Läänemaa aasta õppija on Kristel Tereping

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Aasta õppija Kristel Tereping. Foto: Malle-Liisa Raigla
Aasta õppija Kristel Tereping. Foto: Malle-Liisa Raigla

Tänavune täiskasvanud õppija nädal tõestas, et inimesed tahavad õppida.

„Sel aastal olime väga üllatunud, et nii palju kandidaate esitati, seda just täiskasvanud õppija kategoorias,” ütles täiskasvanud õppija nädala Läänemaa koordinaator Ingrit Kera.

Kera sõnul on viimase paari aasta jooksul on ühiskond nii palju muutunud, et õppimata enam hakkama ei saa. „Suisa vägis pandi meid digitarkusi omandama,” ütles ta. Just digipöördega kaasaminemist ja sellega hakkama saamist tõstsid esitajad esile ka tänavuste aasta õppija kandidaatide puhul.

Veebipõhine või hübriidõpe on tulnud selleks, et jääda. Kera rääkis, et näiteks Haapsalu kutsehariduskeskuse sügisel algavate kursuste puhul on paljud õppida soovijad küsinud, kas oleks võimalik kursusel osaleda ka hübriidõppes ehk mõnedest tundidest osa võtta veebi kaudu. „Jutuainete puhul on see võimalik, aga praktilisi oskusi, näiteks plaatimist, veebi kaudu ikka õppida pole võimalik,” selgitas Kera.

Läänemaa aasta õppija, õpetaja, õppimissõbraliku organisatsiooni ja õpiteo tiitli saanud esitati ka üle-eestilisele täiskasvanud õppija nädala tunnustusüritusele.

Kera tuletas meelde, et tuleva aasta kandidaatide esitamine algab kevadel. „Märgake inimesi ja esitage,” kutsus ta üles.

 

Läänemaa aasta õppija

Kristel Tereping

Palivere põhikooli kunsti- ja eesti keele õpetaja Kristel Tereping ei ole õppinud kunstiõpetajaks, kuid on pideva enesetäiendamisega saavutanud uue kvalifikatsiooni. Tema tundides valitseb positiivne ja rahulik töömeeleolu. Mitmete koolituste lõputöödega on ta osalenud 13 näitusel Läänemaal või välja andnud trükiseid.

Nominendid

Anneli Haabu

Anneli Haabu on turismispetsialist, kes on Haapsalut ja kogu Eestit viinud maailma ning toonud seda maailma ka siia. Kõrghariduse omandamine töö ja pere kõrvalt pole lihtne, aga Anneli sooritas need hiilgavalt.

Ene Pajula

Viimase kümne aasta jooksul on Ene Pajula osalenud Haapsalu rahvaülikooli inglise keele kursustel ning aastate jooksul leidnud endale ka ise inglise keele kursusi välismaal. Ta on motiveeritud ja ennast juhtiva elukestva õppija musternäide – osaleb aktiivselt tunnis, ent otsib samas ise juurde teda huvitavat materjali ja uusi õppimisvõimalusi ning seda juba aastaid.

Ene Rand

Ene on julgelt asunud uute, tundmatute erialade kallale. Rahvusraamatukogu kutsekoolitusel saadud teadmised on kohe ellu rakendatud ja Vormsi raamatukogu lugeja- ja kasutajakoolitus on tänu õpitule elavnenud.

Kerdi Lillepuu

Kerdi Lillepuu lõpetas Haapsalu kutsehariduskeskuses tekstiilkäsitöö 4. taseme kutseõppe. Ta on põhjalik õppija, kes ei tule kooli lihtsalt käima, vaid tahab teada, osata ja ise teha. Võtab ülesandeid täie tõsidusega ja teeb need enda jaoks veel pisut keerukamaks, et oleks väljakutset.

Leelo Paju

Leelo Paju õpetaja Aide Leit-Lepmets iseloomustab teda kui inimest, kes suhtub kunsti õppimisse nagu sportlane treeningusse. Õpetaja annab küll kava ja eesmärgid, kuid õpilane peab need ise sisustama. Paju võtab seda kui kunstitreeningut ja tulemused tulevad!

Liis Umda

Liis Umda on pere ja põhitöö kõrvalt võtnud ette õppimise tee, olnud püüdlik ja kohusetundlik õppija. Tööle asudes leidis ta kiiresti võimalused enesetäiendamiseks, kuid vaatab ka kaugemale, et sobival võimalusel teha karjääriredelil muudatus. Ta lõpetas sel aastal bürootöötaja eriala HKHKs, kus ta varem on lõpetanud juba neli eriala.

Mare Sepp

Esiletõstmist väärib järjepidev positiivsete kogemuste saamine läbi mitmekülgse enesearendamise ja õpitee.

Kerli Loopman

Kerli Loopman alustas 2019. aasta sügisest HKHKs omandama nii pooleli jäänud keskharidust kui ka 4. taseme kutseharidust, õppides IT infosüsteemide nooremspetsialisti erialal. Pärast lõpetamist asus ta omandama IT-alast kõrgharidust Tallinna ülikoolis, töötades samal ajal Eesti ühes hinnatumas ettevõttes IT-spetsialistina.

Virge Võsu

Virge Võsu töötas varem massöörina, kuid huvi sotsiaalvaldkonna vastu andis tõuke teha elus pööre ja asuda õppima sotsiaalpedagoogiks. Ta on tegev MTÜs Oma Pere ja naiskodukaitses. Enne Tallinna ülikooli astumist tegi ta uuesti läbi gümnaasiumiosa ja lõpetas tänavu Tallinna ülikooli sotsiaalpedagoogika bakalaureuseõppe. Tal on plaan edasi õppida sama eriala magistriõppes.

Kairi Õunaid – mitmekülgse õppija eripreemia

Kairi Õunaidi elu on täis õppimist. Kõik uus, mis tema ellu tuleb ja mis on tema silmis väärt õppimist, seda ta kohe ka õpib. Sel aastal sai ta noorsootöötaja kutse.

Ruth Randoja – eripreemia Digitark 2021

Ruth Randoja on läbi õpitu toonud kooliellu uuendusi ja digiteadmisi. Julgustab kolleege ja on ise uudishimulik. Õppimine on andnud talle enesekindlust ja professionaalsust matemaatikaõpetajana töötamisel.

 

Läänemaa aasta koolitaja

Airi Aavik

Airi Aavik on positiivne, suurepäraste teadmistega, inimlik, kannatlik, rahulik, hea eneseväljendusoskusega. Ta on tõeline oma ala fanaatik – haridustehnoloogia ja kõik sellega seonduv on tema prioriteet, mis paneb tal silma särama ja innustab teda oma oskusi ja teadmisi ka teistele jagama. Tema loengutele tullakse rõõmuga ja minnakse ära rahulolutundega.

Läänemaa aasta õpitegu

Koostööprojekt „Tööharjutus Asukülas“

Eesti töötukassa Läänemaa osakonna, Haapsalu linnavalitsuse ja MTÜ Asuküla Seltsi koostööprojekt „Tööharjutus Asukülas“ algas augustis 2020 ja kestis kuus nädalat. Projektis osalejad suhtusid südamega ja tõsiselt kogukonna heaks tehtavatesse töödesse. Eriliseks teeb õpiteo see, et koostööprojekt toimus kogukonna inimestega koos töötades, töövõtteid õppides ning õpetades. Tööd olid kogukonnale väga vajalikud ja tulemus rõõmustab kõiki praeguseni.

Nominent

Lääne maakonna keskraamatukogu näituste ja loengutesari „Näitused, mis õpetavad“

Läänemaa õppijasõbralik organisatsioon

Haapsalu sotsiaalmaja

Haapsalu sotsiaalmajas toetatakse töötajate arengut ja innustatakse kõiki pidevalt õppima, seda ka majasiseste koolituste kaudu. Sotsiaalmaja on ka pikaajaline töökohapõhise õppe praktikabaas HKHK-le. Sotsiaalmaja viimaste aastate tegevused töötajate arengusse panustamisel on palju parandanud asutuse üldist kvaliteeti.

Nominent

Sihtasutus Läänemaa

SA Läänemaa mõtles oma sihtgruppidele, laiendades oma koolitusi õpetajatele ja korraldades koolitusi psühholoogiast. Sihtasutus reageeris kiiresti uutele oludele, kolides kriisiajal koolitused ja infopäevad veebi. Töötajatel on vaja olnud ise õppida ja õpetada uusi tehnoloogiaid ja programme ning sellega on suurepäraselt toime tuldud.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments