Anvar Samost: energiakriis, toetused ning kiired ja pikaajalised lahendused

Anvar Samost. Foto: erakogu

Anvar Samost. Foto: erakogu

Kolm kuud kestnud kaootiline poliitiline tegevus energiahindade šoki vastu abi leidmiseks näib olevat jõudnud lahendusteni või lausa edukalt lõpule.

Päriselt oleme muidugi lahendustest kaugel ning ka pinged ühiskonnas pole kaugeltki maandatud, vaid kõigest edasi lükatud.

Juba algaval nädalal saavad kõik elektri-, gaasi- ja kaugkütteteenuse tarbijad uued arved, mis võivad paljudele tuua väikese kergenduse, kuid ei tee endiselt kedagi õnnelikuks. Heal juhul on mitmekordse hinnatõusu pealt kõige järsem nurk maha lõigatud. Kaugküttearvetel sedagi mitte. Äritarbijatele ei jaksa maksumaksja kodutarbijatega võrreldavat leevendust pakkuda.

Poliitikud on juba öelnud ja ütlevad alles jäänud talvekuudel veel palju kordi, et juba rakendatud meetmed on väga kallid ja sellistena parim, mida korraldada annab. Kindlasti on neil õigus. Kas ehk oli üldse viga teha üksteise järel kaks erinevat energia hinnatõusude leevendamise lahendust?

Näib siiski, et kaks hinnatõusude sabas joostes tehtud abipaketti on teineteist heas mõttes täiendavad. Lihtsalt toimetulekutoetuste laiendamine või hinnalae mudel üksi oleksid olulise osa löögi alla sattunud eratarbijatest tähelepanuta jätnud.

Kõik see on aga tõepoolest väga kallis ja ei saa sellisena aastast aastasse korduma jääda.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
6 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Nimi (vabatahtlik)
2 aastat tagasi

Las jääda nii kui oli… aga ajalugu ei jäänud seisma, siis kui süsi, naftat ja põlevkivi oli veel lademetes võtta, tuumariigid olid sõbralikud, loodus pidas veel vastu temalt armuandide mitte ootamisel jne. Tõsi, esimesed katsetused alternatiivseid energiaallikaid kasutada on olnud pehmelt väljendudes tõeline kobarkäkk.
Kõik tabab viimasel ajal meid nii ootamatult. Kui küsimustele pole enam kuidagi vastust võimalik leida, siis ehk on küsimus ise valesti püstitatud. St selles kontekstis, et kas tarbijaliku ja üha raiskavama elustiili ülalpidamine polnudki võimalik vaid pidevalt kasvava odava energiasisendi tingimustes? Nüüd kus seda enam pole, tuleks loobuda ka end ammendanud ambitsioonidest, leida uud väärtused.

liberaalsed käkardid
2 aastat tagasi

käkardid – tulemus; Gaasi ja elektrihind hakkas Eestis tõusma möödunud suvel – ja kütteperioodi algusega andis see loomuliku tulemuse summade näol, mida Eesti elanikud peavad maksma kommunaalidena.

Statistikud on välja arvutanud, et 2000. aastaga võrreldes on kulutused elektrile kasvanud 386% ning ainuüksi 2021. aasta detsembri algusest on elektrihinnad kasvanud 20%.

jürgenrahapesu
2 aastat tagasi

Kui el/arve on 2-3 X suurem võrreldes dets. ja novembrit, siis see ei ole 20% vaid 100-200%.

Tegelikult...
2 aastat tagasi

Valitsuse hääletoru kiidab takka küündimatule Kallase seltskonnale, sest vaja on lisaraha ERR-i korrumpeerunud reformistide vari-organisatsioonile, mis aitab oma propagandaga seda jõuku võimul püsida.

Vahi nalja
2 aastat tagasi

Miks on nii, et teemas suht juhmakad tahavad alati sõna võtta ja mittemidagi ütelda? Milleks sellised mõtetud artiklid? Energiamajandus ja energeetika on vägagi komplekssed valdkonnad, mis on vägagi poliitiliselt reguleeritud. Peamine elektrihindade tõusu põhjus on rumal poliitiline tasand nii Brüsselis kui ka Eestis. Keelata ära pikaajalised fikseeritud hinnaga gaasitarnelepingud ELs ja soodustada elektritootmise gasifitseerimist olukorras, kus EL energikandjate impordisõltuvus on ca 65%, näitab lihtlabast lollust, mis võimendub praeguse Komisjoni tegevusega. Jätta CO2 kvooditurg spekulantidele avatuks ning lubada sellel turul poliitilist manipuleerimist, toob kaasa mitteavatud turu, pigem on see kobarkäkk. Jne jne. Ega Eestis parem selle poliitilise tasandi kvaliteediga ei ole,… Loe rohkem »

AGO
2 aastat tagasi
Reply to  Vahi nalja

võimalik, et valijaid polegi, on vaid e-riigi e-valimised.