Vaktsiinibuss on pühapäeval Haapsalus

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Alates eilsest peatub suuremates linnades puukentsefaliidi vastu vaktsineerimisteenust pakkuv buss.

Teist aastat mööda Eestit tuuritav Terviseagentuuri buss alustas uut hooaega eile. Mobiilses vaktsineerimiskeskuses saab end veebruaris vaktsineerida puukentsefaliidi vastu soodushinnaga.

“Alustades vaktsineerimisega veebruaris, jõuab organism kaitsemehanismid välja arendada enne, kui puugihooaeg algab,” ütles Terviseagentuuri juht, perearst Madis Tiik.

Vastavalt vaktsineerimiskalendrile tehakse immuunsuse saavutamiseks 2 süsti 1–3-kuulise vahega, saavutatud immuunsust tugevdatakse 6–12 kuud hiljem kolmanda süstiga. Edasi on vaktsineerimise sagedus 5 aastat.

Puukentsefaliit kulgeb inimesele raskelt ja võib halvata kesknärvisüsteemi, vaktsineerimisega on võimalik ennast ja oma pereliikmeid kaitsta.

Aktiivne puugiperiood kestab varakevadest sügiseni — seni, kuni ööpäeva keskmine temperatuur ületab 5 kuni 7 plusskraadi.

Eelmisel aastal oli Eestis terviseameti andmetel 178 puukentsefaliiti haigusjuhtumit, võrreldes 2011. aastaga on haigestumine 62 juhtumi võrra langenud. Tiigi arvates võis languse põhjuseks olla vihmane ja vilets suvi ning ka eelmistel aastatel suurenenud vaktsineerijate arv.

Varasemast tunduvalt vähem haigestuti eelmisel aastal ka Läänemaal: kui 2011. aastal registreeris terviseamet puukentsefaliiti 15 juhul, siis mullu kõigest kolmel juhul.

Veebruarikuu lõpuni on võimalik huvilistel puukentsefaliidi vastu vaktsineerida soodushinnaga 18 eurot. Vaktsiinibussi kaudu on võimalik tellida ka teisi vaktsiine ning kutsuda bussi ettevõtetesse.

Vaktsiinibuss peatub Haapsalus kaubamaja parklas pühapäeval, 17. veebruaril kell 12-17.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments