Priit Lomp: kriitilised küsimused tuumajaama kohal 

Priit Lomp, riigikogu sotsiaaldemokraatide fraktsiooni esimees

Arutelud tuumajaama rajamise üle on taas hoo sisse saanud. On hulk ettevõtjaid ja poliitilisi jõude, kes näevad Eestit tulevase tuumariigina. Tuumaenergia arendamise kasuks räägib mitmeid plusse, sealhulgas kliimat puudutavaid. Ent samuti on üksjagu teadlasi, ettevõtjaid ja poliitikuid, kes tuumaenergiat kindlasti ei pelga, aga kes küsivad, kas Eesti ikka vajab vältimatult tuumajaama.

Kuigi aprilli keskpaigas riigikogus peetud arutelu tuumaenergia kasutuselevõtu vajadusest ja võimalustest Eestis oli seni peetutest tasakaalukaim, ütlen kohe ära, et sotsiaaldemokraatide aplausi tuumajaama võimalik rajamine Eestisse ei saanud.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
6 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Eks
23 päeva tagasi

Kallemetsa poiss tahab au ja kuulsust nagu ta issigi!

Vot siis
23 päeva tagasi

Alustame algusest: 1. Hetkel puudub maailmas reaalselt tehnoloogia, mida Fermi reklaamib ehk räägitakse asjast, mida füüsiliselt ei ole olemas. Väikese võimsusega reaktoreid (SMR) tsiviilkäibes ei ole. 2. Tuumareaktori majanduslik otstarbekus algab ca 1200 MW, ülejäänu on ainult pealemaksmine. Seda räägivad ka Prantsusmaa tuumaenergeetikud. 3. Fermi poolt pakutava olematu tehnoloogial põhineva reaktoriga elektritootmise omahind on arvestuslikult nende enda poolt väljaöelduna ca 75 eurot mega eest ehk tublisti kõrgem börsi keskmisest hinnast. Ehk tuumareaktor ei paku kuidagi odavamat hinda. 4. Tuumareaktor ei saa olla baaskoormuse pakkuja, sest seda ei ole võimalik juhtida ehk seda ei ole võimalik alla koormata või välja lülitada… Loe rohkem »

eeh
23 päeva tagasi
Reply to  Vot siis

on ikka põrutusi mõned saanud … kui sa tahad siin elada tuleb sul saada kusagilt 5 korda rohkem energiat kui praegu. Kust see tuleb? Mis seda tasakaalustab ? Loll jutt Paldiski veesambast ?

tovarizz
23 päeva tagasi
Reply to  eeh

kogu jeesti tuleb jelektrifisaatsia ja kemisaatsia i druzba narodov

igasse
23 päeva tagasi

külla oma tuumajaam, hajutatud turvarisk

eeh
23 päeva tagasi

Te ise olete kriitiline küsimus … ühele vallavanemale käivadki suured asjad üle jõu.