Juhtkiri: saagu meid palju

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee


Üle aastate kasvas mullu Läänemaa elanike arv. On arusaadav, et rahvaarv kasvas sõjapõgenike tõttu, kuid märgiline on, et ka põgeniketa olnuks rahvaarvu vähenemine Läänemaal kõigi aegade väikseim. Vähenemist vedas eelkõige suur suremus.

See kõik annab lootust, et ühel päeval võib Läänemaa elanike arv pöörduda hoopis tõusuteele. On üsna kindel, et kõik sõjapõgenikud siia ei jää ja paljud pöörduvad esimesel võimalusel tagasi kodumaale. Kuid kindlasti on ka neid, kes koduriiki enam tagasi ei lähe. See, kui paljud põgenikest Eestisse või Läänemaale jäävad, sõltub suuresti sellest, kui kaua kestab sõda ja kas põgenikel on veel alles kodu või koht, kuhu tagasi minna. Koduigatsus ja soov tagasi minna jäävad kindlasti, kuid reaalsus võib olla hoopis muu. Mida pikemaks muutub siin oldud aeg, seda tõenäolisemalt nad siia püsivalt elama jäävad.

Karta, et põgenikud võtavad kohalikelt elu- ja töökohti, pole vaja, sest kuigi aasta võrdluses elanike arv kasvas, on kümne aasta jooksul Läänemaal elanikke kõvasti vähemaks jäänud. Nii et ruumi peaks meil jaguma. Muidugi tuleb põgenikke, kes ei soovi või ei saa tagasi minna, meie ühiskonda lõimida – õpetada neile eesti keelt ja kohalikke kombeid, et ei juhtuks nii nagu nõukogude ajal siia saadetutega, kes pole siiani ühiskonda integreerunud.

Loomulikult peavad põgenikud leidma ka töö. Kui varem käisid ukrainlased siin võõrtööjõuna tegemas töid, mida kohalikud kas ei tahtnud või ei osanud, siis nüüd saavad nad sarnaseid töid teha kohalikena.

Sõjapõgeniketa vähenenuks Läänemaa elanike arv, kuid vähenemine oleks olnud kõigi aegade väikseim. Läänemaale on elama tuldud ka mujalt Eestist ja see näitab, et siin on koht, kuhu soovitakse elama tulla. Mida rohkem noori siia kolib, seda suurem on lootus, et ühel päeval muutub sündimus Läänemaal suremusega võrdseks või parimal juhul isegi ületab seda.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
11 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Rahvas valis ekre
1 aasta tagasi

Meil püsib loomulik iive juba 30 aastat negatiivsena, sest sellisesse riiki ei taheta sünnitada. Nüüd on meil võimalus valida inimesed ja muuta riik elamiskõlbulikuks!

Noor ema
1 aasta tagasi

Mina ootan ka ekre valitsust, siis olen turvaliselt omal maal 🙂

irw
1 aasta tagasi

Mõistusega inimesed neid jutupaunikuid ei vali -see võrduks vihma käest räästa alla sattumisega

istu
1 aasta tagasi
Reply to  irw

siis edasi vihma käes

irw
1 aasta tagasi
Reply to  istu

Parem vihma käes kui räästa all

pange
1 aasta tagasi

need meie inimesed oma toimetusse elama sm. politrukid, eestlased tahavad oma maal elada ja eestlaste keskel

Maali
1 aasta tagasi

Seda nimetataksegi rahvastiku vahetuseks, kus põliselanike asemele tuleb (tuuakse) võõraste rahvaste suuri gruppe. Kuna kõiki elanikke/residente peab kohtlema riigis võrdselt, siis suurema iibega võõrad saavad pere- jt toetustest rohkem kasu ning tulemuseks on mingi aja jooksul põlisrahva vähemusse jäämine. See on praegu Eestis kriitilise piiri peal. Sama poliitilise kliki valitsemise jätkudes, on Eesti 1-2 põlvkonna pärast venekeelne riik.

Imelik
1 aasta tagasi
Reply to  Maali

Meil on migratsioonikvoot, meil on keelenõuded, meil ei ole topeltkodakondsust aga ikka on paha? Ehitaksid tara ümber ja viskaksid võtme ära?

toots
1 aasta tagasi
Reply to  Imelik

pole meil sisserände kvooti, isegi ei teata palju siia kedagi tulnud on, pole meil keelenõuded, enamus tallinlasi umbkeelsed sh. ka 30 a. keelt õppinud, topelt moraaliga, ehk kodakoinlased on meil endine esimäletseja , keegi rändped. jne, jne

Onu Jüri
1 aasta tagasi
Reply to  Maali

Eks see ongi praeguse kaka eesmärk! Oma rahva väljasuretamine sajal erineval viisil!

Tasku filosoof
1 aasta tagasi
Reply to  Maali

Eesti on juba ammu venekeelne riik ja tänu meie poliitaadlile on muutumas vene- ja inglisekeelseks riigiks.