Vaktsiinibuss on homme Läänemaal

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Terviseagentuuri vaktsiinibuss on jälle Läänemaal laupäeval, 20. aprillil. Kell 10–13 peatub buss Haapsalu kaubamaja Konsumi ees ning kell 14–15 Dirhami poe ees.

Vaktsiinibussi eestvedaja, perearst Madis Tiik tuletab meelde, et enese kaitsmiseks puukentsefaliidi vastu on praegu viimane aeg – siis jõuab immuunsus puukide aktiivse tegutsemise ajaks välja kujuneda.

“Pärast lume sulamist ja rohu tärkamist hakkavad puugid peagi tegutsema, mistõttu puukentsefaliidivastase kaitsesüstimisega oleks hea alustada aprillikuus,” ütles Tiik.

Kaitsepookimine koosneb kolmest süstist. Kaks esimest süsti tehakse 1–3kuulise vahega, kolmas kuni aasta hiljem. Puugiohtlikuks ajaks loetakse Eestis aega, mil ööpäeva keskmine temperatuur on +7 °C.

Kohe on käes ka koristustööde aeg, kus puututakse kokku mulla, kõdu ja jäätmetega. Terviseamet tuletab aiatöötegijatele meelde, et mullas või jäätmetes võib leiduda teetanust põhjustava bakteri eoseid. Haigustekitaja eoste organismi sattumisega tuleb alati arvestada, eriti siis, kui inimene on vigastanud nahka – olgu need marrastused, pinnud või loomahammustused, rääkimata lõike-, torke- ja rebimishaavadest.

Vaktsineerimine difteeria ja teetanuse vastu kuulub riiklikku immuniseerimiskavva, viimane kaitsesüst tehakse 17aastaselt koolis. Kuna teetanusvastane immuunsus püsib kuni kümme aastat, siis peaksid täiskasvanud iga kümne aasta järel immuunsust tugevdama.

Vaktsiinibussis saab lasta teha kaitsesüsti kõigi eelpool nimetatud haiguste vastu: vaktsiinide nimistusse kuuluvad puukentsefaliidi ja difteeria-teetanuse vaktsiin, soodushinnaga A- ja B-hepatiidi ning inimese papilloomiviiruse ehk HPV vaktsiin.
Vaktsiinibussis on käimas ka puukentsefaliidi sooduskampaania peredele ning teise vaktsiinisüsti saajatele.

Vaktsiinibussi graafikut näeb ja lisainfot saab Terviseagentuuri kodulehelt.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments