Vaid kaks Läänemaa valda koostas eelarvest lühiülevaate

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Lääne-Nigula vapp

Rahandusministeeriumi soovitusele koostada kohalikele elanike valla aastaeelarvest arusaadav ja lühike ülevaade, reageeris vaid kaks Läänemaa valda – Lihula ja Lääne-Nigula.

Lihula ülevaadet 2016. aasta eelarvest saab lugeda siit ja Lääne-Nigula oma siit.

Möödunud talvel saatis rahandusministeerium omavalitsustele soovitused, kuidas koostada kohalikust eelarvest kodanikule arusaadav ja lühike ülevaade. Kevadeks koostasid 40 omavalitsust lühiülevaate, mis aitab elanikul paremini mõista, kust tulevad omavalitsuse peamised tulud ning millele need kulutatakse.

„Peame ministeeriumis tähtsaks, et omavalitsuste eelarve oleks kodanikele arusaadav. Tunnustan kõiki valdu ja linnu, kes on asunud lühiülevaadet koostama. Lisaks julgustame ka kõiki teisi omavalitsusi olema uuendusmeelsed ning viima sisse muudatusi töökultuuris, mis aitavad tagada avatud ja vastutustundliku valitsemise,“ ütles riigihalduse minister Arto Aas.

Veebruaris saatis rahandusministeerium omavalitsustele tagasisideküsitluse eelarve lühiülevaate koostamise kohta. Tulemuste analüüsis maakondade kaupa selgus, et kõige aktiivsem oli Rapla maakond, kus kümnest vallast kuus (60 protsenti omavalitsusi) koostas lühiülevaate ning kõige passiivsem Järvamaa, kus mitte ükski omavalitsus ei koostanud lühiülevaadet. Suurematest omavalitsustest, kelle eelarved on tihti kodaniku jaoks väga raskesti loetavad, koostasid lühiülevaate näiteks Tartu linn, Rapla, Kose ja Kohila vald.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
to Triibik
8 aastat tagasi

Neljapäevases Lääne Elus nimetas Ridala volikogu aseesimees hr Raivo Õiglas oma valla inimesi madalalaubalisteks.
Eks sellistelt tulebki raha ja otsustusõigus ära võtta. Õiglase sugused kõrgema laubaga intelligendid teavad paremini.

Triibik
8 aastat tagasi

Paluks aru saada,et praegu on viimane võimalus kohalikel otsustada,kuhu raha vaja on. Peale seda räiget refi ja sotside sundliitmist hakkavad investeeringud enamuses kindlalt keskustesse minema. Maakeeli-linnahärrad teavad paremini. Ja kohalikel kaob viimane otsustusõigus.

Spetsialist
8 aastat tagasi

Lääne-Nigula soov investeerida on muljet avaldav- 3,03 miljonit eurot!

fred
8 aastat tagasi

Lääne-Nigula vapil on üks viga–tungib liiga esiplaanile teine,kuigi peaks pisut häbenema ja end tagasi hoidma oma saamislugu meenutades.Ps.Minu meelest võiks ristike punane olla-hariduse tähiseks; me hakkame selle rohluse sisse siin liiga ära uppuma.

Triibik
8 aastat tagasi

Ja need vallad,mis liituda ei taha ning soovivad omi asju ise otsustada,peaks kiiresti mõne suure laenu võtma.