Uusaastalubadused: kuidas pidada vastu kauem kui üks kuu?

Lääne Elu

info@le.ee

Kuigi uue aasta algus on suurepärane aeg eesmärkide seadmiseks, näitavad uuringud, et koguni 64 protsenti küsitletutest lõpetavad oma eesmärkide poole püüdlemise juba aasta esimesel kuul. Mida teha ja kuidas lubaduste elluviimist planeerida, et need peaks vastu kauem kui üks kuu?

Statistika kohaselt on kõige levinumad uusaastalubadused seotud dieedi või sportimisega. Sageli tundub uusaastalubadus nende valdkondadega seotud eesmärkide seadmiseks parim viis, sest võimaldab seada kindla alguse plaanide elluviimiseks. Ometi ei pea paljud kaua vastu ning lükkavad lubaduse elluviimist aina edasi, vahel koguni järgmisesse aastasse.

„Uusaastalubadusi on lihtne anda ja veel lihtsam on neid murda. Ühest küljest võib saada takistuseks pingutus, mis on vajalik lubaduse elluviimiseks ning teeb lihtsamaks vabanduste otsimise. Teisalt kulub pea iga uue harjumuse kujunemiseks umbes kolm kuud, mistõttu on sageli raske leppida tõsiasjaga, et esimese kuuga ei pruugigi muutused näha olla,” räägib tehnoloogiaekspert Jekaterina Mishina. “Et mitte alla anda ja püstitatud eesmärgid siiski saavutada, tasub jälgida mõningaid nippe ja nõuandeid. Muide, ka nutiseadmed aitavad tänapäeval eesmärkide jälgimisele ja elluviimisele oluliselt kaasa.”

1. Sea eesmärk õigesti

Eksperdi sõnul on esimene suur viga eesmärkide seadmisel kas ebareaalsete või ebamääraste sihtide poole püüdlemine.

„Esmalt tuleks vältida liiga üldistavaid ja ebamääraseid eesmärke nagu „hakkan kaalust alla võtma.” Sellise eesmärgi puhul ei tea me lõplikku soovitud kaalunumbrit ega ka seda, kui kaua aega läheb selle eesmärgini jõudmiseks. Kui puudub konkreetsus, võib kiirelt kaduda ka motivatsioon eesmärgi poole püüdlemiseks,” selgitab Huawei koolitusjuhi ametit pidav Mishina.

„Pigem tasub seada konkreetne ja mitte üleliia ambitsioonikas eesmärk, näiteks „kavatsen kolm korda nädalas jõusaalis treenides kaotada 5 kg”. Tehnoloogia võib siin omakorda abiks olla: kui seada näiteks nutitelefoni meeldetuletus, mis kogu aeg end ekraanil meelde tuletab, on palju raskem seatud sihti unustada ning oluliselt lihtsam end tegudeks kokku võtta,” märgib Mishina.

2. Veendu, et lubadus läheb Sulle ka tegelikult korda

Uueks aastaks seatud eesmärgid peaksid vastama sellele, mida me ise ka tegelikult saavutada tahame. „Kui eesmärgiks on seatud miski, mis on parasjagu populaarne ja ka paljude teiste poolt välja toodud, kuid meid ennast tegelikult ei kõneta, siis lõpetame tõenäoliselt selle poole püüdlemise juba aasta esimese kuu jooksul,” tõdeb Mishina. „Seega – vaatamata sõprade või tuttavate otsustele on kõige olulisem seada endale eesmärke, mis tunduvad meile endale vajalikud, kasulikud ja huvitavad. Näiteks, kui tahad hakata käima spordiklubis ja end rohkem liigutada seetõttu, et vajad energiat ja vastupidavust, siis tulekski sellest alustada.”

3. Jälgi oma edusamme

Mishina sõnul võib motivatsiooni lisada ka see, kui jägida eesmärkide poole püüdlemise teekonda nutitehnoloogia abil – väikeste edusammude jälgimine tekitab tema sõnul nii positiivseid emotsioone kui ka rohkem soovi edasi pürgida.

„Tänapäeval pole nutikad tehnoloogiad pelgalt suhtlemiseks või meelelahutuseks, vaid sobivad suurepäraselt ka uue aasta eesmärkide saavutamiseks. Näiteks uuenduslikud nutikellad, mis täidavad justkui eratreeneri rolli, toetavad kasutajat spordieesmärkide elluviimisel. Nende hulgas pakub Huawei Watch GT3 Pro enam kui 100 erinevat spordirežiimi ning võimaldab luua individuaalse treeningplaani, mis lähtub kasutajaga seotud andmetest – varasematest treeningutest või treeningute eesmärgist. Samuti võimaldavad nutikellad jälgida mugavalt oma edusamme: astutud samme, põletatud kaloreid, kehalise aktiivsuse minuteid ja muid andmeid,” selgitab Mishina. “Isegi väikese füüsilise progressi nägemine iga päev võib anda vajaliku motivatsiooni, et mitte alla anda ja seatud eesmärgi poole edasi püüelda.”

4. Võta abiks rakendused

Tehnoloogiaeksperdi sõnul on rakendustest abi siis, kui näiteks napib motivatsiooni või pole selgust, milliseid uusaastalubadusi seada. „Tänapäeval on olemas rakendus igaks elujuhtumiks. Näiteks äpp New Year Resolution pakub inspiratsiooni erinevateks uusaastalubadusteks, annab teadmisi ja nõuandeid ning võimaldab jälgida oma edusamme. Ka see äpp ei soovita seada rohkem kui kolme uusaastalubadust, sest suure tõenäosusega ei pruugi me sel juhul neist ühtki täita. Suurim edu saadab neid, kes on valinud ja seadnud ühe eesmärgi, sest siis on tähelepanu fokusseeritud ja eesmärgi täitmine kindlam ning motivatsioon järgmisel aastal uute sihtideni püüelda veelgi suurem,” toob Mishina välja.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments