Ümarlauast sai monoloog

Küljendaja

konnakulles@gmail.com

Haapsalu vanalinn. ARVO TARMULA
Haapsalu vanalinn. ARVO TARMULA

Linnavolikogu esimehe Jaanus Karilaiu kutse peale tulla linna ettevõtjate ja linnajuhtide ümarlauale kogunes 63 ettevõtjat.

Pilt, mille Karilaid ja linnapea Urmas Sukles ettevõtjaile maalisid, oli lohutu. Kümne aastaga on linnast kadunud üle 800 maksumaksja. Viie aastaga on selle tõttu jäänud linnale laekumata 3 miljonit eurot. Uue hoobi annab maamaksu kaotamine tuleval aastal.

“Tulevik ei ole jätkusuutlik,” ütles Karilaid. “Lootusetu veel ei ole, aga üha lootusetumaks läheb,” sekundeeris linnapea Urmas Sukles.

Abinõud, kuidas linna tulubaasi suurendada, on kas ebapopulaarsed või kaheldava väärtusega. Ebapopulaarsete sekka kuulub mõte tõsta lapsevanemate osalustasu huvikoolides ja -ringides, lasteaias, koolitoidu puhul jne.

Suklesel ei olnud usku, et linnal on võimu luua uusi töökohti. Uute elamukruntide vajalikkuse seavad kahtluse alla kinnisvaraportaalid, mis pakuvad Haapsalus ja Uuemõisas müüa 184 korterit ja 64 maja.

Linna on aastail 2006–2011 investeeritud 12,5 miljonit eurot, sh 3,8 miljonit eurot linna raha. Kultuurimaja remont, Promenaad jts tööd ei ole toonud uusi maksumaksjaid.

Ekslinnapea Ingrid Danilov ütles, et need suured investeeringud on kantud 2000. aastate alguse lootusest, et kui teha linn ilusaks, tuleb siia ka uusi inimesi. Elama ja töökohti looma.

“Võime linna lõpmatuseni vuntsida, aga kasu ei ole sellest nii suur, kui tahaks,” ütles Danilov “Inimesi tuleb sinna, kus on töökohti.”

Eesti ettevõtlike noorte koja presidendi Ojari Paasi sõnul tuleb abiturientidega kõneldes välja, et 90% neist lubab Haapsalust ära minna, tagasi lubab tulla vaid kümnendik. Minnakse, sest linnas ei toimu midagi.

“Kes peaks toimuma panema?” on siis Ojari küsinud ja kuulanud vastuseks vaikust.

Ritta Piper esitas vanalinna ettevõtjate nimel konkreetsed ettepanekud. Teha Karja tänavale õueala, külalistelt uurida, millest nad puudust tunnevad, kommipoes küsitleda väikesi linlasi. Talvel võiks linnuses olla liuväli. Luua vanalinna sihtasutus, et projekte kirjutada; või haarata vanalinn Piiskopilinnuse sihtasutusse.

Maavanem Innar Mäesalu ütles ümarlauda kommenteerides, et võiks teha arhitektuurikonkursi ja muuta linn, mis on nagunii nagu muuseum ja muinasjutt, teemapargiks.

“Vaimu ravimine on suur äri kogu maailmas,” hindas Mäesalu Haapsalu rahu ja vaikust.

Poolteist tundi kestnud kohtumisel ettevõtjaile sõna ei antud. Karilaid lubas teha sügisel konverentsi, kus saavad rohkem sõna just ettevõtjad.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
35 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
complete currency trader
9 aastat tagasi

I cannot thank you enough for the article. Really Great.

giay da nam cao cap
10 aastat tagasi

Really appreciate you sharing this article post.Really looking forward to read more. Will read on…

Virginia car insurance
10 aastat tagasi

Great, thanks for sharing this article post.Really looking forward to read more. Fantastic.

comeaumentarelamassamuscolare.weebly.com
10 aastat tagasi

Thanks again for the article.Really looking forward to read more. Keep writing.

fx range traders review
10 aastat tagasi

I really enjoy the blog.Thanks Again. Really Cool.

Los Angeles
10 aastat tagasi

This is one awesome blog post.Thanks Again. Great.

trade advisor pro scam
10 aastat tagasi

Very neat blog post.Really looking forward to read more. Really Cool.

PTU Options Mastery
10 aastat tagasi

Thank you ever so for you blog article.Thanks Again. Much obliged.

million hits secrets
10 aastat tagasi

Great blog post.Really looking forward to read more. Great.

Fb Echo
10 aastat tagasi

Thank you ever so for you blog article.Much thanks again. Much obliged.