Ratas: Reformierakond tahab parlamenti riigi juhtimisest eemaldada

BNS

Jüri Ratas. Foto: Malle-Liisa Raigla

Reformierakonna juhi, peaminister Kaja Kallase reedene otsus vabastada etteteatamiseta ametist seitse Keskerakonna ministrit on poliitilise kultuuri uus madalpunkt ning püüd parlamenti riigi juhtimiset välja lülitada, märgib Keskerakonna juht ja riigikogu esimees Jüri Ratas.

Tema sõnul on see sõnades eesmärgiks seatud toimiva valitsuse asemel toonud kaasa palju segadust ning ebakindlust nii ministeeriumite igapäevases töös kui välissuhtluses.

„Kui peaminister hindas koalitsiooni lõppenuks, siis tulnuks tal esitada tagasiastumise avaldus presidendile ning uue valitsuse ametisse astumiseni oleks jätkanud eelmine valitsuse koosseis. Praegu oleme olukorras, kus Eestit valitseb Reformierakond üksinda omamata selleks mandaati, kuna nende fraktsiooni kuulub kolmandik parlamendi liikmetest. Sellisel viisil riigikogu enamusest mööda minemine on põhiseaduse mõttega vastuolus,“ ütles Ratas.

„Sobimatu ja võib öelda, et suisa üleolev oli ka ministrite kui oma valdkonna tippjuhtide ametist vabastamine. Nimelt kuulsid kõik seitse ministrit enda lahti laskmisest läbi ajakirjanduse, mis on ilmselt esmakordne ja loodetavasti viimane selline juhtum Eesti poliitika ajaloos. Praegusel väga keerulisel ajal on oluline, et oleksime aktiivsed nii siseriiklike küsimuste lahendamisel kui välispoliitikas. On ilmselge, et kaheksa ministrit ei saa ega suuda viieteist ministri tööd rahuldaval tasemel ära teha,“ märkis Ratas.

Tema sõnul on peaministri tekitatud võimuvaakumi asemel vaja otsustusvõimelist valitsust, mis suudab teha tulemuslikku koostööd riigikoguga. „Nii Venemaa sõda Ukrainas kui ka meie inimeste toimetuleku tõstmine ja valmistumine uueks kütteperioodiks eeldavad igapäevast pingutamist ja kokkulepete leidmist. Eesti inimeste poolt parlamenti valitud erakondade sildistamine ning õigeteks ja valedeks jaotamine on praeguses olukorras eriti kohatu. Kriiside ületamiseks tuleb ühiskonda koos hoida, mitte lõhestada. Reformierakonna valitud suund on paraku taas vastupidine,“ ütles Ratas.

Koalitsiooni lõpetamise üheks põhjuseks väidetakse Ratase sõnul olevat perehüvitiste seaduse eelnõu, mille nelja riigikogu fraktsiooni liikmed ühiselt algatasid. „Parlamendi enamuse soov lapse- ja peretoetusi tõsta ei õigusta aga mingil viisil Keskerakonna ministrite päevapealt ametist vabastamist. Pigem tähendab see käik Reformierakonna valitsuse irdumist parlamendist ja vastasseisu teadlikku süvendamist. Pean ainuõigeks, et liiguksime Riigikogus sel nädalal lapse- ja peretoetusi oluliselt tõstva perehüvitiste seaduse eelnõuga edasi, et hinnatõusu mõju meie peredele leevendada. Kutsun Reformierakonda veelkord üles obstruktsioonist loobuma ja eelnõu toetama,“ ütles Ratas.

„Kujunenud kriisis ei tohi hetkekski unustada, et Eesti on parlamentaarne vabariik. See tähendab, et debatt nii oluliste poliitiliste valikute, seaduseelnõude kui ka uue valitsuse moodustamise üle peab toimuma parlamendis, mitte Stenbocki maja pressikonverentsidel või kuskil oravakoopas. Vastavalt põhiseaduse paragrahvile 65 annab just riigikogu peaministrikandidaadile volitused valitsuse moodustamiseks. Reformierakonna püüdlus parlamenti riigi juhtimisest sisuliselt välja lülitada, on lubamatu ega lähe läbi,“ lisas Ratas.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
17 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Otto
1 aasta tagasi

Nagu ristsõna vastus oli, et keskidel algas enne lähenavaid valimisi poliitiline jooksuaeg. Jüri Ratas on sellise olukorra juba varem korraldanud. Lapsemäng riigi kahjuks

Kirp Conrad
1 aasta tagasi

munadeta mehikesed
tule taevas appi
nii on
ikka 123 ja 223

Nagu tuulest viidud
1 aasta tagasi

Esiteks ei ole praegune peaminister Kaja Kallas olnud kunagi rahvainimene. Temast kiirgub ülbust ja üleolevust. Sage on ka kummaline ning poolirevil näoilme. Tähtsaim on talle iseenda upitamine. Juuksed peaksid niisamuti proua peaministril saama suuremat hoolt, et esinduslikum välja näha.
Endine peaminister Jüri Ratas on aga hooliv ja rahvaga suhtlev persoon, kes mõtleb kaasa ja hoolib. Temast ei kiirgu ülbust ja üleolevust. Kindlasti ei arva ta ka, et on teistest parem. Ka suudab ta mõelda Eesti tavainimese kõrgusel. Alati hoolitsetud ja korrektse välimusega.

Nimi (kohustuslik)
1 aasta tagasi

Lisaks talinas lokkav korruptsioon, joogid autosse, repsimine ja muu sarnane ja omane kesikutele.

Kohustuslik (nimi)
1 aasta tagasi

Lisaks külmalao miljonid, lisaks kahtlane miljonitesse ulatuv hange ja muu sarnane ja omane refikatele

aksel
1 aasta tagasi

Kes valib ja pooldab keski ja ekret on kremlimeelsed jobud.
Kas on meelest läinud juba,see kui räägiti 2014/15 ,et ekre on savisaare kõrvalprojekt. Ilmselgelt on tegu vene-üritusega.

2. kodanik
1 aasta tagasi
Reply to  aksel

Sul veinipäevad kestavad veel? 🙂

Nimi (kohustuslik)
1 aasta tagasi
Reply to  aksel

Lisaks leping putleri parteiga.

Eksite
1 aasta tagasi
Reply to  aksel

Pole Eesti rahvusmeelsemat erakonda, kui ekre seda on. See et nad euroliidust niiväga vaimustuses ei ole, ei täheda ju automaatselt, et venemeelsed ollakse. Mõelge ka natukene! Refid on teine äärmus, väga euromeelsed ja tihtilugu jääb tänu sellele Eesti oma lihtsa inimese heaolu natukese tahaplaanile. Need kaks erakonda koos valitsemas võibolla tasakaalustaks olukorda, aga kahjuks mitte ei saa nad kokkuleppele. Keski suhtes võib teil isegi natukene õigus olla, kuid samas neid vene rahvuse inimesi elab meil ikka väga väga palju ju. Sellest pääsu pole, tuleb arvestada ka nende inimestega.

Uus reaalsus
1 aasta tagasi

Aeg on venemeelsed võimult kõrvale lükata. Kaua see punastele peesse pugemine käib.

Mart
1 aasta tagasi

Ratas näitab ise kui ebausaldusväärne on Kesk. Miks te siis EKRE ja Isamaa reetsite eelmisel aastal ja nüüd tagasi tahate vanasse perekonda? See on üks paljudest näidetest, mis vihjab, et Keskist ei saa ilmselt üsna kaua normaalset partnerit. Ja vene kaardiga vehkimine 2022. aastal on samuti kohatu. Fakt on see, et Reform võitis eelmised valimised ja Keskil pole kindlasti moraalset õigust kolmanda viiulina valitsusi ja riiki lõhkuda. Aga 2023 valimistega kordub kahjuks jälle sama sümfoonia.

Tiiu
1 aasta tagasi

Kaka kadugu sealt ise
nagu püssist lastud kuul
kõrvus vuhisemas tuul…
Et ta haisugi seal enam poleks!!!

Hääli keskileeestlane ei anna
1 aasta tagasi

Ratas oma jadedusest tahab jälle kultuuritut EKRET valitsusse tuua. Hakaku juba vabandama. Kuritegu Eesti vastu on venemeelne valitsus, mida ratas kokku meelitas valedevõtetega.

Lonni
1 aasta tagasi

Jüri,kas viinamarjad on hapud?! Minu arvates näitas teie erakond(KE)selgelt,et tahate EKRE-ga ise valitseda,kuna töötasite oma valitsuskaaslasele RE-le vastu! Ilmselge on see,et Teil isiklikult on EKRE tegude ja väljaütlemiste tasandamiseks vabandusi veel palju tagataskust võtta!?

Agu
1 aasta tagasi
Reply to  Lonni

Ekre tegude? Millise ekre teo eest peab midagi tasandama? Jama. Ratas peaks iseenda tegemiste eest vabandama, viimane reeturlik käitumine, mis valitsuse laiali ajas pole meelest läinud.

ehk teisisõnu:
1 aasta tagasi

– Reform tahab kogu võimu riigis enda kätte saada. Seda nimetatakse ka riigipöördeks.

Hunta
1 aasta tagasi

on selle nimi.