Luik: probleem pole eliitkoolides, vaid nõrkades koolides

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

Riigikogu kultuurikomisjoni liikme, reformierakondlase Lauri Luige arvates ei peaks hästi toimivaid koole ümber kujundama, vaid tuleks tegeleda nende koolidega, millel nii hästi ei lähe.

Lauri Luige sõnul puudutab koolikatsete küsimus suhteliselt kitsast osa Eesti haridusmaastikust. Esimesse klassi pääsemiseks korraldatud katsetega seotud probleemid on eriti valusalt üles kerkinud Tallinna kesklinna koolides. "Olukord muutuks, kui lapsevanematel oleks suurem kindlus kvaliteetse hariduse saamise võimaluse osas kõikjal Eestis. Kindlasti tuleb parandada hariduse juhtimist pealinnas, kuid ka koolijuhtide otsustusvõimalusi eelarve ning õppekavaga oma kooli nägu kujundada," lausus Reformierakonna hariduse töörühma juht Lauri Luik.

"Laiemaks probleemiks erinevates Eesti piirkondades on aga see, et vanemad üritavad oma lapse saata täistsüklikooli (1.-12. klass) esimesse klassi eesmärgiga, et tal oleks hiljem vastava kooli gümnaasiumiastmesse sissesaamine kindlam. See aga sunnib näiteks väikeste maapiirkondade lapsed juba väga varakult kodukandist lahkuma, mis ei toeta põhimõtet, et kvaliteetne põhiharidus peaks olema kättesaadav võimalikult kodukoha lähedal," ütles Luik.

"Osaliselt aitab selle probleemi vastu puhaste gümnaasiumite loomine, mille suunas mõned omavalitsused on Hugo Treffneri gümnaasiumi positiivse näite varal ka liikumas. Näiteks 2013. aastal alustab tegevust uus riigigümnaasium Haapsalus. Kindlasti on aga oluline, et puhta gümnaasiumi loomine oleks koolipidaja vaba tahe," lisas Läänemaalt riigikokku valitud Luik.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments