Juhtkiri: selge on vaid üks

Lääne Elu

info@le.ee

Joonistanud Ott Vallik.

Kired Nõva kooli ümber ei näi vaibuvat. Alles kevadel leidis haridus- ja teadusministeeriumi kontroll, et koolis valitseb korralagedus – nõuetele ei vasta õppekavad ega õpetajad. Kui asjad koolis määratud ajaks korda ei saa, võib see lõppeda tegutsemisloa äravõtmisega.

Nüüd on kuus lapsevanemat vaidlustanud Lääne-Nigula vallavolikogu otsuse, mille järgi muutuks Nõva põhikool 2021. aasta sügisest kuueklassiliseks algkooliks. 16 lapsevanemat on avaldanud umbusaldust Nõva kooli direktorile Peeter Kallasele, kellest nad ei usu, et see haridus- ja teadusministeeriumi leitud vead õigeks ajaks või üldse parandaks. Lapsevanemad nõuavad, et Kallas viivitamatult lahti lastaks ja koolile uus juht leitaks. Kallas ise on vallandanud seitse õpetajat lootuses leida napilt kuu ajaga nõuetele vastavad pedagoogid. Kui neid ei leidu, tuleb koolijuhil kohad siiski kuidagi täita, sest 1. septembril tulevad lapsed kooli. Kui Lääne-Nigula vallavalitsus võtab lapsevanemate umbusaldust tõsiselt, tuleb leida koolile ka uus juht, ja seda kõike olukorras, kus kooli enda püsimajäämine on küsimärgi all.

Kas saaks üks kool sattuda veel hullemasse olukorda? Vist mitte. Ühest küljest oleks kooli algkooliks muutmine väljapääs – mõneteist õpilasega algkooli saaks pidada paari-kolme õpetajaga. 1.-6. klassis annab kõiki aineid üks õpetaja, aineõpetajaid on vaja 7.-9. klassis. Teisest küljest ei ole kuigi tark ega mõistlik saata 7. klassi lapsi 30-40 km kaugusele kooli, olgu transport ükskõik kui hästi korraldatud. Jah, küllap need lapsed saaksid hakkama, aga mis hinnaga. Nõva oleks justkui väljapääsmatus olukorras – põhikool tuleks seal igal juhul säilitada, samas ei ole seda võimalik pidada, kasvõi ainult sellepärast, et pole õpetajaid.

Kogu selles segaduses on selge vaid üks – aastaid kestnud sisepinged koolis ning kooli omaniku ja kooli suutmatus koostööd teha mõjuvad koolile hävitavalt.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
9 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
uskmatu toomas
3 aastat tagasi

Üle Eestiline tendents kus omavalitsuse asjapulgad reformivad koole vallandades koolijuhte jne.Kala hakkab mädanema peast !!

Riina
3 aastat tagasi

Kas tõesti jääbki see 6900 palga tahtja tööle? Mõeldamatu, ta ei tee ju täismahus 3 inimese tööd. Kas tõesti mingit korda ei ole? Nii hakkab igaüks ulmelisi summasid küsima. Ja pealegi pole see hariduses tööl olnud, ei oskagi midagi. Väga imelik.

Nõvakas
3 aastat tagasi

Väljavõte HTM-i õiendist (https://dok.hm.ee/et/document.html?id=160ac183-31f9-4364-9021-85c8cfbe886a):

4.7.2. tagada avalike konkursside korraldamine nendele õppe-kasvatusala töötajate ametikohtadele, kellel on olemas nõutav tasemeharidus, kuid puudub õpetajakutse juhul, kui töötajale ei ole omistatud õpetajakutset hiljemalt 01.12.2020, lähtudes põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse § 74 lõigetest 6 ja 7. Täitmise tähtaeg: 01.01.2021.

S.t. neli õpetajat, kellel on magistrikraad ning kes vastavad kvalifikatsiooninõuetele, kuid kes ei ole taotlenud õpetajakutset, vallandati vastuolus õiendis soovitatule. Teisisõnu õpetaja kutse saamiseks anti aega kuni 1. detsembrini (kutset saab taotleda oktoobris), kuid vaja on 1. sept. käsi laiutada, et “õpetajaid ei ole”.

Mõtted
3 aastat tagasi

Enamuses koolides töötab õpetajaid, kellel on mingid nõuded täitmata. Sõlmitakse tähtajaline leping. See annab ka aega aasta jooksul õpetajakutse taotlemiseks. Just sellise soovituse tegi ka HTM oma õiendis. Paraku seda eirati ning lasti kõik õpetajad lahti, et siis kuulutada, et pole võimalik septembris kooli avada. Tahaksin näha 1.-6. klassi õpetajat, kes on praeguste aineõpetajatega võrreldes sama kompetentne eesti, vene ja inglise keeles, matemaatikas, loodusõpetuses, inimeseõpetuses, ajaloos ja ühiskonnaõpetuses, kunstis ja käsitöös, kehalises kasvatuses ja muusikas. Kardan, et siin jääb ka soovitatud 2-3 inimesest väheks. Siiani on kooli tase olnud hea, mida näitab edukas aineolümpiaadidel esinemine (ka maakondlikud võidud) kui ka… Loe rohkem »

eks ta ole
3 aastat tagasi
Reply to  Mõtted

ka minu mõtted on need olnud. paralleelselt külvatakse ka paanikat lapsevanemate hulgas ja püütakse panna neid oma lapsi mujale viima, et siis saaks seda lihtsamini kooli sulgemist põhjendada

Tundub
3 aastat tagasi

et Nõva kooli lapsevanemad.on igati hakkajad, targad ja asjalikud. Äkki saab nende seast direktori ja puuduvad õpetajad, kõik ju noored haritud inimesed.

mäletan
3 aastat tagasi

kui kunagi isamaaliit lubas, et külad äratatakse ellu ja maakoole ei likvideerita, sest sealt sirgub maa sool, nüüd on kõik ärikate käes, ka haridus oma tipu 6900 kuupalgaga

aga nüüd
3 aastat tagasi
Reply to  mäletan

istub Isamaa Lääne piirkonna juht Lääne-Nigula volikogus sotside pingiotsal ja on kohalik kooli vastu võitleja. valimistel võib ju igasugu juttu rääkida, pärast kehtib vanasõna “kes vana asja meelde tuletab …”

just
3 aastat tagasi
Reply to  aga nüüd

pukki saamiseks otsiti rahva hääli, aga nüüd on kurdid kõrvad ja rahvas mingi kõrvaline element