Eesti võib saada tuumajaama

Tuumajaam. Foto: Pixabay

Eesti tuuma- ja energeetikateadlaste asutatud Fermi Energia esitab sel aastal valitsusele taotluse algatada riigi eriplaneering nüüdisaegse tuumareaktori rajamise uurimiseks. Kuni viis aastat kestva planeerimisprotsessi rahastamisel on õla alla pannud mitu võtmeinvestorit, näiteks Bolti ja Pipedrive’i asutajad, kuni miljon eurot kaasatakse ka avalikult, kirjutas Postimees.

Praeguseks on Fermi Energia uue generatsiooni moodulreaktori rajamist ette valmistanud kaks aastat. Ettevõte on sõlminud ühiste kavatsuste protokolli operatiivseks teabevahetuseks ning ühiste uuringute algatamiseks Soome, Rootsi ja Belgia ettevõtetega Fortum, Vattenfall ja Tractebel.

Sel aastal esitab ettevõte taotluse tiigi eriplaneeringu algatamiseks. Viie aasta pärast peaks saama põhimõttelise otsuse valitsuselt ja riigikogult. 2028. aastal valitakse välja tehnoloogia ja taotletakse luba regulaatorilt. Ehitus algab 2030. aastal ja 2035. aastal alustaks reaktor tööd.

„Meil on üks aastanumber 2035. Kui tahame selleks ajaks millegagi elektrit toota ja hakkame tagurpidi arvutama, kui palju võtab aega jaama ehitamine, loa menetlemine, seaduseelnõu väljatöötamine, regulaatori loategemise võimekuse arendamine ja kui palju võtab aega planeerimine, siis tõepoolest, meil pole eriti palju aega jokutada,” ütles Fermi Energia tegevjuht Kalev Kallemets.

Eestis saab arendaja esitada ettepanekud, mille põhjal valitsus peab otsustama, kas planeering algatada ja mis on lähteülesanne, millest lähtuvalt asukohta valida.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
40 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Narva Vastane
2 aastat tagasi

Tehku narvasse sest narva nii või naa kole ja kasutu linn

Pook
3 aastat tagasi

Kunagise kalakombinaadi kohale poolsaarele võiks küll tuumajaama rajada. Radioaktiivse vee võiks lasta otse Holmi randa, kus puhkajad seda nautida saaksid. Paralepa rand poleks ka kaugel.

kodanik
3 aastat tagasi

Eesti riik võiks otsustada, kas lubada siia tuumajaama või mitte lubada. Lastakse poistel pool tööd ära teha ja siis läheb jälle kisaks. Näiteks Malta on otsustanud, et tuumajaama ei lubata ja isegi tuumajöul töötavaid laevu ei lubata Malta vetesse.

nojah, aga
3 aastat tagasi
Reply to  kodanik

Soomes jällegi lubatakse.

Benefit
3 aastat tagasi

Ristile

ikka
3 aastat tagasi
Reply to  Benefit

Piirsalusse oleks etem.

Lühike mälu.
3 aastat tagasi

Fukushima ja Tšernobõli reaktorid lekivad siiamaani, maailma parimad insenerid on nõutud, ei tea mida teha. See on selline omamoodi eituse faas, mis teatud aja möödudes tabab inimesi selliste asjade puhul, mis on hirmsad, aga samas tunduvad kasulikud ja magusad, sest lähevad kokku domineeriva usundiga – progressiusk. Usk aga ongi usk ja enamasti pime, sest ei vaatle asju objektiivsete reaalsuste valguses vaid soovmõtlemisest lähtudes.
Meie väikese maa ja rahvana riskime kogu oma maa elamiskõlbmatuks muutumisega, naabrite omaga veel peale selle.

Uimane
3 aastat tagasi
Reply to  Lühike mälu.

Eks Autorollatajate sulide kamp jälle püüab rahakest tagataskusse virutada ……

RBMK
3 aastat tagasi
Reply to  Lühike mälu.

Punastel on piiri taga lühikese linnulennu kaugusel reaktor. Õnnetuse oht ei suurene märkimisväärselt, kui ka omale ehitame. Reaalne oht jätkab varitsemist piiri tagant. Tsernoböll oli seotud samaste punastega ja nende ideoloogiaga.
Kui meie ei ehita, siis teeb seda keegi teine ning lõpuks maksame ise kogu nalja ikka kinni.

Oijah
3 aastat tagasi
Reply to  Lühike mälu.

No see on juba lausa halenaljakas. Mitte midagi ei tohi ehitada ega arendada olenemata teemast leidub alati, kes ei taha ei taha ei taha.

Veebe
3 aastat tagasi
Reply to  Lühike mälu.

Fukushima ja Tšernobõl!?!?!?! Millega te võrdlete? Absurd!

Rohkem kui 2 rida
3 aastat tagasi
Reply to  Veebe

Lühikesel Mälul on ju õigus! Kui Tšernobõli ehitasid ja lasid õhku hooletud venelased ise, Fukushima ehitasid, kuid ikkagi ei suutnud kõiki riske ette näha ülikorrektsed jaapanlased, siis milline oleks Eesti turvalisus pikas plaanis? Jaama püstitavad küll eestlased, sulgejateks võivad vabalt olla venelased, araablased, hiinlased (meenutagem allveelaevade Kalev ja Lembitu saatust).Tahan öelda, et inimfaktor on tehnoloogiast olulisem. Eesti pole stabiilse põlisrahvastikuga Jaapan. Euroopa Kalifaat, kuhu ‘liberaalide’ juhtimisel tüürime, ei taga ühegi klassikalise tuumajaama turvalisust. Kui vahepeal ongi tuumaenergeetikas toimunud revolutsioon, võiks entusiastid alustada just selle tutvustamisest. Võib olla mõjub veenvalt.

misasja
3 aastat tagasi

revolutsioon? Kui nii nimetada, siis jah. Pange tähele, et maailmas on aeg peale fukushimat ikka pool sajandit mööda läinud. Poole sajandiga juhtub tehnoloogiates nii mõndagi, kui minevikku uurida ja aina kiirenevas tempos see toimub. Tšernoboli võrdlus oleks sama, kui me võrdleks hobuvankrit praeguse aja ferrariga. Kui niiväga teada tahaks ikkagi, kuidas see kaasaegsem jaam toimib ja kas riske ka on, siis ühed meile lähemal asuvatest moodsamatest jaamadest on Rootsis ja Soomes, aga needki ei ole enam viimase tehnoloogia järgi ehitatud, kuid siiski riskid maandatud nulli lähedale. Ainuke suur risk on, et mõni alajaama seade tõrgub ja inimestel jääb mõneks päevaks… Loe rohkem »

Rohkem kui 2 rida
3 aastat tagasi
Reply to  misasja

To misasja: Kindlasti on lihtsa rubilniku asemel nüüd tuumajaamades vinge arvutijuhtimine aga mina rõhutasin teadlikult inimfaktorit. Tuumaskeptikuid võib l0lliks sõimata, kuid tõelisi l0lle toodavad poliitilised ja ideoloogilised süsteemid, kes peaks nonstop tuumajaamade eest vastutama. 20. sajandi jooksul vahetus võim Eestis 8-9 korda (tsaarivalitsus, Ajutine valitsus, Saksa okupatsioon, Töörahva Kommuun, EW valitsus, 1. Nõukogude okupatsioon, Natsi-Saksa okupatsioon, 2. Nõukogude okupatsioon, taastatud EV valitsus). Kas Eesti demograafiline seis ja poliitilised trendid ennustavad järgnevaks 50-100 aastaks suuremat stabiilsust? Ei. Eestlased on kindlal väljasuremiskursil, üle 50% valib nüri järjekindlusega ALDE-t. Kas Bolti ja Wolti spetsialistid hakkavad Eestis tuumaenergeetikat arendama? Mis saab Venemaast, kui Bideni… Loe rohkem »

Mihkel Mehis
2 aastat tagasi
Reply to  Lühike mälu.

Ei kas te tahate jälle Tsõrnoobolit tagasi või

Lugeja
3 aastat tagasi

Tuumajaama ehitus on nagu oma kodu või vanaema panti panemine. Loodetakse alati, et kõik sujub õnnelikult, aga kui ei suju, siis ei korva seda enam miski.

Oijah
3 aastat tagasi
Reply to  Lugeja

Ära hakka jälle peale hirmujuttudega. Miite kui midagi teemast ei jaga, aga vastu peab olema ikka!

Sass S
3 aastat tagasi
Reply to  Lugeja

Nii võttes ongi see inimese elu üks suur oht .

Veebe
3 aastat tagasi

risti omad hakkavad jälle vastu kindlasti!

Eesti võib tulla
3 aastat tagasi

ka jalgpalli maailmameistriks.

Benefit Ben
3 aastat tagasi

Kui ma olümpiavõitjaks saan, siis ma tahan, et riik kingiks mulle suure maja. Kui on tuumaenergia, siis ei pea kartma, et elekter ära läheb. Tuulikud on halvad ja virvendavad silmade ees. Päikesepaneele ma ei taha, sest neid on põldude peale juba liiga palju pandud. Neid pannakse ainult raha pärast. Elektri pärast neid nii palju ei pandaks. Nad on liiga ahned.

Jaanus K
3 aastat tagasi

Teen ettepaneku rajada tuumajaam vana lihakombinaadi asemele. Andmekeskus vist ei tule.

kus
3 aastat tagasi

see lubatud odav norra hüdroel. jaamade elekter vahepeal maasse läheb, et meieni kuidagi ei jõua. tundub, et läbib mitmete vahendajate taskud enne

Uimane
3 aastat tagasi
Reply to  kus

Juba esimesed rahad meil ju käes , mis kaagutad ….