Päevaleht rikkus online’is ilmunud videolooga head ajakirjandustava

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Pressinõukogu arutas Swedbanki kaebust Eesti Päevalehe peale ja otsustas, et online’is avaldatud videolooga on leht rikkunud head ajakirjandustava, kuid teises artiklis rikkumist pole.

Swedbank esitas kaebuse Eesti Päevalehes 5. novembril 2012 ilmunud artikli „Koduta jäänud pered: pangaga ei ole võimalik läbi rääkida” ja Päevalehe online’is ilmunud loo „VIDEO: 500–eurone võlg jättis kahe lapsega üksikema kodust ilma” peale.

Lood räägivad lastega peredest, kes on pangale laenude maksmisega hätta jäänud ja kurdavad, et panga laenuhalduriga ei ole võimalik läbi rääkida.

Swedbank kaebas, et mõlema artikli pealkiri on kallutatud ja panga seisukohta pole esindatud. Kaebaja leidis, et pangale on antud ebaproportsionaalselt vähe sõna ja videoloos ei antud pangale üldse sõna.

Samuti leidis kaebaja, et artiklist pole aru saada, mis on ühe osapoole selgitus ja mis ajakirjaniku hinnang. Samuti ei olnud kaebaja rahul, et artiklis avaldati pangatöötaja nimi, sest pangatöötaja tegi oma tööd ega esindanud isiklikke seisukohti, lisaks ei tee kliendiga suhtlev pangatöötaja otsuseid ainuisikuliselt.

Eesti Päevaleht vastas pressinõukogule, et leht avaldas kõik Swedbanki sisulised kommentaarid. Artiklis avaldati laenuhalduri nimi sellepärast, et juttu oli konkreetselt tema käe alt läbi käinud juhtumitest.

Lehe kinnitusel oli laenuhalduri nime avalikustamiseks avalik huvi, sest laenuhaldur tegutseb oma ametipositsioonil avalikus ruumis ja peab arvestama, et tema nimi on avalik.

Videoloo kohta märkis leht, et videos on Swedbank ära nimetatud kui puudutatud pank ja panga kommentaar on samuti esitatud.

Pressinõukogu otsustas, et Eesti Päevaleht rikkus veebiartikliga „VIDEO: 500–eurone võlg jättis kahe lapsega üksikema kodust ilma” ajakirjanduseetika koodeksi punkti 4.2., mis näeb ette, et konflikti sisaldava materjali puhul peab ajakirjanik ära kuulama kõik osapooled.

Pressinõukogu hinnangul on videoloos panga seisukohti kajastatud ebaproportsionaalselt vähe.

Teise artikliga pressinõukogu hinnangul ajakirjanduseetika koodeksit rikutud ei ole.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments