Saareasukad rääkisid kultuuripäeval küladest

Küljendaja

konnakulles@gmail.com

Marja ja Tomi Leskinen Håkabackanilt näitasid meeste käsitööd tutvustades aia punumist. Foto: Meeme Veisson
Marja ja Tomi Leskinen Håkabackanilt näitasid meeste käsitööd tutvustades aia punumist. Foto: Meeme Veisson

Laupäeval pidasid vormsilased kultuuripäeva, kus saarerahvas ise tutvustas oma külasid, esitles uut raamatut ja vaatas näitemängu hiiu kandle saatusest.

„Hästi tore oli. Tõeliselt suur ühisüritus, kus inimesed said omavahel tuttavaks,” kiitis Vormsi kultuurijuht Krista Veisson viiendat korda peetud kultuuripäeva.
Päeva tipphetkedeks pidas ta saare külade esitlusi ja Sofia Joonsi ning Kristiina Ehini lavastust hiiu kandle saatusest.

Omanäolised külalood

Korraldajate üleskutsele kultuuripäeval oma külasid tutvustada oli reageerinud enamik saare külasid. Fällarna ja Borrby olid välja tulnud stendidega.

„Külade ettekanded olid ääretult huvitavad. Nii palju põnevat sai teada,” rääkis Veisson.
Tema sõnul olid külade esindajad teinud korraliku ettevalmistustöö.

„Ei tahtnud mingit raamistikku ette anda, sest külad ja inimesed on erinevad,” ütles kultuuripäeva üks korraldajaid Elle Puurmann. Tema sõnul oli kahju vaid sellest, et tiheda ajagraafiku tõttu ei jõudnud pärast ettekandeid arutelu korraldada.
Puurmann rääkis, et nüüd mõeldakse, kuidas külatutvustused laiema publiku ette viia — kas siis internetis või eraldi vihikutena väljaantuna.

Tema sõnul peaks rohkem hakkama kirja panema mälestusi nõukogude ajast saarel. Tasapisi on seda tegema hakatud ja väike osa sellest perioodist on jäädvustatud ka laupäeval esitletud raamatusse “Vormsi — omapärane saar Läänemeres”.

Kogumikku on koondatud ülevaade Vormsist, saare aja–, kultuuri– ja loodusloost, samuti tänapäevast.
Ligi sajaleheküljelise värvitrükis eesti– ja ingliskeelse raamatu koostasid  Elle Puurmann, Ants ja Kristina Rajando, Jana Kokk ja Maris Jõgeva. Raamatu andis MTÜ Läänerannik välja Interregi “Baltic Green Belt” projekti toel.

Hiiu kandle lugu

Kultuuripäeva lõpetas Sofia Joonsi ja Kristiina Ehini koostatud kuuldemängulaadne lavastus “Vetelkõndijad ehk Vormsi perestroika”, mis rääkis hiiu kandle kohtumisest Vormsi usujuhi Österblomiga ja rahvapilli hävitamisest pilli enda silme läbi nähtuna.
Päeviku vormis teksti ilmestasid Sofia Joonsi pillilood. “Sofia Joons on oma pilliga ikka väga professionaalne,” kiitis Elle Puurmann.

“Etendus oli väga vinge,” ütles ka Krista Veisson, kes lootis, et ehk õnnestub seda tulevikuski saarel näidata. Elle Puurmann rääkis, et Joons ja Ehin on sama tükki mujalgi mänginud, kuid saarel kohapeal omandas see hoopis teistsuguse värvingu.
Ta lisas, et etenduse nautimiseks sobiva meeleolu lõid juba hommikul kõlanud laulud lavastusest, samuti taastatud film Österblomi tütarde külaskäigust Vormsi 1930. aastatel.

Elle Puurmann kinnitas, et aasta pärast märtsis tuleb kindlasti järgmine kultuuripäev, siis on peateema haridus.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments