Kalev Kallemets: tuumajaam tuleb

Läänemaalt pärit Kalev Kallemets juhib Fermi Energiat, mis soovib Eestisse rajada pisikese tuumajaama ning lubab lahendada elektrihinnaga seotud probleemid, kirjutab Eesti Ekspress.

Kallemets rääkis lehele, et Soomes töötab täpselt samasugusel tehnoloogial põhinev reaktor, mida nad Eestissegi plaanivad. „Meil on plaanis 300megavatine, soomlastel töötab 900megavatine,” ütles Kallemets. Väiksemat reaktorit põhjendas Kallemets sellega, et Eesti ongi väike.

Kallemets soovib, et reaktor oleks tootmises juba 12-14 aasta pärast.

Loe pikemalt intervjuud Kalev Kallemetsaga Eesti Ekspressist.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
20 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Elektrik
2 aastat tagasi

Mis teab üks reformar tuumamajandusest!
Või üldse majandusest!!
Las päris teadlased räägivad!!

Tuumateadlane somaaliast
2 aastat tagasi

Ärge siis unustage terviseameti ja rkas kogemustega ehitusspetsialiste kaasata lisaks pagulastest tuumateadlastele kolmanda maailma riikidest.
Senist riigi toimimist arvestades on tuumajaama ehitamine ohtlik ja võib lõppeda kogu Eesti ja selle lähiümbruse saastumisega.

Huvitav
2 aastat tagasi

Kuidas te seda saadtet ette kujutate? See, et tšernobõl oli ka sama mimetusega jaam, ei tähenda, et need sama tehnoloogiaga on. Sõna tuum tähendab erinevaid asju.

muidugi
2 aastat tagasi

üliohtlik jaam eestisse, ja veel röövellikke firmade kätesse. maksame 100 kordse elektrihinnaga kinni veel omaenda mürgitamise

Vot kus kargas välja
2 aastat tagasi
Reply to  muidugi

Hahahahaa, tuligi ära, ma pidin päris ootama seda esimest tarka, kes teab, kui ohtlik see on ja kuhu rahad liiguvad ja tegelikut pole üldse Eestisse midagi vaja, ostame parem läbi Soome kallist vene elektrit. Kuule inimene saa aru, et see ongi euro propaganda, et me kellestki sõltuks, siis saab käsi väänata. Meile on endale vaja sõltumatud energiatootmist! Vähemalt energia peab olema enamvähem sõltumatu, kardan , et see nii lihtsalt küll ei lähe, aga ikkagi. Ja ohtlik???? Kas sõna tuuma ajab juuksed hirmust püsti. Ma olen ka tõepoolest mõelnud selle nime peale, et kaasajal peaks nad selle ära vahetama, asjatundmatuid on… Loe rohkem »

fedja
2 aastat tagasi

miks läbi soome , saame ka otse osta kui need liberite kooreriisujad eest kõrvaldada ja poliitklähvijad per.e saata

Hmm
2 aastat tagasi
Reply to  fedja

Asi ongi selles, et kui saame…. Praegu ei saa ju nagu näed.

En.
2 aastat tagasi
Reply to  muidugi

To muidugi: Selle nimi on halbade asjaolude kokkusattumine (täiuslik torm, kobarkäkk), kui täiesti ohutuks peetavate värgendustega hirmus õnnetus juhtub. Kõiki asjaolusid on raske ettegi näha. Titanic, Estonia, Fukushima – kes ehitanuks neid mõttega nagu oleks tegu VANANENUD või OHTLIKU tehnoloogiaga? Valgetes kitlites õpetatud mehed veensid kašpirovskiliku häälega: kõik on läbi mõeldud ja usaldusväärne… Üldiselt usun, et kui tuumaenergeetikas oleks tõepoolest jõutud uuele turvalisuse tasandile, saaks seda ka populaarteaduslikult laiadele rahvamassidele selgitada. Ootan huviga. Veneaegse keskhariduse ja üldise silmaringi baasil on küll paljud baastõed tunnetatavad või vähemalt arusaadav, kustmaalt ‘sein ette tuleb’.

Kummaline maailm
2 aastat tagasi

Isegi, kui meil õnnestuks mingi ime läbi eriti odavat elektrit toota, siis jaotuks läbi turu kõigi osaliste vahel ära ning suurt võitu Eesti tarbijale sellest ei tuleks.

Ei tea
2 aastat tagasi

Odavalt saab ju selle aparaadiga toota küll ja kogu maa katta, aga kahjuks tavatarbija jaoks ei muutu enam midagi. Hind püsib! Olete tähele pannud taasvabanemise algusest peale, et kui kord mingi asja või teenuse hind korra kerkib, siis alla seda enam ei tooda, isegi, kui soodsamalt kohale tuuakse niiöelda. Näited on kütus,vesi,käibemaks,aktsiisid igasugused erinevad, ei saa unustada alkoholi ja kindlasti leidub veel. Oma korraliku energiajaama, mitte mingi tuul ja päike, olen igal juhul, aga hinna olulist odavnemist ei peaks küll lootma. Algul tuleb jutt, et vaja investeeringud tagasi maksta ja siis hiljem, et turuhind ongi selline ja siis veel hiljem,… Loe rohkem »

Ats
2 aastat tagasi
Reply to  Ei tea

Ära unusta,et eelmise valitsuse ajal kukkusid diisli ,alkoholi,elektri ja gaasi hinnad.

noo
2 aastat tagasi
Reply to  Ats

Vaata, kus siis kaabudel ikka veab praegu- pole vaja hinnatõusu pärast telekas puterdada ja vabandada.
Mis opositsioonist viga valimispropakandat teha- muudkui pillu loosungeid ja luba kõike, mis iganes pähe tuleb!

Ehh
2 aastat tagasi
Reply to  noo

Päris nii ei ole ju. Nende tehtu mõju avaldub ju mitte kohe homme, vaid pikema aja peale. Oleks edasi lastud olla, saanuks oma programmi edukalt ellu viia, aga “demokraatia” on paraku paigalseis või väga aeglane liikumine…vaidlused vaidlused vaidlused, lõputud vaidlused võimu nimel. Ärge tehke maha eelmist valitsust niiväga, see polnud üdini halb! Peame aru saama, et rahapakk on üks ja see sama enamvähem, hoolimata valitsusest. Kuidas seda keegi jagab, kas investeerib tulevikku või süüdistab kõikides hädades eeelmisi on juba inimeste häälte püüdmise trikk, aga selge on see, et koostöö oleks ainus edukuse alus, kuid see puudub täielikult.

ohh
2 aastat tagasi

Kas see tuleb Paliverre Kallemetsa hoovi?

Ei tea
2 aastat tagasi
Reply to  ohh

Miks peaks?

üldsevahetpole
2 aastat tagasi
Reply to  ohh

Ega Eesti väiksust arvestades pole üldse oluline, kas see hakkaks olema Kallemetsa hoovis või Sinu naabermajas. Täpselt sama ohtlik on ka Peterburi jaam Eesti jaoks. Seda me olematuks teha nagunii ei saa.

Oehh
2 aastat tagasi

Palun tehke ennem kirjutamist endale selgeks misasi on Peterburi jaam ja milline on plaanitav siia! Kaks täiesti erinevat asja erinevast sajandist.

ikka
2 aastat tagasi
Reply to  Oehh

Kordusmõte. Täiesti ükskõik on asukoht.

Oehh
2 aastat tagasi
Reply to  ikka

Aa, vabandust, te mõtlesite, et Peterburi praegune jaam on ohutu ja pole vahet, kus see meie omagi asuma hakkab. Sain natuke valesti aru. Aga mina seda Peterburi oma küll niiväga lõpuni turvaliseks ei pea, see ikkagi ju see õige aatomijaam, aga meile tuleb uue põlvkonna energiatootmise jaam, mis ei oma eriti mingit seost vanade uraaniaatomite lõhustamise tehnoloogiaga. Selles mõttes, ei saa seda Peterburi oma võrrelda, aga muidu ohutuse mõttes jah, pole meil vahet, kuhu see ehitatakse. See suhteliselt väike ehitis ka ju tegelikult, palju ruumi pole vaja erinevalt mingite tuulegeneraatorite vajaminevast maalapist. Peame arvestama, et meie maa on imepisike, ei… Loe rohkem »

viimsisse
2 aastat tagasi
Reply to  ohh

tuleb