Koroonaviirusega nakatuvad peamiselt noored

Andra Kirna

andra@le.ee

Haapsalu linna algkooli direktori Malle Õiglase sõnul on neil distantsõppele saadetud neli klassi. Foto: Malle-Liisa Raigla

Haapsalu linna algkooli direktori Malle Õiglase sõnul on neil
distantsõppele saadetud neli klassi. Foto: Malle-Liisa Raigla

Viimase nädala jooksul on Läänemaale lisandunud 584 koroonaviirusega nakatunut, mis on kõigi aegade rekord. Peamiselt on nakatunute seas lapsed ja noored ning nende vanemad.

Noorte suure nakatumise tõttu on peamise löögi all koolid. Kuna terviseamet enam kollete üle arvet ei pea, ei osanud terviseameti Lääne regiooni vaneminspektor Lea Kiis öelda, kui paljudes koolides või lasteaedades koldeid on. Samuti ei teadnud ta öelda, kas mõni kool on ka viirusest täiesti puutumata. „Arvan, et ei ole,” ütles Kiis.

Puutumata on siiski praegu Vormsi kool. „Vormsis kimbutavad lapsi muud tõved, testimistega pole koroonapositiivseid leitud,“ ütles Vormsi kooli direktor Age Hälvin.

Kriitiline olukord

Haapsalu haridusnõuniku Mari-Epp Tähe sõnul on olukord Haapsalu koolides hull ja muutub kiiresti. Seetõttu ei ole tema hinnangul kellelgi olukorrast täpset pilti.

Koolist puuduvate õpilaste hulk erineb kooliti, kuid enamikus koolidest puudub veerand kuni kolmandik õpilastest. Seejuures pole põhjuseks alati koroonaviirus. „On lähikontaktsetena isolatsioonis olevaid ja muude viiruste tõttu puuduvaid lapsi,” ütles Haapsalu algkooli direktor Malle Õiglas.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
49 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
kodanik
2 aastat tagasi

On teada, et idikate ja normaalsete inimeste suhe ühiskonnas on 20/80. Tänapäeva kommentaariume lugedes tundub siiski, et 80/20.

Tolbajoob
2 aastat tagasi
Reply to  kodanik

Ossaa kui äge. Millise osa sisse ennast siis liigitad? Minuarust see ongi meie rahva hulgas üks probleemidest,, et alati tahab keegi ikka teisest parem olla ja ära panna võimaluse korral. Võiks üksteisest rohkem lugu pidada, aga mitte lahterdada. Nagu see kommenteerija nimega kodanik. No mida v? Arvad, et kõik peale sinu on idikad, aga mõne arvates oled sa seda äkki ise hoopis. Pole mõelnud?

uskmatu Toomas
2 aastat tagasi
Reply to  kodanik

Kurb aga sinu arvamusega tuleb nõustuda ja kuna nad jäotunud kõikjale ühtlaselt üle Eesti siis polegi ime miks meie olukord on selline nagu on !

Madis
2 aastat tagasi

Nende Lamepealiste jaoks infot kes siin mulisevad…
Hiinas keevitati trepikodade väljapääsud kinni kortermajadel kus haige avastati…
Küll nad teavad, mis pasa nad laborist lendu lasid…
Ilmselt kohalikud Lamepealiste õiguste eest võitlejad soovivad ka seda☢️

Andres Rannam
2 aastat tagasi
Reply to  Madis

Ära valeta jälle! Kes sind Hiinasse lasi, sa pole soomest kaugemale saanudki.

Madis
2 aastat tagasi
Reply to  Andres Rannam

Mul terve Euroopa läbi käidud… 😍 🥰

Maakas
2 aastat tagasi
Reply to  Madis

No Hiina euroopas küll ei asu 🙂

No aga
2 aastat tagasi

Noori hakati alles hiljuti massiliselt vaktsineerima ja koheselt tekkisid suur nakatumiste arv noorte seas. Sama oli alguses vanema generatsiooniga nn riskigrupiga hooldekodudes. Tägelepanuväärne

Kodanik
2 aastat tagasi
Reply to  No aga

Nii massiliselt neid nüüd ka vaktsineeritud pole. Nakatusid noored ka enne, siis lihtsalt pandi kohe kõik koduõppele terve klassiga. Isegi kui üks koroona klassi peale oli.

No aga
2 aastat tagasi
Reply to  Kodanik

Mõnes kooli klassis on protsent juba 80, teistes natukene vähem. Ütleks küll, et massiline

Kodanik
2 aastat tagasi
Reply to  No aga

Ausalt täitsa savi, mis see protsent on. Nakatuvad kõik. Mõnele lihtsalt ei hakka külge. Teie jutust jääb mulje nagu vaktsiin põhjustaks neid massilisi nakatumisi.

No aga
2 aastat tagasi
Reply to  Kodanik

Õieti saite aru. Just seda ma mõtlesingi.

Madis
2 aastat tagasi
Reply to  No aga

Sa anaalselt sündinu mõtle vähem… 😍

No aga
2 aastat tagasi
Reply to  Madis

Suu kinni hälvik!

Anu
2 aastat tagasi

No mina ei saa üldse aru sellest koroonast mul tuttavad kõik koroonas terve pere mingeid sümptomeid pole ainult test näitab, midagi on mäda selle testimisegs

jürgenligid
2 aastat tagasi
Reply to  Anu

See on uus Rahapesu Reformierakonna algatusel.

Riskianalüüs
2 aastat tagasi

Saite naiste-valitsuse ja totaalse peataoleku, mida nurisete?……kolm korda maailma tipus nakatumistega, suurim energiakriis Eesti ajaloos, mõõdutundetu vähemuste diskrimineerimine ja ühiskonna lõhestamine Eesti ajaloos, eriti suures ulatuse testide-vaktsiini korruptsioon ja rannamaade kaaperdamise üritus Reformierakonna skeemide järgi…… kas ikka valite Reformivaraste parteid?

Nimi (kohustuslik)
2 aastat tagasi
Reply to  Riskianalüüs

Jah, ikka, sest kui nn konservatiivid ja varrod võimule saavad, siis teie kirjeldatud olukord võibki tekkida.

Juta
2 aastat tagasi
Reply to  Riskianalüüs

Energiakriis? Kriisiks saab seda nimetada siis, kui energiat pole. See, et õigel ajal tarbija reageerida ei osanud ei ole valitsuse süü. Sügisest saadik tuututati meedias ette ja taha el. hindade tõusust. Sobiva paketi leidmisega oleks korras. Lõpetaks ära selle hala.

kommunikatsiooni spetsialist
2 aastat tagasi
Reply to  Juta

Kas sa oled loll või valitsuse agent? — Sügisest saadik oli valitsusel aega ennetada energiakriisi, aga nad ei teinud midagi, hoolimata EKRE jt hoiatustest.

Juta
2 aastat tagasi

Lolliga vaieldes oled ise loll.

Juhan
2 aastat tagasi

Ehk oleks mõistlik lõpetada tervete laste koju saatmine. Selge on see, et see praegune vaktsiin ei päästa praeguste ja tulevaste tüvede eest. Aga annaks võimaluse kõigil võrdset haridust saada.

Juhan
2 aastat tagasi
Reply to  Juhan

Täpsustan veel, et vaksineerimata lapsed saadetakse koju. Vaksineeritud lapsed võivad edasi koolis olla. Ometigi haigestuvad ja kannavad viirust edasi kõik lapsed.

Kodanik
2 aastat tagasi
Reply to  Juhan

Aga testima peavad ka vaktsineeritud lapsed end.

Tüdinenud
2 aastat tagasi
Reply to  Kodanik

Vaktsineerimata, täiesti terve laps peab koolist lahkuma, kui klassis keegi pos. Aga vaksitud jätkab koolis õppimist. Kus siin õiglus on? See on ministeeriumi tasemel koolikiusu.

Õpetaja
2 aastat tagasi

Igal õpetajal on võimalus videotunde anda, sest kõik kasutavad igapäevatöös arvutit. Kui keegi ütleb, et ei saa, siis….?!?

Õpetajale
2 aastat tagasi
Reply to  Õpetaja

Mina ei ole nõus, et minu laps osaleb videotunnis, millest väikelinnas on saanud lapsevanemate meelelahutuslik perekondlik ühisvaatamine, mida salvestatakse ja hiljem kommenteeritakse.

Maali
2 aastat tagasi
Reply to  Õpetajale

Päriselt ka keegi teeb nii või?

Vastus
2 aastat tagasi
Reply to  Maali

Jaa, on õpetajaid, kes lapsevanemate osalemist tunnis soosivad ja õpilastelt kõrvaklappide kasutamist ei nõua.

Toit maitseb
2 aastat tagasi
Reply to  Õpetajale

Ilma kõigi osalejate nõusolekuta ei tohi salvestada.

Juuli
2 aastat tagasi

Minu lapse klassis(14 õpilast) on 70% lastest kodus, teadlikult on välja öeldud 6 lapse pos.test. ausaltöeldes ma ei mõista, miks ei saadeta klassi distantsõppele…tundub, et ainus võimalus on ise positiivseks jääda või kui kogu klass lõpuks puudu on. Aga mul on kodus veel kaks lasteaialast, sest lasteaias ka juhtumid ja paluti lapsi mitte lasteaeda tuua. Jah, kuna olen kodune, saan seda teha, aga … täna olen küll sellel seisukohal, et ma saan kaitsta hetkel oma väiksemaid vaid ja ei saa kätt ette panna sellele, et mu suurem koolist seda siiski meile kõigile koju ei too. Ja karjaimmuunsus on nii rumal… Loe rohkem »

Luisa
2 aastat tagasi

Ideaalne olukord olekski nii, et kui laps on pisut nohune, siis kooli ei lähe ja saab ekraani vahendusel tunnist osa võtta. Enne koroonat käisid kõik pisut tõbised koolis/tööl ja haigeid oli terve ilm täis, kuid koroona tuli meid õpetama tõbisena ühiskonnast eemal olema. Tiigriaasta tulemas, tiigrihüpe võiks selles valdkonnas ka tulla.

Maali
2 aastat tagasi

Kas oleks võimalik korraldada seda elu nii, et need lapsed kes nohuga kodus saaks video vahendusel koolist osa. See olukord on ikka päris hull. Minu laps on juba nädala kodus passinud. Kooronat ei ole, aga kooli ka minna ei tohi, sest on nohu.

Oioi
2 aastat tagasi
Reply to  Maali

Jah,mõttena on ilus ja tore. Koolidel pole selliseid vahendeid,et kui õpetaja klassi ees seletab,siis teie laps ka ekraani taga kuuleb ja näeb.
Aga võiks olla küll…

Nimi (kohustuslik)
2 aastat tagasi
Reply to  Oioi

Mis imevahendeid selleks siis vaja on?

Kodanik
2 aastat tagasi
Reply to  Oioi

Kuidas õpetaja enne videotundi läbi viis? Viipekeeles või? Väga edukalt saab laps kodus kuulata, mis tunnis õpitakse.
Kurat 90-ndatel oldi 2 nädalat haiged ja tehti oma õppimised kodus ära. Ja ei juhtunud sellest midagi. Praegu on juba paari päevase puudumisega selline paanika tekitatud.

Kodanik
2 aastat tagasi
Reply to  Kodanik

Lumi oli põlvini ja sai igal pool käidud. Praegu tehakse juba sellist kisa, et kuidas inimene selle lägaga tööle jne. saab? Võtaks telefoni ja helistaks siis vastavasse kohta. Ei viriseme netis, et ehk ametnikud istuvad seal ja loevad. Panen kummikud jalga ja jõuan ilusti homme jalgsi tööle 👍

Maalile
2 aastat tagasi
Reply to  Maali

kas muidu lapsevanem ise ei saa kodus last testida ja kui negatiivne,siis kooli, isegi nohuga? On see lubatud?

Maali
2 aastat tagasi
Reply to  Maalile

Ei tea kas tohib aga riskin ja saadan kooli. Kugi laps juba muretseb, et teised lapsed hakkavad teda kiusama kui kuulevad nina nuuskamas. Halb lahendus