Urmas Sukles: Loodan, et järgmisel aastapäeval on linna elanike arv pööranud kasvule

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Haapsalu linnapea Urmas Suklese kõne eilsel linnajuhtide vastuvõtul Haapsalu kultuurikeskuses.

Head inimesed.

Kahe päeva pärast tähistab Eesti vabariik oma 94. sünnipäeva. Ilus suur tähtpäev meie väikese riigi jaoks. Olin päris mitu aega kimbatuses, kuna ei leidnud seda õiget pidepunkti, millega täita linnapea austav ning vastutusrikas võimalus esineda teie, auväärsed Haapsalu inimesed, ees.

Kas panna ette roosad prillid ning leida ka keerulises ajas üles positiivne sõnum? Tore on ju rõõmustada, kui käed on lume viskamisest krampis, et tänavune lumi on eriti kohev ja valge ning millist rõõmu tunneme autot tankides, sest Eestimaal sõidavad autod Euroopa ühe odavama bensiiniga.

Mõtisklesin Haapsalu linna viimase aastakümne arengu üle, vaatasin tabeleid, lugesin vanu ajalehti ja volikogu dokumente ning leidsin ühe karmi tõsiasja, mida tahan täna teiega jagada. Me oleme kogu aeg sellest teadlikud olnud ning püüdnud protsessi peatada, aga ratas veereb ühesuguse hooga kahjuks edasi.

Ja see karm tõsiasi on Haapsalu elanike jätkuv vähenemine.

2001. aastal elas Haapsalus 12 448 inimest. 11 aastat hiljem on 1. veebruariks alles jäänud 11 168 ehk 1280 inimest vähem. Keskmiselt on meil iive (nii mehaaniline kui loomulik) igal aastal negatiivne ca 130 inimese võrra. Kusjuures mujaleminejate ja juurdetulijate vahe on aastas ca 100 inimest.

Haapsalu juhid ja volikogud on kogu iseseisvusaja arendanud linna, et meil oleks Eesti keskmisest parem elukeskkond ning seda see täna minu arvates ka on.

Meil on suurepärased võimalused sportida, alles sai valmis universaalne tennisehall ning kohe hakkavad kõlama lasud uues lasketiirus. Meie staadionile tuleb suvel Euroopa jalgpall.

Haapsalu koolid annavad üle Eesti keskmise hariduse. Huvikoolides saab tasemel kunsti või muusika algõppe. Lasteaedade järjekorrad on linna elanikele pea olematud ning kohe saab ka viimane veel remontimata lasteaed uue kuue.

Haapsalu uuendatud kultuurimajas käivad tihti teatrid ning toimuvad kontserdid. Haapsalus on jälle kino. Haapsalu pensionärid sõidavad tasuta bussiga ning ka meie sotsiaalabisüsteem toimib hästi. Suvel saab valmis De la Gardie lossi ehitus ning oluline remont toimub sotsiaalmajas.

Meie suvi on sündmusterohke, sellel suvel leiab pika vaheaja järel Haapsalu üles Muhu regatt oma sadakonna jahiga. Soe meri ja hea kliima kevad-suvekuudel on Haapsalule suureks plussiks.

Haapsalu on turvaline linn.
Kauplusteketid avavad uusi kauplusi.
Aga elanike arv väheneb.

Kas see on ainult Haapsalu probleem, et inimesed lahkuvad? Kahjuks ei. Tallinn ja välismaa ja rõngasvallad tõmbavad oma poole kogu Eestis.

Mure on ka see, et seoses elanike arvu vähenemisega väheneb võimalus uute ettevõtete loomiseks, sest töökäsi ei jätku. Surnud ring.

Mida ma oma sellise aruteluga saavutada tahan?

Soovin panna teid kaasa mõtlema ja võimaluste piires ka kaasa aitama, et Haapsalu oleks parim koht mitte ainult elupäevade lõpetamiseks, vaid ka elamiseks ja töötamiseks. Kas selleks aitamiseks on oma või lähedaste elukoha registreering Haapsalu registrisse või siis investeering ettevõtlusesse ning uute töökohtade loomine, see on teie otsustada.

Mõtleme ja tegutseme, et järgmisel aastapäeval saaksin ma rõõmustada teid teatega, et Haapsalu elanike arv on pööranud kasvule.

Seniks aga head piduaega teile ning ilusat Eesti Vabariigi aastapäeva.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
6 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Lembitu
12 aastat tagasi

suht pime reformika jutt, õnn tuleb kohe-kohe, meie juhtimisel ja homme. eks reformikate juhatus saatis mingi käsikirja ette..

tohe
12 aastat tagasi

No kuule,Suku,nii lolli juttu pole juba ammu lugenud!Nüüd on rahvas süüdi,et ei saa ettevõtlust arendada,sest nad sõgedad panevad siit minema ja nii ei jätkugi töökäsi.Veel natuke teiesuguste valitsemist ja varsti terendabki olukord.kus ühtäkki linnapeast saab külavanem.

ch
12 aastat tagasi

Läänemaad ja Haapsalut saavad paremaks muuta endised ja praegused kohalikud – kirjutades end sisse, propageerides ja olles Läänemaa fännid. Positiivsed fännid, mitte elukauged virisejad nagu K….
Teine pool asjast on suurus – Haapsalu üksi liiga väike, terve Läänemaa peab olema koos.

kle
12 aastat tagasi
Reply to  ch

su kõnel on avarust ja perspektiivi

läänlane
12 aastat tagasi

millise sõnumi andis linnapea ?NIX!
Vähem rahvast -vähem muret -kas selle jutu ka linnapea ülesse leidis ,aga nii just ütles Sukles Lääne Elus oma esimesel ringil linnapeana(hoian alles ajalehe ajaks ,kui Haapsallu jäänud ainult pensionärid ja ametnikud)
Sukles üles,et rohkem rahvast-rohkem muret -pead neile muretsema elamispinna,siis vaja lasteaedu ,siis veel töökohti-aga minult tutvused see s Toompeal ja saan vajadusel raha sealt linnakassasse ja nüüd tuleb ju veel Brüsselist raha…aga linnapea müüb linnaraadi?
Ülbust on refomierakondlastel alati jätkunud,miks peaks Sukles erinema…

population scientist
12 aastat tagasi

Ilus soov ja lootus, aga teostumine kaheldav. Praeguse rahvastikudünaamika põhjal on karta, et selleks ajaks on taas suur osa reproduktiivses eas elanikkonnast Haapsalu tolmu jalgelt pühkinud. On see ju hea linn suremiseks…