Maaomanik pani Saunja matkaraja kinni

Andra Kirna

andra@le.ee

Silma looduskaitseala parklas olevalt infotahvlilt saab teada, et õpperada on suletud. Andra Kirna

Saunja õpperada viib läbi Haapsalu Linnahoolduse endise juhi Alo Lõpsi maa, Lõps taotles ametlikult raja sulgemist.

30. aprillil tegi Haapsalu ja Läänemaa Facebooki grupi liige Ada Peterson gruppi postituse, kus kirjeldas, kuidas ta tahtis minna Saunja linnuvaatlustorni juurde, kuid avastas rajalt eramaa sildi. Torni juurde jäigi tal minemata.

„Tegemist on minu koduga ja kui ei oleks probleeme tekkinud, siis poleks seda maad ka sulgenud. On olnud kõike: telkimist, pidusid, järelevalveta lõkkeid, rääkimata prügist,” kommenteeris Lõps postituse all.

Lääne Eluga Lõps loodusraja teemal rääkima ei soostunud, küll aga põhjendas ta Haapsalu ja Läänemaa Facebooki grupi postituse all raja sulgemist sellega, et matkarada oli tehtud omanikuga kooskõlastamata ning matkajad ei pidanud kinni elementaarsetest heakorra- ja tuleohutusnõuetest. „Siis ei jäänud muud üle, kui rada sulgeda,” kirjutas Lõps.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
50 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Linnakodanik
2 aastat tagasi

Siin kirjutavad vist valdavalt inimesed, kellel endal maad ei ole. Kujutage ette, et ostate igal nädalal oma raha eest prügikotte ja käite oma vabast ajast koristamas oma maale tehtud avalikku matkarada (see suurendab teie tavaprügi hulka ning vb maksate rohkem ka prügi äraveo eest). Enamus raja külastajaid on muidugi normaalsed ja hoiavad loodust, kuid on inimesi, kes väga süüdimatult lagastavad. Aeg ajalt teile helistatakse ja pahandatakse, et rada on prügi täis. Keegi aitäh ei ütle. Aeg ajalt leiate suurema laga ja saate korraga mitu kotti prügi, klaasikilde jms. Kas tundub tore? Loogiline, et maaomanik paneb lõpuks raja kinni. Peaks kiitma,… Loe rohkem »

mis
2 aastat tagasi
Reply to  Linnakodanik

kiunud, RMK peab seda laga koristama kui sinna selle raja tegi ja kõik, inimesed peavad saama vabalt liikuda, aitab nendest pisikestest ülbetest vürstikestest

Metsamees
2 aastat tagasi
Reply to  mis

Aga kui RMK ei korista? Sinna ehitati parkla ja varjualune aga isegi peldikut pole,mis koristamisest sa jahud? Maaomanikud kes ei lase iga tonti enda hoovi lagastama ja trampima on ülbed? Sa tule mu metsa ja räägi mulle ülbusest

uskmatu-toomas
2 aastat tagasi

Jupijumalad peavadki kellegi ülemvõimu all olema sest vabadus mõjub neile halvasti !

Matka Jalg
2 aastat tagasi

Need matkarajad peaks olema kõik riigimaadel, aga sealt ei leia enam looduskauneid kohti, need lagedaks tõmmatud. Ime siis, et omanik eramaal jääb seda ilusat metsa ja ala omale hoidma ja õieti teeb.

Metsamees
2 aastat tagasi
Reply to  Matka Jalg

Minu arust on selle loo fookus täiesti vales kohas ja enamik kommentaatoreid ei jaga üldse mida räägivad. RMK raiub niigi kuidas tahab ja nüüd siis kiunuvad,et nad eramaal ei tohi asjatada? Ja mida looduskaitsekeskuse jutt veel- minge ikka aga mööda mere äärt! Kui te endale külalisi ei taha, siis nad tulevad hoopis aknast ukse asemel ja see on normaalne või? Eraomand pidi puutumatu olema aga praegu on täielik kommunismi ilming. Mujal maailmas lastakse maha need kes loata teise maale lähevad, meil aga mingi kaader lausa nõuab! Ja kui see rada on igale jalutajale puhas tundunud, siis ilmselt on omanik seda… Loe rohkem »

Orav
2 aastat tagasi

Käinud seal ja see on bullshit jutt et reostatakse rada ja platsi. Järjekordne “omanik”

Nojah
2 aastat tagasi
Reply to  Orav

Naaivitaridele mõeldud ettekääne lihtsalt. Loed siin, siis enamus kiidab takka, et vot õieti tegi.

En.
2 aastat tagasi
Reply to  Nojah

Lihtsalt huvi pärast küsiks, kas matkarada läks tõesti läbi omaniku koduhoovi ja majaümbruse? Või üle tema kartulamaa, heinamaa, orasepõllu või loodusliku lambakarjamaa? Lohakate külaliste järelt koristamine võib tõesti närvi ajada, kuid üksnes eraomandusele rõhumine tundub isegi lauskapitalismis väiklasevõitu. Pole meist keegi Maad kui seesugust oma väikeste roosade kätega teinud. Enamik omanikke pole seda isegi raadanud ega harinud. Maaomanik ongi pigem haldaja kui pärisperemees, kelle poeg meid 2000 aasta eest külastas. Mis ei tähenda muidugi, et haldajal poleks õigust korda nõuda. Lihtsalt rõhuasetus on teine. Maa kui seesuguse haldajalt eeldaks ka teatud valmisolekut liigikaaslastega arvestada. Sest praeguse loogika järgi, kui riik… Loe rohkem »

Metsamees
2 aastat tagasi
Reply to  Orav

See kui sa käisid ja korras oli näitab seda et omanik on piisavalt hästi koristanud. Vaata seal parkla juures olevat varjualust ja selle metsa serva- näha kui hästi RMK koristab

AK-47
2 aastat tagasi

Väga õige, eraomand on puutumatu.

Oleneb
2 aastat tagasi
Reply to  AK-47

jälle kes on omanik.

K.s
2 aastat tagasi

Mis toimub Haapsalu valitsejate peades, üks suleb matkaraja, teine tahab peatänava puudest lagedaks teha??? Kas lgp. LV soovib kandideerida kõige loodusevaenulikumaks linnaks Eestis?

teeme ära
2 aastat tagasi
Reply to  K.s

Kui vaadata seda “teeme eestimaa puhtaks” üritust, siis võime näha päeva lõppedes, mida kõike sealt metsa alt kokku korjati ning kottidesse aeti. Ning kui omanik sulgeb matkaraja, sest matkajad ei suuda korda hoida, jättes endast maha kõik, mis jätta annab, siis mõistad miks ta sda tegi- pole tähtis, kas teeraja sulgeja on Lõps või hoopis operaator Kõps.

Tarmo
2 aastat tagasi
Reply to  teeme ära

Mina olin see kes eelmisel sügisel omanikule helistas ja sodist raja peal teada andis. Samal ajal tegid mingid mehed seal lõket. Arusaadav et kinni pani

Turist ja lagastaja
2 aastat tagasi
Reply to  Tarmo

ah sina siis oledki kohalik koputaja!

Tarmo
2 aastat tagasi

Jah. Olen. Sinusuguste tolade pärast ei peagi iga klouni enda hoovi lubama. Sa ise viitsiks koristada lõputult? Kõik eramaad peaks kinni olema, kui tahad jalutada,siis osta endale mätas

Hmm
2 aastat tagasi
Reply to  Tarmo

See pole nii must ja valge, osta ja tee. Siin on päris palju juhtumeid juba väiksel maal. Maa erastamisele tuleb rohkem tähelepanu pöörata ja seaduseid häälestada, kui vaja. Sellised omavolid, kuigi nagu oleks seaduslikud, aga mitte inimlikud, EI TOHI jätkuda!

Tarmo
2 aastat tagasi
Reply to  Hmm

Mis omavoli? Inimene omab maad,maksab maamaksu ja peab laskma igal suvalisel seal trampida ja lagastada? Sa lubad kõik inimesed oma hoovi grillima? Anna aadress, võtan linnast joodikud kokku ja tuleme

Hmm
2 aastat tagasi
Reply to  Tarmo

Palun lugege uuesti! Ma ei mõista, küll kirjutasin selgelt, aga ikka , mingid joodikud ja oma maa. Õppige tekstist aru saama! Kirjutasin seadusemuudatuste vajalikkusest, mitte joodikutest, kes grillima tulevad! Appikene tõepoolest

nimi
2 aastat tagasi
Reply to  Hmm

seadusemuudatus vajalik, et lagastajad igasse õue lubada ???

Agu
2 aastat tagasi
Reply to  Tarmo

Uhke ka veel, et teiste peale kaebas. Teisuguste “tähelepanelike kodanike” pärast on ka korda hoidvatel inimestel raskem elada. Väga vihkan selliseid aktiviste rsk!

Vihata inimesi,
2 aastat tagasi
Reply to  Agu

kes soovivad korda hoida, et ei lagastataks, on küll väga ebaterve mõtlemine. Tarmo käitus õigesti.

teeme ära
2 aastat tagasi
Reply to  K.s

Pean tunnistama, et mina ühineksin ka liikumisega, “Las jääda ükski mets lindude jaoks alles..”, aga kahjuks pole kõik minuga ühel meelel, pidades just puude mahavõtmist uuendusmeelseks projektiks.

Kaamera Tiit.
2 aastat tagasi

Ega temaltt vist luba matkamiseks ei saa. Kuidagi palju kära küll Vasalemma vallas, Linnahoolduses jne. Miski ebameeldiv jura.. taga koguaeg🤣

eksole
2 aastat tagasi

ma usun, et see saatus ootab väga paljusid eramaid ja matkaradasid. Kõik see praegune targutamine, võõra vara omaks pidamine ja lugupidamatu suhtumine üksteisesse loobki sellise olukorra.
Arvestage- jobusid leidub mõlema poole peal, on lollakaid maaomanikke ja on lollakaid “loodusesõpru”, soovitan siit järeldusi teha ja ise targem ja parem inimene olla.
Ja võib olla ongi parem, kui sinna torni ei saa- tükike loodust on jälle natuke puhtam ja vabam.

Jenkem
2 aastat tagasi

Ärge olge kadedad 🙂

teeme ära
2 aastat tagasi
Reply to  Jenkem

Kes ikka torni minna tahab, see seda ka saab.Vanasti lõõbiti ikka, et miks otse minna kui ringi saab…ja seda saab. Postimees kirjutas:Saunja linnuvaatlustorn, milleni suletud õpperada välja viib, asub teise omaniku maal ja selle kasutamist pole ära keelatud. Kuigi rada mööda tornini enam ei pääse, on sellele võimalik läheneda mereäärt pidi. Edasi, ikka edasi!

maestro
2 aastat tagasi

punasotsid ikka laamendavad ning ülbitsevad
võõral maal