Soolu sai aastapäevaks kivi ja kindamustri

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Soolu küla aastapäevakivilt eemaldasid katte Luusna Ülo (paremalt), Villika Arno ja Tursa Jaan. Urmas Lauri

Soolu küla esmamainimise aastapäeva tähistamine oli taevaisale meelepärane ettevõtmine, sest ronkmustad vihmapilved läksid küla servast mööda. Kui ümberringi ladistas vihma, siis peoplatsile ei tulnud päeva jooksul tilkagi.

Pidu oli uhke. „Viimased peolised lahkusid hommikul kella nelja ajal,” ütles Taaveti kultuuritalu perenaine Viivika Orula.

Aastapäeva tähistamine sai tegelikult mitu tagasilööki. Seda takistas nii koroonakriis kui ka see, et kavandatud lõbusõidurong just enne pidu katki läks. Kiirelt leiti aga lahendus. Külavanem Janek Samarajev sai kaitseliidult veoauto. „See oli hea vahetus, sest veoauto kastist nägid inimesed ümbrust kõrgemalt ja paremini,” märkis Orula.

Soolu küla aastapäevakivi pandi küla olulisemale ristmikule Jaani mäel. „Ikka midagi vägevat peaks ju maha jätma,” ütles Soolult pärit Lääne-Nigula valla kultuuri- ja spordinõunik Varje Paaliste. „Ega siin olegi ajaloolist Soolu küla, siin on Rootsiküla. Aga mingil hetkel Soolu, Rootsiküla ja Änniste ühendati ja kus saaks selle kivi jaoks  olla sobilikum koht kui siin, nende teede ristumiskohas.”

Kivilt eemaldasid katte Ülo Loorens, Arno Kelnik ja Jaan Lattikas.

„Minu esivanemate juured on Lükatil, lapsepõlve olen veetnud Saarel Änniste külas. Tunnen kohustust, õigust ja vastutust Soolu küla tegemistes kaasa teha,” ütles Paaliste.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments