Graafilise disaini festival tõi Haapsallu Vene plakatikunsti

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Täna Haapsalu kultuurikeskuses avatud graafilise disaini festivalil on lisaks plakatikonkursi parematele ülevaade Venemaa uuest plakatikunstist ja kuulsa Vene avangardisti Alexander Rodchenko tribuutnäitus.

„Enamus neist on maailma kontekstis tõsised korüfeed, kes on ka Vene riigis premeeritud,” tunnustas festivali korraldaja Marko Kekišev Vene plakatite autoreid. „Vene plakatikunstnikega on mul ammu kokkupuuteid, aga äkki jõudis kohale, et Vene plakatit ei ole Eestis tõenäoliselt esitletud.”

Ettevalmistused Venemaa plakatinäituse Haapsallu toomiseks algasid juba aasta tagasi, kui Haapsalu graafilise disaini festivalist võttis osa Moskva graafilise disaini festivali Golden Bee korraldaja ja graafilise disaini teoreetik Sergei Serov.

Haapsalu on üks osa selle ekspositsiooni maailmaturneest, see jõuab veel mitmesse Ameerika ja Euroopa metropoli. „Näitus keskendub eriti sotsiaalsele ja kultuuriplakatile. Enamik töid on tõesti värsked, viimase viie aasta looming,” ütles Kekishev.

Kultuurikeskuse galerii seintel on rahvusvahelise kosmoseteemalise konkurss-näituse „Isikupära/Individuality ’12” tööde paremik. „Kokku laekus konkursile töid üle 80. Välja valisime 40, nii et siia ei olnud lihtne saada,” ütles Marko Kekishev.

Teema kosmos oli Kekiševi hinnangul plakatikunstnikele ebatavaline ja paras väljakutse. Näituse tööd on inspiratsiooni saanud nii ilmaruumist kui ka inimese sisekosmosest.

Festivali kolmas näitus on pühendatud Alexander Rodchenkole, kelle sünnist möödus detsembris 120 aastat. „Kui Rodchenko on läänes kogu aeg tähtsal kohal olnud, siis Venemaal oli ta unustatud ja tõusis uuesti 90ndate lõpul,” ütles Marko kekishev. “Rodchenko on suurepärane konstruktivist, fotograaf ja maalija. Huvitav on see, et kui ma Vene tänapäeva plakateid hakkasin näituseks sättima, siis avastasin, kui suur on tema mõju tänapäeva Vene plakatile.”

Mõne hinnatud välisriigi plakatikunsti ülevaatenäitus on Haapsalu graafilise disaini festivalil juba samuti traditsioon. Kaks aastat tagasi oli selleks riigiks Hispaania. Järge ootavad Poola ja Šveits.

Kekišev lubas avamisel, et tänavu seitsmendat korda peetud festival, mis on juba praegu rahvusvaheline, muutub tulevikus tõeliseks rahvusvahelise plakatikunsti tippsündmuseks.

Kuna festivali avamisega samal ajal toitlustati kultuurikeskuse rõdusaalis Läänemaa tantsupeo osalisi, jagus näitusele ebatavalist publikut. Seitsme-kaheksa-aastased põngerjad mõistsid graafilist disaini hinnata, käisid plakatite vahel ja kommenteerisid: „Vau, tule vaata seda! Ära puutu! Vau!”

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments