Uuemõisas tuleb kevadine doonoripäev

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

doonor15

Põhja-Eesti Regionaalhaigla verekeskus ootab nii uusi kui ka püsidoonoreid verd loovutama kolmapäeval, 19. aprillil kella 11.-14. Haapsalu kutsehariduskeskuses (Ehitajate tee 3, Uuemõisa), toimuvale doonoripäevale. Kõik abivalmid ja sooja südamega Läänemaa inimesed saavad teha kauni pühadejärgse heateo kõigile abivajajaile.

„Meil on suur rõõm tulla kaunile Läänemaale, kus on mõnus ja ühtne doonorite kogukond, kes on alati meie doonoripäevi usinalt külastanud. Meie verevarud vajavad pärast lihavõttepühi usinalt täiendamist,“ sõnas Põhja-Eesti Regionaalhaigla verekeskuse doonorluse arendusjuht Ülo Lomp. Ta toonitas: „Kõik endast ja teistest hoolivad inimesed on väga oodatud häid tegusid tegema!“

Haapsalu kutsehariduskeskuses käis verekeskus viimati mullu jõulukuul, mil verd loovutas 25 doonorit ja verekeskuse verevarud täienesid ligi 12 liitri hinnalise verega. Tuginedes eelnevate aastate kogemusele ning läänlaste suurele südamele, loodab Lomp, et seekord on head teha soovivaid inimesi nii läänlaste kui ka kutsehariduskeskuse õppurite seas rohkem ning verekeskuse verevarud saavad tõhusa täienduse.

Doonoriks sobib terve, puhanud ja söönud ning vähemalt 50 kg kaaluv inimene vanuses 18–60 eluaastat, kes on Eesti Vabariigi kodanik või elanud Eestis elamisloa alusel üle ühe aasta. Verekeskus julgustab doonoreid verd loovutama regulaarselt, kolm-neli korda aastas. Minimaalne kahe vereloovutamise vaheline aeg peab olema 60 päeva, naistel soovituslikult 90 päeva.

Iga vereloovutus aitab vähemalt kolme patsienti. Doonorite verd kasutatakse rasketel operatsioonidel ja sünnitustel, patsientide raviks verejooksu, raske trauma, aneemia, leukeemia, vähi- ja maksahaiguste, põletuste ning paljude teiste haiguste puhul. Doonorivere toel on võimalikud ka paljud plaanilised operatsioonid, mida muidu liiga suure verekaotuse kartuses ei saaks sooritada. Eesti haiglates tehakse vereülekanne ligi 18 000 patsiendile aastas.

Lisainfot saab ka verekeskuse kodulehelt www.verekeskus.ee ning Facebooki fännilehelt “Doonorid ja Sõbrad“.

Regionaalhaigla verekeskus on ka Instagrammis, jälgi meid @verekeskus ning postita oma pilte vereloovutustest doonoripäevadel.

Urve Pals

SA Põhja-Eesti Regionaalhaigla verekeskuse kommunikatsioonispetsialist

 

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments