Kuus aastat müügis olnud Central osteti ära

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

central

Vanasti oli Central tuntud kui õllekelder, praegu rohkem kui restoran ja ilusalong. Foto: Arvo Tarmula

Haapsalu vanalinnas Karja tänaval asuva 19. sajandi keskel ehitatud Centrali hoone ostis ära Haapsalus registreeritud firma.

Firma omanik oli nõus Lääne Elule selgitusi jagama vaid siis, kui jääb anonüümseks. Uus majaomanik rääkis, et kavatseb hoone taga oleva krundi jagada kaheks. Ta kavatseb eraldada 650ruutmeetrise osa, selle elamumaaks ette valmistada ja maha müüa. Hoone endaga uuel omanikul suuri plaane ei ole. Kõik senised rentnikud saavad majas edasi tegutseda. Küll aga lubas ta üle vaadata senised üürilepingud. Väidetavasti võib see rentnikele tähendada kuni kahekordset üürihinna tõusu.

Hoone uus omanik kogus 16 aastat üle Eesti tuntust sellega, et soovis ühele Martna vallas asunud talule panna nimeks Karuperse. Toonane Martna vallavanem Toivo Kivipuur ütles, et temal poleks selle vastu midagi, aga vallavalitsuse enamus ei olnud plaaniga nõus.

Centrali endine omanik Helgi Sepp viitas enda kõrgele vanusele ja ütles, et otsustas maja müüa, sest ei jaksanud selle eest enam hoolitseda. „Olen juba pensionär ja tahaks pigem puhata, mitte tööd rabada,” põhjendas Sepp.

Ta lisas, et tunneb rõõmu, et sai väärt hoone anda noorema inimese käsutusse, kes sellega midagi asjalikku teeks. Sepa sõnul oli hoone müügi ajal keskmises seisukorras. „Kui see vajaks kapitaalremonti, siis vaevalt seda ostetud oleks,” ütles endine omanik.

Maja müüdi 210 000 euroga. Esialgne hind oli 275 000 eurot.

Ehkki Sepa sõnul oli ostjate huvi Centrali vastu suur, ei leidnud ta kuue aasta jooksul ühtegi, kellega oleks ostu-müügileping sõlmitud. „Kõik huvilised olid väljastpoolt Läänemaad, nad ei mõistnud täpselt selle hoone olemust,” nentis Sepp.

Ta lisas, et uus omanik on Haapsalu mees, kes õnneks tunneb kohalikke olusid. Hoone teisel korrusel tegutsev Centrali-nimeline restoran lõpetab tegevuse sügisel. Sepp ütles, et broneeringud on tehtud sügiseni, sellepärast ei hakka ta restorani kohe sulgema. Sügisest loobub Sepp restoranipinna rentimisest. Restoranipidamisest loobumist põhjendas Sepp taas oma kõrge vanusega.

Uus omanik loodab leida sügiseks Centrali restorani asemele uue rentniku, kes pakuks samuti toitlustamisteenust. Majas on ehitatud restoranile sobilik köök.

Centrali üldpind koos õllekeldriga on 615,9 ruutmeetrit. Maja juurde kuulub 1615ruutmeetrine krunt, millel on 177,8ruutmeetrine abihoone.

Abihoonet renoveerida või lammutada uus omanik ei kavatse. Kahe korruse ja keldriga Centrali hoone on ehitatud 19. sajandi keskel. Hoonet kasutati 1869. aastani hospitalina.  Aasta hiljem ostis krundi Haapsalu kaupmees Leopold Holmberg, kes lammutas hoone osaliselt ja ehitas selle ümber elumajaks.

Maja ehitati taas ümber 1907. aastal. Sellest ajast on hoone välisfassaad olnud praeguse ilmega.

Aastail 1907–1940 tegutsesid majas õllepood, saapakauplus, pagariäri, kübaraäri, kaitseliidu staap jt ärid ja asutused.

1940. aastal läks maja Vene sõjaväe käsutusse. 1943. aastal tegutses majas Eesti rahva ühisabi Lääne ringkonnaamet ja 1944. aastal lastepäevakodu. Pärast seda tegutses hoones vene sõjaväelaste kino ja kasiino. Hiljem on kasutatud hoonet laona.

Sepp ostis hoone 1993. aastal. Praegu tegutsevad Centrali esimesel korrusel keraamika- ja savitöökoda Tigukass ja ilusalong Sharm. Teisel korrusel on restoran. Aastaid tühjalt seisnud õllekeldrile otsib omanik rentnikku.

 

1 kommentaar

  1. Rentnikele oleks üürihinna tõus valus hoop, aga anonüümsus on juba paljastatud. Ostjaks on seltsimees K….. K…….

  2. Ehk saab sellest asja, kui uus rentnik teeb restorani. Korralik uuenduskuur ja midagi täiesti teistsugust, kui ta siiani on olnud.
    Lootus sureb viimasena.