Piiskopilinnus ja Soorebane kandideerivad aastapreemiale

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Soorebane avati pidulikult 17. septembri. Foto: Urmas Lauri
Soorebane avati pidulikult 17. septembri. Foto: Urmas Lauri

Haapsalu piiskopilinnuse külastuskeskus-muuseum ja Ristile püstitatud kõrgepingeliini disainmast Soorebane kandideerivad Eesi Arhitektide Liidu aastapreemiale.

Eesti Arhitektide Liidu aastapreemiatele esitati tänavu kahes kategoorias kokku 38 objekti: arhitekti aastapreemiale 22 tööd ja VÄIKE preemiale 16 tööd.

Arhitektide Liidu asepresidendi Katrin Koovi sõnul on nominentide hulgas tugevalt esindatud vanade huvitava arhitektuuri ja ajalooga hoonete rekonstrueerimislahendused, mis näitab jätkusuutliku mõtteviisi levikut Eesti ühiskonnas. „Järjest enam on hakatud mõistma, et olemasolevate ehitiste kohandamine uutele kasutustele on suures pildis nii keskkonnasõbralik kui ka väärtust hoidev ja lisav tegevus. Väikeobjektid torkavad silma nii huvitavate kontseptsioonide, disaini kui ka tehnilise innovatiivsuse poolest,“ lisas Koov.

Parimad väikeobjektid valis välja žürii, kuhu kuulusid arhitektid Indrek Allmann ja Karli Luik, maastikuarhitekt Lidia Zarudnaya ja kirjanik Jan Kaus ning arhitekti aastapreemia osas tegi valiku rahvusvaheliselt tuntud Soome arhitekt Samuli Woolston ALA arhitektibüroost.

Kokku on tänavu kümme nominenti, kelle seast kuulutatakse välja kaks laureaati 9. detsembril pidulikul arhitektuuripreemiate tseremoonial Kultuurikatlas.

Haapsalu piiskopilinnuse külastuskeskus-muuseum. Foto: Urmas Lauri

Arhitekti aastapreemia 2020 nominendid

  • Fotografiska – arhitektuuri autorid: Maarja Kask, Ralf Lõoke, Andro Mänd, Margus Tamm, Kaisa Simon, Märten Peterson (Salto).
  • Tallinna Ülikooli Vita hoone – arhitektuuri autorid: Maarja Kask, Ralf Lõoke, Pelle-Sten Viiburg, Moonika Liias (Salto).
  • Haapsalu piiskopilinnuse külastuskeskus-muuseum – autorid: Margit Argus, Margit Aule, Elo-Liina Kalvo, Laura Ojala (KAOS).
  • Paks Margareeta muuseum-külastuskeskus – arhitektuuri autorid: Raivo Kotov, Andrus Kõresaar, Ingrid Viskus, Indrek Mikk, Lea Laidra (KOKO).
  • Võru keskväljak – autorid Villem Tomiste (Stuudio Tallinn).

VÄIKE 2020 nominendid

  • Autovabaduse puiestee Tartus – autorid: Tõnis Arjus, Ragnar Kekkonen, Maris Peebo, Anna-Liisa Unt.
  • Kuur Taga-Sõrves – autorid: Peeter Pere, Eva Kedelauk (Peeter Pere Arhitektid).
  • Maidla loodusvilla – autorid: Mari Hunt, Aet Ader, Karin Tõugu, Kadri Klementi (b210).
  • Soorebane – autorid: Sille Pihlak, Siim Tuksam (PART).
  • TAB 2019 installatisoon Steampunk – autorid: Gwyllim Jahn, Cameron Newnham (Fologram), SoomeenHahm Design, Igor Pantic, Format Engineers.
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments