Haapsalu linnajuhtide vastuvõtul anti üle vapimärgid

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Runar Nylund.

Runar Nylund.

Kolmapäeva õhtul kultuurikeskuses peetud Eesti Vabariigi aastapäeva kontsert–aktusel andsid Haapsalu linnajuhid üle möödunud aasta vapimärgid ja tunnustasid parimaid õpetajaid, kultuuriinimesi ja sportlasi.

Vapimärgi said tänavu Runar Nylund, kes rajas Haapsallu Samaaria Eesti misjoni, ja Steni muinasjutuvõistluse korraldajad Ann ja Ants Roos.

Runar Nylund on üle 20 aasta Haapsallu humanitaarabi toonud, sõlminud kultuurisidemeid, aidanud ellu Samaaria Eesti misjoni. Nylundi kandidatuuri esitas Samaaria Eesti Misjoni direktor Toomas Vallimäe.

Haapsallastele paistavad rohkem silma Samaaria humanitaarabi poed, kuid Vallimäe sõnul tähtsam on turvakodu, kus abivajajad saavad peavarju, süüa, nõu ja abi ning ka tööoskusi.

Samuti jagatakse seal abi vähekindlustatud peredele ja viiakse läbi personaalseid nõustamisi.

Soomerootslane Runar Nylund rääkis, kuidas otsus Eestile appi tulla sündis kodumaal Soomes telerist laulva revolutsiooni uudist nähes.

„Pärast sõda oli Soomes raske aeg. Olin siis väike laps, kolmeaastane, ja meie pere oli väga vaene. Vend töötas Rootsis ja saatis pakke. Mäletan siiani seda tunnet, kui pakk tuli — see oli nagu taevas,” ütles ta.

Eesti olukord uuesti iseseisvumise eel ja ajal tuletas kirikumehele lapsepõlve meelde. „Tundsin Jumala ees, et mul on suur võlg, mis tuleb tagasi anda,” sõnas ta.

1990 oligi Nyberg Eestis humanitaarabi vahendamas ja siinset Samaariat käivitamas. Nüüd on see toiminud üle 20 aasta. „Mul on selle üle, milliseks Samaaria on muutunud, väga hea meel, aga see ei ole minu töö. Mina olin starter, mitte põhimootor,” ütles ta.

Abikaasad Ann ja Ants Roos on kunstielu eestvedajad, aga eelkõige tuntud ja hinnatud Steni muinasjutuvõistluse korraldajatena.

Roosid on lastele võistlust oma varalahkunud, muinasjutte kirjutanud poja mälestuseks läbi viinud juba 20 korda. Selle aja jooksul on võistlusel olnud 5000 osalejat, välja on jagatud üle 400 auhinna.

„Loodan, et siin on ka Läänemaa emakeeleõpetajaid. Teid ja muidugi lapsi tahan ma eriti tänada,” ütles Ann Roos. „Mõelda vaid, et neist väikestest kirjutajatest, kes 20 aastat tagasi osalesid, on kasvanud juba täiskasvanud inimesed.”

Sportlastest said tunnustust noorte Euroopa meister kiirmales Ottomar Ladva, juunioride Euroopa meistrivõistluste võistkondlik neljas laskur Karl–Adam Kaustel ja Euroopa meister jahilaskja Arles Taal koos treenerite Mati Seppi ja Ülari Laukiga.

Linnapea Urmas Sukles tänas ka tennisemängijat Kaia Kanepit, keda kohal ei olnud, ja soovis sportlase õla kiiret paranemist.

Haapsalu aasta õpetaja tiitel anti üle Karin Lükk–Raudsepale, kes töötab Haapsalu gümnaasiumi muusikaõpetajana, on tütarlastekoori Canzone üks dirigentidest ja laulukonkursside korraldaja.

Haapsalu hariduselu edendaja tiitli sai Haapsalu linna algkooli direktor Malle Õiglas.

Haapsalu kultuuritegijana kutsuti lavale kirjanik Aidi Vallik, kes mullu võitis Eesti kuuest lastekirjanduspreemiast neli.

Haapsalu kultuurielu edendaja tiitli sai Anneli Aken, kelle eestvedamisel on üle kümne aasta toimunud ja toimuvad edaspidi Valge Daami vabaõhulavastused.

Haapsalu säravaimaks kultuurisündmuseks kuulutasid linnajuhid Haapsalu gümnaasiumi muusikali „Kinni lä’ete teie!”, mida käis vaatamas 1500 inimest. Selle tiitli võttis vastu muusikali muusikajuht Ilona Aasvere.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
tohe
12 aastat tagasi

Eks ta ole,mõned rootslased tegelevad siin samaarlusega(Runar Nylund),teised(SWED PANK) jälle röövimisega,kuid meie klikk(Ilvesed,Ansipid ja Laarid) jagab autasusid ning kiitust mõlemaile!