Lääneranna teisaldab kuus punamonumenti

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Lihula monument. Foto: Kalli Pets

Lihula monument. Foto: Kalli Pets

Lääneranna valla kuus punamonumenti leiavad endale uue asukoha kohalikus muuseumis.

„Me ei kavatse tekitada punaparki, vaid säilitada ajalugu. Ruumi meil on – kolm hektarit,” ütles Virtsu arenguseltsi juht Jüri Mõniste Lääne Elule. Virtsu muuseum tegutseb sealses mõisatallis ja punamonumendid hakkavad paiknema mõisatalli taga piiratud maa-alal, kuhu niisama heast peast jalutama ei pääse. „Monumente on muidugi võimalik vaadelda, aga kuidas täpselt, selle üle peame veel aru,” ütles Mõniste. „Kas läbi aknaluugi, okastraataia tagant või mingil muul vaevalisel moel.”

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
16 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Malle Elvet
1 aasta tagasi

Kui see pole vandalism, mis see siis on? Lõuna-Läänemaal, mis endiste vallaametnike ahnuse ja kogu hoolimatuse tõttu oma kodukoha geo- ja ajaloo vastu sundliideti kunstlikult Pärnumaaga, on nüüd minu hinnagul silmakirjalike kitsa silmaringiga ametnike tõttu asutud likvideerima surnuaedades teises maailmasõja hukkunute( nõuk sõdurite) kalmudele paigaldatud monumente. Need on siiski julmas suurriikide vahelises sõjategevuses /1939-1945/ surnute haudadele, kiriku- ja surnuaedadess maetutele pandud monumendid. Olin väike tüdruk, kui mu Hanila postkontoris töötanud isale tuli vineerkastikeses suurte- suurte pirnide- ja õuntega tänupakk Armeeniast, milles ka südamlik lillka tindiga kiri armeenia emalt, kelle armeenlasest poja matmiskoha Hanila surnuaias oli välja selgitanud ja emale sellest… Loe rohkem »

Siiski
1 aasta tagasi

Kuidas on võimalik, et mingi seltskond (diakon ja “Ilse”, vabandan suvalisuse pärast) saavad otsustada surnuaedadesse maetute üle otsustada.

Siiski
1 aasta tagasi
Reply to  Siiski

Nii on.

Lääneranna kolhoosi
1 aasta tagasi

tolasid tasub siiski tõsiselt võtta, neil võivad suvel lühikesed püksid jalas olla.

Aru Saamatu
1 aasta tagasi

Alles see oli, kui Ene Täht tänavalgustuse kustutas ja teatas, et iga tuhat loeb ja nõndviisi loodetakse säästa rahanäljas virelevale vallale sügiseks tervelt seitse tuhat. Kas säästmist alustatigi selleks, et punamonumentide teiseldamiseks vahendeid tekitada või sündis see uus ja huvitav mõte nii-öelda käigu pealt? Ja kui nii, siis mitmenda käigu pealt ja kelle peas? Ajakirjaikuds võiksid lugejatele pisut avada ka telgitaguseid, mitte üksnes telgi ette rahvale näitamiseks toodut ümber jutustada.

Ei...
1 aasta tagasi

…tea kas ajalehes öeldakse ka, kui palju see pull maksma läheb. Nemad räägivad, et meil on populistlikud erakonnad, nimesid nimetamata. Aga vahi, Ukrainas hakkas sõda ja ühtäkki, siiani mitte kedagi häirinud punamonumendid vajasid kiiret eemaldamist – ilmselt olid Lääneranna venelased (on neid üldse?) nüüd planeerimas sarnaseid nelgipõlde nagu Riias 😀 Siin vallas kohe meeldib nende kividega sahmida. Natside oma korjab ära öösel Parts, Punaväelaste omad korjab ära vald. Mandli Mati loopis heitemasinaga kive mäe otsast alla. Mingi kivifetiš vist. Ainult Jaan Tatikas on puudu, kes paekivist liha teeks. Ei tea, kas Lihula pargis on need kaks karupoega alles veel –… Loe rohkem »

Kas raha on saadud?
1 aasta tagasi

Hämmastav, mis pidi Lääneranna vallas asju aetakse: kas tõesti nii: otsus – eemaldame, siis uurime, siis mõtleme kuidas ja kas tähistada. Uh-uuu.
Lihula kirikuaias tõesti monument häirib möödajalutaja silma; poleks sinna vaja ka TÕE monumenti, viimane oleks omamoodi jabur, et eemaldame ja jätame alles… .
Sõjahaudade kaitse seaduses on kirjas: kalmistu on inimsäilmete, surnukehade või tuhastatud surnukehade matmiseks ettenähtud, planeeritud ja vajalike ehitistega maa-ala.
Muinsuskaitseameti otsus ei ole kuidagi seotud sõjahaudade täistamise laadiga.

Milline on Kaiseministeeriumi seisukoht kalmistul paikneva sõjahaua tähistuse eemaldamise kohta?

Kas raha on saadud?
1 aasta tagasi

tähistamise laadiga

Uskmatu-Toomas
1 aasta tagasi

Piiteri proltaarsed alkouimas madrused peksid ka kõik mis ette jäi puruks !

Hirm venelaste ees
1 aasta tagasi

Milles seisneb selliste pisikeste puna/monumentide väärtus, et neid on vaja ”säilitada”?

Paavst Pandus
1 aasta tagasi

Ja miks peaks monumendid teistest küsimustest ettepoole seadma? Või pole Läänerannas enam ühtegi vastust ootavat (pakilisemat) küsimust jäänud, et järg nüüd sammasteni jõudis? Hiljuti oli veel õhus küsimus, miks Lihula lapsed kooli peauksest siseneda ei saa… Kas sellele küsimusele on juba vastus leitud?

kord on jälle hiljaks jäädud
1 aasta tagasi

Aga Läänemaa vallad? Ei pea ju paaniliselt kõik siledaks tegema, aga harvendada võiks ikka. Mõningad on ju väga ebasobivates kohtades, no näiteks kooli ukse ees. Kas lastele räägitakse ikka veel, “monument, meie vabastajatele”? Vallas keegi viitsiks sellega tegeleda?

Meelis Malk
1 aasta tagasi

Hanila ja Lihula on ka Läänemaa osad. Ja Varbla ning Koonga(Mihkli) vana-Läänemaa osad. Aga mis puudutab punasambaid, siis imestan, et 2004(2007) neid ei julgenud keegi puutuda, kuigi värviti neid päris usinalt. Igale asjale on määratud aeg, nagu ütleb juba tark mees Koguja Piibliraamatus. Ja ju siis nüüd on nende punaste sammaste aeg otsa saanud ja uued (loe: vanad ja uued) on asendamas neid ning tagasi tulemas. Usun, et õiglus võidutseb. Tõde ja Õigus tuleb päevavalgele – aeglaselt aga kindlalt.

Supipott
1 aasta tagasi
Reply to  Meelis Malk

Arusaamatu jutt… “vanad ja uued) on asendamas neid ning tagasi tulemas.” Iga asi on vist kõik, ka Koguja raamat. Kus õiglus siis ei võidutse? Hea on teda kirjutaja õppereisist (loe: elust) Tõe ja Õigluse valgele – aeglaselt aga kindlalt. Veritas numquam perit.

Tarkmees Taskust
1 aasta tagasi
Reply to  Meelis Malk

Kogu oma (raamatu)tarkuse juures ei tea ma, mistap pean siinkohal küsima: millal saab otsa valgete sammaste aeg, ja millal kollaste, roheliste, siniste, hallide ning mustade sammaste aeg?

Punane sudu
1 aasta tagasi

Lõpuks saab see tehtud! Kahju, et alles nüüd ukrainlaste vere abil.