Varblasse võib tulla tuumajaam

Lääne Elu

info@le.ee

Tuumajaam. Foto: Fermi Energia
Tuumajaam. Foto: Fermi Energia

Tuumaenergia töörühma ruumianalüüs näitab , et sotsiaalmajanduslikult oleks kõige positiivsem mõju jaama rajamisel pealinnast kaugemale kahanevatesse ja madalama sissetulekutega elanikkonnaga piirkondadesse. Selliste piirkondadena tuuakse välja Loksa, Toila, Varbla ja Kunda.

Töörühma juhi, keskkonnaministeeriumi kantsleri Meelis Mündi sõnul ei tähenda see, et neisse piirkondadesse tuumajaam tuleb. „Eesti riik ei ole täna teinud otsust tuumaenergia kasutuselevõtmiseks. Juhul, kui riik peaks sellise otsuse langetama, selguvad jaama tegelik asukoht ja teised nüansid täiendavate analüüside ja planeeringu käigus,“ märkis ta.

Ruumianalüüsi alltöörühma juht, rahandusministeeriumi asekantsler Kaia Sarnet selgitas, et esmaste kriteeriumite alusel (jahutusvee olemasolu, kaugus riigipiirist, lennujaamade kaitsevööndid, üleujutusohuga alad, kaitsealad jm) joonistus aasta alguses kõigepealt välja rannikuäärne vöönd 15 piirkonnaga, mida analüüsiti täiendavalt sotsiaalmajanduslikust vaatest. „Sotsiaalmajanduslik lähenemine vaatab asja maksimaalse kasu vinklist – kellele ja milline oleks jaama rajamisel võimalik positiivne mõju,“ rääkis Sarnet. „Tegu on laiaulatusega objektiga, mis avaldaks soodsat mõju kogu regiooni arengule. Asukohapiirkonnas saaks tekkida sünergia olemasolevate tööstusettevõtetega, suureneks elanikkond ja asustus, suuremat rõhku pandaks teenuste kättesaadavusse ja elukeskkonna arendamisse,“ tõi Sarnet välja. „Pikemas perspektiivis võib jaama rajamine tõsta vähemvõimakamate kohalike omavalitsuste puhul nende finantspositsiooni,“ lisas ta.

Analüüsis välja toodud piirkondi asutakse tulevikus hindama detailsemate kriteeriumite alusel, mille käigus võivad selguda täiendavad välistavad asjaolud.

Valitsus kutsus tuumaenergia töörühma kokku 2021. aastal. Töörühma ülesanne on analüüsida tuumaenergia kasutuselevõtmise võimalusi Eestis, töö lõpparuanne valmib käesoleva aasta lõpuks. Seisukoht tuumajaama võimaliku rajamise osas peaks riigi otsusel selguma 2024. aastal.

Lääneranna vallavanem Ingvar Saare ütles ERRile, et pole end veel tuumajaama lainele viia suutnud, sest mure koolidega pole siiani lahendust leidnud.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
38 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Onu
1 aasta tagasi

Artikli juurde kuuluv “foto” on pigem ilus joonistus. Ka märksõna “Fermi energia” on kõnekas. Kusagil ei ehitata tuumajaama sotsiaalmajandusliku positiivse mõju pärast vähesele arvule pärismaalastele. Mõjud saavad olema küll, kuid valdavalt negatiivsed keskkonnale, eriti kui ehitada see keset Lahemaa rahvusparki nagu Loksa või mõnda teise kodumaa looduskaunisse kohta. See jaam peab tulema ikka tarbijate peamassile võimalikult lähedale e. Tallinna piirkonda, ei pea elektrivõrkudele üleliia kulutama.

Novot näed siis
1 aasta tagasi
Reply to  Onu

Tõsi ka jah? Põlevkivi kaevandamine ja sellest energia tootmine ei mõjuta õnneks üleüldse looduse käiku. Hmm huviotav, miks selle asemele siis muid variante otsitakse? Rumalad seal toompeal vist. Aga tuleb nii välja, sest iga onu teab asju palju paremini.

Onu
1 aasta tagasi

Naiivne “Novot” usub vist, et peale tuumajaama rajamist lõpeb põlevkivi kaevandamine nagu noaga lõigatult. Ei lõpe ja küll minnakse ka fosforiidi suhtes uuele katsele. Kui radioaktiivne mädamuna värvida pühademunaks ja kirjutada peale “Sotsiaalmajanduslik lähenemine” siis petab “Novot”-ide massi ära küll.

Pärnakas
1 aasta tagasi
Reply to  Onu

Tõenäoliselt aeti ka Fukushima kandi inimestele kunagi taolist mesijuttu, et tegu on laiaulatusega objektiga, mis avaldaks soodsat mõju kogu regiooni arengule. Asukohapiirkonnas saaks tekkida sünergia olemasolevate tööstusettevõtetega, suureneks elanikkond ja asustus, suuremat rõhku pandaks teenuste kättesaadavusse ja elukeskkonna arendamisse jne.

Misasi
1 aasta tagasi
Reply to  Pärnakas

Mis mesijuttu, tuumajaam on ju väga okei lahendus meile. Midagi selle vastu on või? Eks ikka leidub tegelasi, kes kõige vastu on.

miks
1 aasta tagasi

varblasse, tahan , et see tuleks haapsallu, keset tagalahte, siin ruumi küll

Huvitav lähenemine
1 aasta tagasi
Reply to  miks

Miks tahad?

siis
1 aasta tagasi

tagalahes hakata selles soojas vees mudavanne võtma, ei pea selleks spaasse minema ja tagalaht saab korda, mingi haljastus selle jaama ümber ikka tehakse, pealegi töökohad tulevad haapsallu ning jahutustornid annavad ka lahele ilmekust ju

Misasi
1 aasta tagasi
Reply to  siis

millised töökohad? Ega see uksetehas ei ole, et töökohti tuleb juurde. Mõelge ka natukene! Võibolla paar valvurit, kuid enamus kaadrist on väljaõppinud tegelased ikka, mitte töötute seina pealt loetud kuulutuse peale tulnud.

A.R.
1 aasta tagasi
Reply to  Misasi

Need spetsialistid tuleb ka väljastpoolt Eestit sisse tuua.

Juhan
1 aasta tagasi

Kui see jaam kuskile tulema peab siis Varbla pole paha mõte. Nii julgeoleku-strateegilise asukoha kui ka sotsiaal-majandulikust seisukohast. Aga kui kui vaadata Eesti põhivõrgu kaarti, siis saab igaüks aru et Varblasse see ei tule… niiet rahunege kodanikud, rahunege.

Vello
1 aasta tagasi

Miks Haapsalusse aatomielektrijaam ei sobi???

Lauajalg
1 aasta tagasi
Reply to  Vello

Aga sellepärast, et aatomielektrijaama ei tehta.

Mati Põdra
1 aasta tagasi

Mis kuradi Varbla? Tuumajaam ka Lihulasse! Või äärmisel juhul Kõmsile.

krõll
1 aasta tagasi
Reply to  Mati Põdra

Miks Lihulasse? Nõua tuumajaam oma keldrisse. Noh, siruta mulle ka üks elektrijuhe

IRW
1 aasta tagasi
Reply to  Mati Põdra

Jep , pasunapuhumine pole tuumateadus . Tuumajaamale on vaja ohtralt jahutusvett , see aga jääb neist punktidest liiga kaugele . Virtsu võiks küll kõne alla tulla

krõll
1 aasta tagasi
Reply to  IRW

Midagi ei juhtu. Aga kui juhtub, siis ehitab Euroliit sarkofaagi, nagu Tšernobõlis.
Kas piisab ainult rahast hiljem uraanijäätmete kõrvaldamiseks ?

Jopp
1 aasta tagasi
Reply to  krõll

Tehke endale selgeks kaasaegse jaama tööpõhimõte, siis pole tühja targutamist!

mitte
1 aasta tagasi

et võib, vaid lausa peab, vald läheb õitsele, tulevad töökohad, tulevad inimesed, tuleb järsk sündimus, ajaviite asutused, teed korrastatakse jne

krõll
1 aasta tagasi

Isegi kui nad ehitavad tuumajaam, ei muutu elekter ikkagi odavamaks – oravad leiutavad välja mingi uus aatomimaks

uhhuu
1 aasta tagasi

Varbla tundub kuidagi eriti napakas valik. Tundub, et pigem on otsitud kohti, kus vähe inimesi ja seega ka vähem vastaseid.

Hmm
1 aasta tagasi
Reply to  uhhuu

Miks peaks vastane olema? Nojah alati leidub keegi, kes vastu ajab olenemata teemast, aga artiklit lugedes selgub, et see ongi ju nii, et otsitakse kohta pealinnast kaugemale kahanevatesse ja madalama sissetulekutega elanikkonnaga piirkondadesse. Selliste piirkondadena tuuakse välja Loksa, Toila, Varbla ja Kunda. See väide, et vähem vastaseid on, et sellepärast ei pea paika, kui vaadata risti tuulepargi vastaseid, siis oldi isegi maardu kandist allkirju antud, nii et seal pole selles mõttes vahet, aga loogiline, et pirita randa seda ei ehita ju. Ise pakuks kohta kuskile peipsi kanti või nii, siis idanaaber ei julge seda õhku lasta saaks ise ka kahjustada,… Loe rohkem »

erak
1 aasta tagasi
Reply to  uhhuu

Seal kandis Helme suvekodu…

Mis
1 aasta tagasi
Reply to  erak

see Helme sulle ette jääb….Labane.

seikspiir
1 aasta tagasi

Soome Olkiluoto tuumajaam pidi valmima 2009. Täna, 14 aastat hiljem, arvatakse, et nüüd siis vist saadi lõpuks tööle. 14 aastat hiljem!!! Soomes!!!
Ja meie arvame, et teeme siin omale sutsti valmis…

...
1 aasta tagasi
Reply to  seikspiir

Soomes ongi ligadi logadi paljud asjad. Eestis tundub, et on siiski asjalikumad need tegemised viimasel ajal just. Kuid sellega võib nõustuda, et absoluutselt iga suurem riiklik projekt ei ole läinud ilma suurema kärata. Kas on hangetes korruptsioonihõngu või on kuskil mingist tellimusest ilma jäädud või sootuks mingi vilets asi ostetud jne. Üks suur segadus toimub koguaeg. Mõned näited on raudtee erastamise ämber, vabadusesammas, saarte paraamid, rail baltica, lng laev, tallina sadam, ekpordi ära kaotamine jne jne jne

pekka
1 aasta tagasi
Reply to  ...

kumb siis on, kas meil ligadi-logadi või Soomes?

...
1 aasta tagasi
Reply to  pekka

Mis sa keksid siin. Igav?

A.R.
1 aasta tagasi
Reply to  seikspiir

Lähebki kaua ehitusele, kui julgeoleku kaalutlusel lubatakse tööle kodakondsust omavad töölised ,lisaks põhjalik taustakontroll.

meil
1 aasta tagasi

ole Auvere elektrijaam pidevalt rivist väljas….kuidas me siis tuumajaamaga hakkama saame???

Huvitav naljatilk
1 aasta tagasi
Reply to  meil

Miks te valetate?

pekka
1 aasta tagasi

Mida ta valetab?

Imelik
1 aasta tagasi

Ta ei valeta, nii lihtsalt on. Iga vähegi tehnilisem objekt on meil üks suur “tööõnnetus”. Eestis on korruptsioon, ametialane ebapädevus ja olematu tehniline potentsiaal lihtsalt liialt suured takistused sellise objekti ehitamiseks.