Margit Mutso arvustab Sirbis Soorebast

Lääne Elu

info@le.ee

Soorebane avati pidulikult 17. septembri. Foto: Urmas Lauri
Soorebane avati pidulikult 17. septembri. Foto: Urmas Lauri

Ristil tervitab teelist Soorebane – uhke sihvaka figuuri ja roostekarva kasukaga kõrgepingeliini nurgamast Kuistlema raba serval. Kuju on nii imposantne, et nii mõnigi autojuht võtab aja maha ja sammub imelooma lähemalt kaema, kirjutas arhitekt Margit Mutso Sirbis.

Maanteekunst on suure vaatajaskonnaga, selle nautimiseks ei pea ostma piletit ega võtma eraldi aega. See mõjub, isegi kui kunstihuvi puudub. Soorebane oli ette nähtud teha liimpuidust, kuid hanke võitnud firmad (Empoweri ja Leonhard Weiss) olid ka selle materjali osas skeptilised. Valik langes terasele.

Disainmast valmistati Rumeenia laevaehitustöökojas, kus ta jaotati 11 tükiks, kaeti spetsiaalse ainega, mis tekitas metallpinnale hooldevaba roostekihi, ning sõidutati Eestisse. Ristil keevitati tükid kokku, pintseldati veel liitekohad üle ning tõmmati 33tonnine installatsioon paika. Masti kere on kõige jämedamas osas 1,66 meetrit ning kõige paksemad kohad kere seinas on 22millimeetrise läbimõõduga. Seda on palju rohkem, kui nõuavad tugevus­arvutused, aga nüüd võib loota, et ta valvab oma kohal ka veel järgmise sajandi alguses.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Läänlane
3 aastat tagasi

Väga äge😀

Arvos
3 aastat tagasi

Roostes kaelkirjak´uks kutsuvad kohalikud.

juss
3 aastat tagasi
Reply to  Arvos

Mida maakatest ikka tahta.

väikehaapsallane
3 aastat tagasi

Tegelikult on see kaelkirjak ja varsti sõidab sealt keegi mootorrattaga üles! 🙂 Aga tõsisemalt rääkides võiks kuju juurde väikse peatumisplatsi teha autode jaoks ja suviti müügikoha (sotsiaalmeediast loetud idee). Risti burksiputka ongi valel pool teed.

K:S
3 aastat tagasi

See väärib valgustamist!