Halduskohus tühistas Valgevälja lageraied

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

MTÜ Roheline Läänemaa juhi Kätlin Tamme sõnul on kohtus saavutatud võit tähtis. Foto: Malle-Liisa Raigla

MTÜ Roheline Läänemaa juhi Kätlin Tamme sõnul on kohtus saavutatud võit tähtis. Foto: Malle-Liisa Raigla

Neljapäeval tühistas Tallinna halduskohus pärast ligi aasta kestnud menetlust kümme Valgevälja metsateatist ehk raieluba.

Mullu 9. novembril esitas RMK Valgevälja metsa kümme teatist sooviga teha lageraie enam kui 7,6 hektaril. MTÜ Roheline Läänemaa kaebas otsuse 15. novembril Tallinna halduskohtusse. Tamme sõnul oli kohtusse pöördumiseks mitu põhjust: raied olid vastuolus kehtiva üldplaneeringuga, hindamata oli jäänud keskkonnamõju ja MTÜ leidis, et nii RMK kui ka keskkonnaameti elanike ja raiet puudutavate inimeste kaasamine on puudulik.

Keskkonnaamet ja RMK kaebusega ei nõustunud ja soovisid kohtus, et see jääks täielikult rahuldamata.

Kohus nõustus kõigi MTÜ Roheline Läänemaa kaebustega. „Võit on meie jaoks väga tähtis, kuigi keskkonnaamet võib otsuse edasi kaevata,” ütles MTÜ Roheline Läänemaa juht Kätlin Tamm Lääne Elule.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
14 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Zebra
1 aasta tagasi

Oled roheline ja kannad naftast tehtud jopet-milline silmakirjalikkus.

wtf
1 aasta tagasi
Reply to  Zebra

Mis kuradi roheline. puhkemetsa RMK lolluse eest kaitsta ja samal ajal õues jope seljas olla ei tohi või? Sebra mine vaata äkki sul on kodus mõni plastkarp, appi, naftast tehtud!, ja nuta selle üle ka.

eksole
1 aasta tagasi

ja keelata oleks tarvis ka Paralepa metsas toimuv arendamine. Kuidas selline metsa konkreetne hävitamine, nagu seal toimub, on kahe silma vahele jäänud?!
Kui riigimetsas mets maha võetakse, siis võib päris kindel olla, et sinna istutatakse uus asemele. Aga kruntidel, kuhu ehitatakse majad, kaob praktiliselt kogu elu. Majades ainult potitaimed ja õues hoolitseb robot selle eest, et muru sees ükski soovimatu liik kohta sisse ei võtaks.
Üldiselt on veidravõitu selline jobuvõitu puudekallistamine ja puidu saamiseks kasvatatud kultuurmetsade (või moodsalt öeldes puupõldude) arutu majandusest välja surumine.

Misasja
1 aasta tagasi
Reply to  eksole

mis inimesed ei tohi enam elada kuskil. Kadeduseuss närib hinge, et ei saa mitte kirjutamata jätta, kui hea koha mõni sai endale elamiseks jah? Las elavad, keda torgib.

kõikjalelaja
1 aasta tagasi
Reply to  Misasja

tõesti, miks peavad miljonid seal aafrikas virelema, tulgu siia meil ruumi küll

Paralepa uusarendus
1 aasta tagasi
Reply to  eksole

Mets võeti seal aasta tagasi maha. Nüüd kasvab seal malts ja ulub tuul…

einoh
1 aasta tagasi

nojah… Eesti Vabariik. Rõõmu tuleb tunda selle üle, et inimestel on sõnavabadus ja õigus kohtusse pöörduda. Aga soovida jätab inimeste vastutus.
Kui nüüd järgmine kohtuaste selle otsuse tühistab, siis neid rohelisi sõbrakesi ei pane mitte keegi vastutama, kahju kinni maksma.
Ausaltöeldes on see selge sigadus. Metsa peabki raiuma just sellistes kohtades, nagu Valgevälja- seal on teed, kuivendus, hea boniteediga metsamaa, mets kasvab mis mühiseb, varuda on lihtne ja odav. Ja põhiline- inimene, ehk siis tarbija, näeb, mida tema igapäevaste tarbimisharjumuste rahuldamiseks tehakse.

Nu jah
1 aasta tagasi
Reply to  einoh

Mets kasvab nii, et mühiseb. Haritud metsamees pillub jälle oma tarkuseteri. Kui sa korraga ja palju ning sellisel viisil, mida RMK harrastab, et järgi jääb raadatud maa, maha võtad ei kasva sul midagi mühisedes. Võta oma dollaripakk taskust ning mõtle kas seda kõlbab süüa, juua ning palju ta sulle sooja annad kui selle ahju paned. Äkki tuleb mõistus koju ja ütleb, et vanade metsade hävitamine on kiirtee põrgusse.

En.
1 aasta tagasi

Eestis võib üks kohtuaste otsustada teisele risti vastupidist. Loogilisi argumente ei eeldata. Alles hiljuti tõestasid alamastme kohtud üksipulgi ära vaktsineerimissunni ebaseaduslikkuse. Aga riigikohus olla väitnud ilma vastuargumentideta, et nemad inimõiguste rikkumist ei näe. Ei saagi näha, see muudaks ju praeguse valitsuse hoobilt kuritegelikuks ning saadaks kohtu alla.

Uskmatu-Toomas
1 aasta tagasi
Reply to  En.

Kui vaadata Siim Kallase kaasust siis alamaastme kohtu otsus oli ülemuslik riigikohtu otsusele.Meie õigussüsteem koos põhiseadusega on igas suunas venitatav nagu teatud elukutse esindaja püksikumm.

Leo
1 aasta tagasi
Reply to  Uskmatu-Toomas

Miks te oma kibestumist just siin peate välja elama?

riigifirma
1 aasta tagasi

rahva vastu kohtus, siin tuleb midagi kardinaalselt muuta, sama ülbelt tegutseb ka üks teine riigifirma, kelle käes on elektrimonopol

metsavend
1 aasta tagasi
Reply to  riigifirma

metsa raiuvad putinistid et mul poleks kuhugi varjata : Haapsalu varjumiskohad pole valik

Ei taha libereid
1 aasta tagasi
Reply to  metsavend

rehvid ongi putinistid!
Kevadel saame neist lahti!!