Tuul ei lase Vormsi parvlaeva liinile

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 7
Vormsi laeva sildumiskohas Rohukülas on tühjus, sest parvlaev Reet seisab Sviby sadamas tuulevarjus. Foto: Urmas Lauri

Vormsi liini parvlaevaliiklus on takerdunud. Eile tegi liinil asendajana kurseeriv parvlaev Reet vaid lõunase reisi, täna pole Reet veel Sviby sadamast mandrile saanud.

Liinil toimetava Kihnu Veeteede veebilehel teatatakse Sviby-Rohuküla liini kohta, et seoses tugeva tuulega on täna tühistatud Reeda väljumised Rohukülast kell 11.15, Svibyst kell 13.05 ja Rohukülast kell 14.15.

“Häired võib esineda ka väljumistel Svibyst kl 17.05 ja Rohukülast kl 18.15,” teatatakse veebilehel. Kas ja millal laev sõitma hakkab, sellest lubab laevafirma teada anda kell pool neli pärastlõunal.

“Ma olen ise ka mandril, tahaksin ikka mingil ajal tagasi minna,” ütles tuulevangis olev Vormsi vallavanem Ene Sarapuu. “Mul oli vaja täna mandril asju ajada, kasutasin eile juhust, kui praam korraks käis ja tulin üle.”

Sarapuu sõnul öeldud talle nii ühistranspordikeskusest kui ka Kihnu Veeteedest, et laev on takerdunud tormihoiatuse tõttu. “Kuna on tormihoiatus, siis sõltub laeva liinile minek kapteni otsusest,” nentis Sarapuu.

Vallavanem teadis rääkida, et kuigi Reet on hoopis kesisema tuuleklassiga laev kui parvlaev Ormsö, polevat küsimus niivõrd merel sõitmises kui sildumises. Vormsi parvlaeva Rohuküla sadama sildumiskohas lõi laine võimsalt üle kaldarambi.

Sarapuu sõnul pole laevafirma teatanud, millise tuulekiiruse korral laev liinile ei lähe. “See sõltub küll ka tuule kiirusest, kuid veel enam sõltub see tuule suunast. Praegu on ilmselt tuule suund ebasoodne,” nentis Sarapuu.

Laevatõrge muudab vormsilaste elu ebamugavamaks. “Kuna asenduslaev [Reet], võtab ka vähem autosid peale, siis kannatavad justnimelt igapäevaselt Vormsist mandril tööl käijad. Keeruline on olukord ka kohalikel, kes arsti juurde ei pääse.”

Koroonapiirangute aegu tühistati Sarapuu sõnul arsti vastuvõtte, kuid praegu võidakse sulle teatada, et arstile vananes number, tuleb kohe tulla. “Kui laev ei sõida, kuidas sa siis arstile pääsed?” nentis Sarapuu.

Vallavanem ei osanud öelda, kas ja kuidas Reet nädalavahetusel Vormsi liinil kurseerib. “Nädalalõpu prognoosi pole Kihnu Veeteedel mulle anda polnud,” tõdes Sarapuu.

“Väljumised täpsustame kl 15.35. Palume jälgida teateid kodulehel,” on Kihnu Veeteede viimane tänane teade nende kodulehel.

Fotod: Urmas Lauri

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Vahur Reede
3 aastat tagasi

Uskumatu vanaisa lugu.

Vanaisa vanaisa olla vanaisele kunagi rääkinud, et vanasti olla olnud sellised laevad, mis ei sõitnud siis, kui tuult ei olnud – vanaisa ei olevat uskunud.

Nüüd räägi vanaisale, et nüüd on sellised laevad, mis ei sõida, kui natuke tuult on – jälle vanaisa ei usu.

No on uskumatu inimene!

Arvos
3 aastat tagasi
Reply to  Vahur Reede

Mõne kommentaatoriga on ka selline lugu, et peavad end suureks naljahambaks aga teevad vaid ebaõnnestunud nalju.