Posti tänaval langesid puud

Posti tänava puude langetamine tekitas inimestes vastakaid tundeid. Foto: Malle-Liisa Raigla

Kolmapäeval hommikul alustas Läänemaa metsaühistu Haapsalus Posti tänaval puude langetamist, õhtuks olid tänavaäär lage.

Peatänava mõlemas servas võeti kokku maha üle saja puu, alles jäid mõned puud Tallinna maantee ja Nurme tänava ristmiku vahel. Linnavalitsus on põhjendanud enamiku Posti tänava puude mahavõtmist sellega, et puude juured saaksid ehituse käigus kannatada ja pärast remonti nad enam ellu ei jääks.

Paljud möödakäijad seisatasid puude langetamise ajal, vaatasid, kuidas puud üksteise järel asfaldile langesid, ja pildistasid. Inimesi valdasid vastakad tunded.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
29 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Maali
2 aastat tagasi

Kas te olete näinud mis toimub Kalda tänava alguses? Kunagise Osmussaare kivi juurest on maha võetud hõbekuused. Kellele need küll ette jäid? Linnas on lahti läinud haiglane raiumismaania.

Nipitiri
2 aastat tagasi

Poleks koronat elaks Sukles juba Võsul ,mis tal enam Haapsalust!Inimesed,olge valvsad!

Suklese puiestee
2 aastat tagasi

Igati vääriline nimi igati väärikale teole – Suklese puiestee

jaa
2 aastat tagasi

Täiesti päri- usun, et ühel päeval saab Sukles ka monumendi. Kui põvkond-paar vahelt ära kärvab, siis päris kindlasti saab.
Ja õige ka- mees võttis sirge seljaga töö ette ja loodetavasti viib ka korralikult lõpuni. Minul neist nuditud rontidest kahju ei ole.
Mina tean, et aeg läheb kiiresti ja tõenäoliselt näen ära ka järgmise remondi aegse halamise “põliste” puude pärast.

Pmmk
2 aastat tagasi

Nii kahju. Nii kole on. Annaks jumal, et sügisestel valimistel see Suklesele mingilgi moel kätte maksaks. Asjatundjaid kuulamata, tuimalt ja julmalt oma visiooni läbi surudes laastab ta meie linna. Ja ma ei saa ka aru – mis selle kõige mõte on? Arboristid, linnaarhitektid, dendroloogid – kõik on rõhutanud, et neid puid oleks saanud kaitsta ja alles hoida. Miks seda siis ei tehtud?

Rahu, ainult rahu
2 aastat tagasi
Reply to  Pmmk

Projekt on ju asjatundja kostatud. Projekti autor maastikuarhitekt Kersti Lootus.

Ja ega see siis selliseks ei jää, tulemuseks on parem linnaruum, loogilisem planeering jalakäijatele, ei pea enam kusagilt parkivate autode vahelt üle tee jooksma, Maxima esine parkla kaob ära ja muud augud mis alleesse olid tekknud saavad uued puud.

Suklese võim elab valimisteni
2 aastat tagasi

Alles nüüd on näha kui pisikesed ja koledad on enamus maju, mis sajandid sel tänaval olid. Ja seda häbi nüüd ei kata miski. Enamik puid olid terved ja oli vaja Kuressaarel käia, et natuke ajusid kohale panna. Saarlasid tegid oma tänavate remonti ja elusloodus jäi kaunistama linna.

Võrus sama õudus...
2 aastat tagasi

Kuressaare keskväljak lagastati ära ja nüüd on see kiviplats koos betoonist pinkidega…. remont algas peaaegu vahetult pärast valmimist….rääkimata totaalsest liiklus-kaosest.

S.U
2 aastat tagasi

Kas need saagijad olid ka linnakodanikud

kuhu
2 aastat tagasi
Reply to  S.U

Pole kuskilt lugenud, MIS saab maha saetud puudest? need pole ju niisama mingi lepavõsa vaid väärispuu, sobiks igasugu meistritööks.

tomcat
2 aastat tagasi

Lingil paraku tavaline idikate paraad. Kes on vähegi elamute või teede ehitusega kokku puutunud, sellele on selge, et puid praegusel kujul projekti järgi säästa ei saa. Eriti napakas oleks muidugi uus auto- ja kõnnitee teha, aga vanad ning kohati ohtlikud puud alles jätta.

kodanik
2 aastat tagasi

enamus olid terved!!!!

kinadok
2 aastat tagasi
Reply to  kodanik

Päris terveid vast oli mõni üksik. Enamusel paistis mädanik algavat ülevalt, kust oksi on lõigatud. Pidevalt lõigati ju tagasi tüvedeks, et oksad liiga laiali ei läheks, lõigatud okstest pääsevad haigused sisse. Linnapuude eluiga ongi lühem, kui kogu aeg kärbitakse. Parkides, kus on rahulikum elu, kestavad normaalse eluea.

uskmatu-toomas
2 aastat tagasi

Käib halamine aga kui puude juuri kaevetööde käigus kahjustatakse ja need hiljem ära kuivavad siis oleks saanud veel rohkem halada !
Pealegi ca kolmandik nendest puudest oleks nii kui nii mõne aasta jooksul hävinenud !

Enriko
2 aastat tagasi
Reply to  uskmatu-toomas

Vastupidi. Algusest peale on käinud hala, et tänavaremont lõhub juured ära. Muidugi lõhub, kui remontida brutaalselt. Aga linnas on näiteid, kus kapremondist hoolimata kasvavad puud edasi (Rootsituru ring). Kuna Posti tänava uus autotee tuleb eelmisest kitsam, jäänuks juurtele sõidutee-poolsesse serva pigem paar meetrit lisa-hingamisruumi (eeldusel, et seda riba ei kavandatud mõne 2m sügavuse trassi lähedale). Aga me ei jõudnudki ülepeakaela projekteerimise käigus taoliste avalike küsimusteni.

tomcat
2 aastat tagasi
Reply to  Enriko

Praeguse haljastusriba arvelt võetakse parkimiskohtade jaoks lisaruumi ja selleks tuleb teepõhja laiendada. Seega on olukord täpselt vastupidine, puudele ja nende juurtele jääb vähem ruumi.

Arvos
2 aastat tagasi

Uskumatu. Kas keegi teist veel seda viletsust valib?

kinadok
2 aastat tagasi
Reply to  Arvos

Kui juba midagi teha, siis põhjalikult ja häeti, et kestaks kaua. Loogiline järeldus ütleb, et 60 aastat tagasi võeti ka tänav puhtaks, et see allee istutada, mis praeguseni oli. Praegused puud järgmist 60 aastat ei kesta. Igati õige teha üks kord ja korralikult, mitte vanale palitule uusi varrukaid õmblema hakata.