Lugeja küsib: kas vere loovutamiseks saab küsida töölt vaba aega?

Lääne Elu

info@le.ee

Doonor verd loovutamas. Foto: arhiiv

Kas mul on õigus saada tööandjalt vaba aega vere loovutamiseks?

Töötajal on teatud juhtudel õigus mõlema poole huve arvestades nõuda tööandjalt vaba aja andmist. Töötaja võib töölt eemal viibida mõistliku aja, mida iga üksikjuhtumi puhul hinnatakse eraldi.

Vereseaduse kohaselt on doonoril õigus saada tööandjalt vaba aega vere loovutamiseks. Kuna vereloovutamine on üldjuhul planeeritav, pole tööandja kohustatud selle aja eest maksma keskmist töötasu. Samas on mitmed tööandjad kehtestanud lisasoodustusi ja säilitavad vere loovutamise aja eest töötajale töölepingujärgset töötasu.

Tööinspektsioon kutsub kõiki töötajaid üles regulaarselt verd loovutama ja julgustame ka tööandjaid seda soodustama. Tööandjad saavad luua vereloovutamiseks mugavad tingimused, näiteks korraldades töökohas doonoripäevi või pakkudes paindlikke aegu tööajast vereloovutuseks. Selline ühine pingutus võimaldab meil koos päästa elusid ning näidata kogukonna vastu üles solidaarsust ja hoolivust.

Vladimir Logatšev

tööinspektsiooni juhtiv nõustamisjurist

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
üks
9 kuud tagasi

loll jõuab rohkem küsida , kui sada tarka vastata