Leibkonnaliikme kulutused kuus kahanesid mullu 2,5 protsendi võrra

BNS

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Statistikaameti andmeil kulutas leibkonnaliige eelmisel aastal keskmiselt 477 eurot kuus, mis on 12 eurot ehk 2,5 protsenti vähem kui 2019. aastal; sundkulutused ehk leibkonna eelarve vältimatud kulutused toidule ja eluasemele suurenesid aastaga seitsme euro võrra.

Statistikaameti juhtivanalüütiku Anet Müürsoo sõnul kulus 2020. aastal leibkonna eelarvest toidule ja eluasemele aasta varasemaga võrreldes 2,2 protsendi võrra enam ehk 39 protsenti kogu eelarvest. Leibkonnaliikme sundkulutused suurenesid aastaga seitsme euro võrra ja olid keskmiselt 186 eurot kuus, teatas statistikaamet.

„Leibkonnaliige kulutas toidule ja mittealkohoolsetele jookidele 108 eurot kuus, mis on viie euro võrra rohkem kui aasta enne seda. Eluasemele kulus keskmiselt 78 eurot kuus ehk kaks eurot enam kui 2019. aastal,” selgitas Müürsoo pressiteates.

Aasta varasemaga võrreldes langesid keskmised kulutused transpordile kuue euro võrra 66 eurole, vabale ajale viie euro võrra 47 eurole ning rõivastele ja jalatsitele kolme euro võrra 23 eurole. Majapidamisele tehtud kulutused suurenesid sama ajaga kahe euro võrra 38 euroni.

„Maakonniti olid kõige suuremad väljaminekud Hiiu, Rapla ja Harju maakonnas ehk vastavalt 533, 528 ja 508 eurot leibkonnaliikme kohta kuus. Kõige väiksemad olid väljaminekud Võru ja Ida-Viru maakonna leibkondadel, vastavalt 398  ja 381 eurot kuus leibkonnaliikme kohta. Aastaga on kulutused muutunud maakondade võrdluses ühtlasemaks,” lisas Müürsoo.

Leibkonna tüübi järgi vähenesid kulutused leibkonnaliikme kohta kuus kõige rohkem ala- ja täisealiste lastega paaridel 57 euroga, vähemalt kolme lapsega paaridel 42 euroga ning ühe lapsega paaridel samuti 42 euroga. Kulutused suurenesid lasteta leibkondadel – üksikutel alla 65-aastastel 47 eurot ning üksikutel 65-aastastel ja vanematel 24 eurot.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments