Ukraina põgenikud kasvatasid Läänemaa elanike arvu

Ukraina sõjapõgenikke majutas ka Promenaadi hotell. Foto: Malle-Liisa Raigla

Üle aastate kasvas elanike arv kõigis Läänemaa omavalitsustes – sel aastal elab Läänemaal üle 26 000 inimese ehk ligi 400 inimest rohkem kui aasta eest.

„See on kindlasti ukrainlaste arvelt,” ütles Haapsalu linnapea Urmas Sukles.

Sõjapõgeniketa, keda on Haapsalu linnas ja Lääne-Nigula vallas kokku 435, oleks Läänemaa elanike arv vähenenud 48 inimese võrra, mis on üle aastakümnete madalaim tulemus. Aasta varem vähenes Läänemaa elanike arv 122 inimese võrra, enne seda on elanike arv Läänemaal vähenenud 200–300 inimese võrra aastas. Peamiselt veab elanikkonna vähenemist sündidest suurem suremus, ränne on ka põgenikke arvestamata jättes positiivne.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
64 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Sergo
5 kuud tagasi

Kui haapsalu elanike arv kasvas aastaga on kindlasti vaja teha muud asjad ära ja siis on Eesti keeles vaja rääkida kui tahad haapsalu elama minna

Soh
1 aasta tagasi

Võib vist uhkust tunda võõraste näol rahvas kasvas? Võõrad on ja jäävad, ei austata eestlasi ja veel vähem kultuuri. Eesti varsti või juba ongi Ukraina riik.

Valge Daam
1 aasta tagasi

Saksamaa ja USA ei saada enam Ukrainasse abi, ammugi mitte ühtki tanki, sest neil on meeles II MS ja selle tagajärjed. Kes tahab sõdida, hankigu ise relvad või lõpetagu!
Kogu maailm ei pea ukrainlasi teenindama-ümmardama.

Kati Nõdra
1 aasta tagasi

Kellena need põgenikud kõik töötavad?

Kolla
1 aasta tagasi
Reply to  Kati Nõdra

Haapsalu linnas näen ja tean, et mõni on juuksur, küünetehnikuid, müüjaid on mitu, koristajaid on majutuste peal, Rannarootsi lihavabrikus, Haapsalu metallis, vabatahtlikke on palju, kes kus, näiteks Rannarootsi muuseumis teevad kaitsevõrke…jne.

Ege
1 aasta tagasi
Reply to  Kolla

Koristajateks on paljudes poodides samuti ukrainlastel töökohad.

Demograafiline katastroof
1 aasta tagasi

Juba ca 10 aastat tagasi oli soov Läände emigreeruda ca 5 miljonil ukrainlasel, kuid viisavabadust polnud veel. Eks nüüd kasutasid seda sõda ära ka paljud need, kes lihtsalt majanduslikel põhjustel tahtsid emigreeruda juba ammu. Ukraina rahvastik võib sõja lõppedes olla kahanenud vb kuni 10 milj inimese võrra. Putini sigadused ei piirdu ainult otseselt sõjapidamisega.

Oleks...
1 aasta tagasi

….eluga kursis teaks, et viisavabadus pole neid siiani takistanud ja 60’st miljonist ukrainlasest vaid ca’ 40 miljonit elas kodumaal ka juba enne sõda.
Põhjuseid tuleta ise, kuigi kahtlane on et õigeid järeldusi teha suudad.

Kaja päästab sind
1 aasta tagasi
Reply to  Oleks...

Mida sa keenius öelda tahad? kas on raskusi lugemisega?

Kuri inimene
1 aasta tagasi

Ukrainlased on varmad koju tagasi minema kui aeg käes. Aga need kes siin ilguvad ei lähe millegipärast kunagi tagasi, sest siin on parem kui peipsi taga.

Rehvi vargad
1 aasta tagasi
Reply to  Kuri inimene

Kuhu mul- eestlasel, minna on?

Kuri inimene
1 aasta tagasi
Reply to  Rehvi vargad

Oo kui raske eestis olla. Mine ukrainasse kui seal hea on.

EI teagi
1 aasta tagasi
Reply to  Kuri inimene

EI lähe nad kuskile tagasi, aastatega rajavad kodu endale siia ja tagasi vaevalt enam keegi eriti tahab minna, see selge ju. Sõda ei lõpe homme ära, seda võiks teada, aastaid kestab veel! Enamus jääb siia ja Mart Helmel oli jällegi õigus, mõned aastad tagasi ütles raadiosaates, et varsti tuleb suur mass sealtpoolt, kas me oleme selleks valmis. Nagu näis ei olegi, sel ajal ainult irvitati, et mida see vana ajab, ainult viriseb.Enam ja enam on ta jutt tõele vastanud, kui tagantjärele tark olla, aga kas seda ekret ka valida kevadel, selle üle peab veel mõtlema.

Liia.
1 aasta tagasi
Reply to  EI teagi

Tutvuvad siin kohalikega meestega ja soetavad endale pered, sünnivad lapsed, saavad töökohad eestisse ja hakkavadki nii elama eestimaal.

Rahvuslane
1 aasta tagasi

Niikaua, kuni meil on valitsus, mis toetab agressorit, ei lõpe ka sõda meie pinnal!
kaka ja teised liberaalid, astuge tagasi!!

Rehvi vargad
1 aasta tagasi
Reply to  Rahvuslane

KaKa kutsub oma räuskamisega Venemaa suunal, meile kaela Putini kättemaksu. Ei ole meil ka kuhugi varju pugeda sadade rakettide eest, sest 20 a jooksul on Reformierakond täielikult ignoreerinud tsiviilkaitset.

EI teagi
1 aasta tagasi
Reply to  Rehvi vargad

Noo meil on ju NATO vihmavari, kes meie maa vallutamise korral lubab tulla meid vabastama. Noh ei tea, palju meid siis enam alles on jäänud.

Ja...
1 aasta tagasi
Reply to  EI teagi

…sa arvad, et selle vabastamise protsessi käigus jääb siin kivi kivi peale?

EI teagi
1 aasta tagasi
Reply to  Ja...

Ei arva ju, nii lihtsalt on. Aru ei saa tekstist?

Saan...
1 aasta tagasi
Reply to  EI teagi

…küll, meie vallutamise korral ühesuunaliselt on meid ja infrat ilmselgelt rohkem alles, kui peale seda kui NATO siin sõda hakkab pidama.
Ehk, kuna Eesti iseseisvalt erilist vastupanu osutada ei suuda, siis pigem on vallutamine lihtne ning enamik tsiviiltaristust jääks alles.

Kahel eristsenaariumil on vaks vahet.

Pinn
1 aasta tagasi
Reply to  Saan...

Ära looda, midagi ei jää alles. Kolmandat korda venelane ei halasta, must maa jääb alles ja ei ühtegi eestlast.

Pinn
1 aasta tagasi
Reply to  Rehvi vargad

Putini kättemaks tuleb ka Helmete ajal, tuleb iga valitsuse all. Esmajoones tapetakse siin elavad eestivenelased, nagu 1940. aastal

varsti
1 aasta tagasi

peame hakkama sihvkasid sööma, et nendega lõimuda

Jah
1 aasta tagasi
Reply to  varsti

eestlane on ikka päris suur õel küll. Ei salli kedagi ega midagi. Aga see vast on põhjustatud keerulisest ajaloost, kus alati tahtis keegi võõras valitseda ja rüüstada seda maad. Seda peab mõistma küll.

Imelik
1 aasta tagasi
Reply to  Jah

Ei see on sotsiaalne viha, millel on vale väljund. Sedasi valitsetakse Venemaad… selmet tegeleda probleemidega, “maalitakse” vaenlaste pilte.

ajalugu
1 aasta tagasi
Reply to  Jah

Eestlasel on väga pikk ajalooline kogemus, et idast ei tule kunagi midagi head. Ülevoolav lahkus võõraste vastu oleks enesetapp, nagu elu näitab.

Pole päris nii, sest...
1 aasta tagasi
Reply to  ajalugu

see on lihtsalt selline ütleus ja see on pärit keerulisetel aegadel vahetult enne teist ilmasõda. Peale vabadussõda sellist sõnastust veel polnud, sest ka idanaabri võitlejad võitlesid ju punaste vastu meie eesti ja soome võitlejatega koos. Kui minna päris kaugele, siis orjastas meid aga hoopis üks teine riik ja kolmaski riik, ainsad, kes vabadust rohkem kinkisid olidki Rootsi kuningriik ja Tsaariaegne venemaa, kes vabastas eesti talupoja pärisorjusest jäädes siiski siin valitsema, aga noh see päris kauge aeg. Paistab, et sakslastele oleme me andestanud, isegi mõni kiidab siin jututoas ja ülistab nende viimast suurarmeed.

Sotsiaaldemukraat
1 aasta tagasi

Saabuvatele ukrainlastele võiks linn värvitelekaid jagada ja kohalikeke kondoome. Varsti on õnn meie õuel.

Nojah
1 aasta tagasi

see on õige küll

Just nii.
1 aasta tagasi

Pole nad mindagi nii umbkeelsed. Väga usinad eesti keele õppijad, sõbralikud, lahked, abivalmis, positiivsed…….jne. Võtavad meie üritustest rõõmuga osa, tutvuvad meie kultuuri ja tavadega…jne.

Maali
1 aasta tagasi
Reply to  Just nii.

Kui siia lisada veel palju joobes autojuhtimisi ja varguseid poodidest, siis pilt nii ilus enam ei ole.

Ehh
1 aasta tagasi
Reply to  Maali

Maali.

Tõsijuttu räägid. Pane veel juurde massilised kaklused. Nagu kasvatamata loomad

uudishimulik
1 aasta tagasi
Reply to  Ehh

Haapsalus massilised kaklused? Millal? Kus?

Pinn
1 aasta tagasi
Reply to  Ehh

Loomad on ikka Veremaalased, kes tapavad Ukrainas lapsi

kohalik
1 aasta tagasi
Reply to  Maali

Kust selline info? Tahaks lugeda.

EI teagi
1 aasta tagasi
Reply to  kohalik

kirjutas just ju

Mis krdi jutt
1 aasta tagasi
Reply to  Just nii.

Kuskohast sellised ilusad naiivsed pildid küll tulevad, tegelikkus on enamuses hoopis midagi muud. Narva kipuvad, ida virumaa kanti ja see pole väljamõeldis, täitsa AK s isegi räägiti.

Kodanik
1 aasta tagasi
Reply to  Just nii.

Need, kes Haapsalus elavad on võibolla tõesti töökad, lahked ja võtavad kõigest osa. Mujal valdades on ka selliseid tegelasi, kes tööd teha ei viitsi.

Mari
1 aasta tagasi
Reply to  Kodanik

Millistes valdades?

Kolla
1 aasta tagasi
Reply to  Kodanik

Haapsalu linnas elavate Ukrainlaste kohta küll ühtegi halba sõna ei saa öelda.