllatavalt palju, eeldati, et tuleb vähem. Kultuurikeskuse rõdusaalis oli korraga vähemalt 20 inimest, mitte ühelgi neist ei olnud kaitsevahendeid, ka mitte doonoritega lähikontaktis olnud verevõtjatel. Lellep põhjendas seda sellega, et verekeskus lubab tööle ainult terveid töötajaid, kes ei ole olnud lähikontaktis koroonaviiruskahtlusega inimestega. „Seetõttu kehtivad verekeskuse personalile standardsed tervishoiuasutuse ettevaatusabinõud,” ütles Lellep.

Haapsalu doonoripäeval soovis verd anda 78 inimest, neist vereloovutamiseni

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments