Kullamaa ettepanek ajas Martna ja Risti segadusse

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Kullamaa volikogu esimees Einar Pärnpuu.

Kullamaa volikogu tegi ühinemisettepaneku Risti ja Martna vallale, kes jäävad esialgu suurvalla loomise asjus ettevaatlikuks.

„Umbes aasta tagasi arutasime koostöövõimalusi. Minu teada ei ole keegi toonast arutelu lõpetanud,” ütles Risti volikogu esimees Andres Liiv.

Arutada ju võib, aga põhimõtteliselt on Liiv seisukohal, et praeguses aegruumis ei muuda kahe–kolme valla liitmine midagi. „Kuni rollijaotus on määratlemata, kuni pole selge, mis on kohaliku omavalitsuse, maavalitsuse ja omavalitsuste liidu ülesanded, pole paarikaupa liitmisel mingit mõtet,” ütles ta.

Martna vallavanem Tiiu Aavik ütles, et on saanud seni küll pressiteate, aga mitte ametlikku ühinemisettepanekut. „Ootame ära,” ütles ta.

Aavik rääkis, et mõistab Kullamaa hirme — kui kaob Koluvere hooldekodu, väheneb sissetulek jms —, aga Martna peab eelkõige oma rahva peale mõtlema. „Ma saan aru, et Martna on hea pruut, aga enne oma rahvaga rääkimist ei otsusta me midagi,” ütles ta.

Martna vallal laenu peaaegu ei ole, Kullamaal ja Ristil on. „Supp läheb lahjemaks, see on selge,” ütles Aavik.

Kullamaa mehed seevastu on kindlad, et ühinemine on mõistlik samm. „On aeg teha vallad suuremaks. Elu sunnib. Inimesi jääb vähemaks. Koolireform ootab järge. Kui ülevalt haldusreformi ei alustata, tuleb seda alustada alt,” ütles Kullamaa vallavolikogu esimees Einar Pärnpuu.

Pärnpuu sõnul aitaks ühinemine paremini ära kasutada kohalikku inimressurssi ja väheneks käsi–peseb–kätt–mentaliteet, mis kipub ohustama pisivaldu. „Kogukonnad on väikesed, keegi kellelegi pahasti öelda ei taha,” ütles Pärnpuu. Rahalist võitu Pärnpuu ühinemisel ei näe, kogukonna toimimine aga peaks paranema. Reedel volikogus ühel häälel vastu võetud ettepanek on katse anda konkreetne kuju pool aastat tagasi tehtud, kuid liiva jooksnud üritusele, arutamaks kolme valla koostöövõimalusi. „Tookord arutasime, aga ei tulnud midagi välja,” ütles Pärnpuu.

Nüüd, täpselt valitsemisperioodi poole peal on õige aeg ühinemisest tõsisemalt rääkima hakata, rääkis Pärnpuu. „Kahe aasta pärast valiksime siis juba suurvalla volikogu,” ütles Pärnpuu.

Ühinemisettepaneku aluseks on valitsuse 2004. aasta määrus „Kohaliku omavalitsuse üksuste loetelu ühinemispiirkondade kaupa”, mis märgib Kullamaa, Martna ja Risti valla üheks piirkonnaks.

„Martna võimalusena nähakse seal ka Ridalat, Risti võimalusena Taeblat. Meil muid võimalusi pole,” ütles Pärnpuu.

Kullamaa volimehed pole Ristilt–Martnast veel vastukaja saanud ega ootagi seda kohe. „Pruut tuleb enne puhtaks pesta ja tiiba ripsutada. Las mõtlevad,” ütles Pärnpuu.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
24 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
complete currency trader bonus
10 aastat tagasi

This is one awesome article.Thanks Again. Keep writing.

girls sandals
10 aastat tagasi

Appreciate you sharing, great blog.Much thanks again. Cool.

DMV Virginia test
10 aastat tagasi

Fantastic post. Awesome.

comeaumentarelamassamuscolare.weebly.com/
10 aastat tagasi

wow, awesome blog post.Much thanks again. Cool.

fx range traders bonus
10 aastat tagasi

Hey, thanks for the blog article.Thanks Again. Great.

Dallas
10 aastat tagasi

Hey, thanks for the article post.Much thanks again. Cool.

trade advisor pro software
10 aastat tagasi

Wow, great blog. Cool.

PTU Options Mastery
10 aastat tagasi

Great post.Really thank you! Much obliged.

million hits secrets
10 aastat tagasi

wow, awesome article post.Thanks Again. Really Great.

Fb Echo
10 aastat tagasi

wow, awesome article post.Much thanks again. Keep writing.