Veebis on end loendanud ligi kolmandik läänlastest

Andra Kirna

andra@le.ee

Laupäeva õhtuni ootab statistikaamet kõiki Eesti inimesi täitma rahvaloenduse e-ankeeti. Seni on ankeedi täitnud enam kui 450 000 inimest ehk ligi 35 protsenti Eesti rahvastikust. Läänemaal on loendusel osalenud 32 protsenti elanikest.

Kõige aktiivsemad vastajad on Tartu linnas ja Harjumaal, kus e-ankeedi oli eelmise nädala lõpuks täitnud ligi 40 protsenti vähemalt 15aastastest elanikest. Läänemaa on oma protsendiga kuuendal kohal. Kõige väiksem, 15 protsenti, oli vastamismäär Ida-Virumaal.

Loendatuid on vähem vanemate naiste ja noorte meeste seas.

„Eriti oluline on e-ankeedile vastata neil, kelle aadress on sattunud rahvaloenduse juhuvalimisse – kui saite postkasti paberkutse, peavad kõik sellel aadressil elavad inimesed e-ankeedi täitma,“ selgitas statistikaameti rahvaloenduse projektijuht Liina Osila. Valimisse kuuluvate inimestega, kes ei ole veebis ankeeti täitnud, võtab veebruaris ühendust rahvaloenduse küsitleja, et saada vastused telefonitsi või kodukülastusel.

„Mõistlik ei ole vastamist viimasele päevale jätta. Nii tagame, et meie süsteemid ei oleks viimasel hetkel üle koormatud,“ lisas Osila.

E-küsimustikku saab täita rahvaloendus.ee kodulehel, tuvastades end ID-kaardi, mobiil-ID või Smart-IDga. Ankeedi täitmine võtab aega umbes viis minutit.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
10 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
silmavähk
2 aastat tagasi

kas kujunduse konkursil võisid osaleda ainult sanatoorse kooli õpilased

Inimene
2 aastat tagasi

Milleks seda jama vaja on? Olulised andmed, mida seal üle küsitakse, on ju nagunii riigil inimeste kohta igalt poolt registritest leitavad. Mida tehakse aga näiteks teadmisega mis keelt keegi oskab või kus enamiku oma öödest veedab?

Jaanus
2 aastat tagasi

Huvitav, et e-hääletusel saavad vanurid hakkama, aga e-lugemisel mitte.

jürgenrahapesu
2 aastat tagasi
Reply to  Jaanus

E-hääletusel aitavad vanureid ja hälbega inimesi hoolivad seltsimehed Reformierakonnast, aga rahvaloendusest oravad ei hooli.

murelik
2 aastat tagasi

Mina leiaks rohkemgi vaba aega kui 5 minutit, aga minu probleem on selles, et ma ei saa ennast tuvastada-pole ID kaardi lugejat, mobiil- ega smart ID. Sorry. ikka juhtub, et ei jõua ajaga sammu käia.

murelik
2 aastat tagasi
Reply to  murelik

Juba lajatati esimene miinus. Tahtsin teha puhtsüdamlikku ülestunnistust, mis pidavat olema iga karistuse ja eksimuse puhul kergendav asjaolu..aga tutkit,brat! Eks elu annab õpetust.

Marts
2 aastat tagasi
Reply to  murelik

Minul oli sama probleem. Läksin poodi ja ostsin ID kaardi lugeja, sugulane pani ka programmi arvutisse, nüüd kõik ok. Soovitan Sul teha ka sedasi.

Kodanik
2 aastat tagasi
Reply to  Marts

Ei ole mingit kohustust mul avaldada andmeid mitme täiskasvanuga ja kellega täpsemalt ühe katuse all elan jne. Rahvastikuregistris aadress sama, seega muud andmed ei ole olulised.

Issa
2 aastat tagasi
Reply to  Kodanik

Mida sul varjata on siis? Ukraina maasikakorjajaid varjad kuuri all või? Nendest sa tõepoolest ei pea rahvalugemisel teada andma.

murelik
2 aastat tagasi
Reply to  Marts

Hilja, peremees, hilja-homseks pannakse sisteem lukku ja ei mingit liikumist -edasi-tagasi- sisse-välja …kes sees, see sees ja kes väljas, see väljas. Aga tänud soovituse eest, kindlasti võtan su nõu kuulda. Oled heatahtlik kaaslinlane-õnne ja tervist sulle.