Nõva lapsevanemad vaidlustasid 7.-9. klassi sulgemisotsuse

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Nõva kooli saatus rpub juuksekarva otsas - haridusministeerium võib koolilt tegutsemisloa hoopis ära võtta. Arvo Tarmula

Nõva kooli saatus rpub juuksekarva otsas - haridusministeerium võib koolilt tegutsemisloa hoopis ära võtta. Arvo Tarmula

Kuus lapsevanemat nõuab, et Lääne-Nigula volikogu tühistaks otsuse muuta Nõva põhikool kuueklassiliseks algkooliks.

Volikogu otsuse järgi kahaneb Nõva põhikool algkooliks 2021. aasta septembrist. Kui volikogu otsust ei tühista, on vaidlustajad valmis kohtusse minema.

Üks otsuse vaidlustajaid, MTÜ Nõva Koolikogukond juhatuse liige Ivo Karindi ütles Lääne Elule, et kohalik põhikool oli üks põhjusi, miks ta üldse Nõvale kolis. Kui seni on poja koolitee Nõval olnud 200 meetrit, siis põhikooli kadudes tuleks lapsel hakata 7. klassist käima koolis 30-40 km kaugusel Pürksis,  Ristil või Linnamäel. Karindi sõnul ei tuleks ükski neist koolidest kõne alla. „Ei ole mõeldav lasta laps üksi seiklema,” ütles Karindi.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
31 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Jonatan
3 aastat tagasi

Mis siin ikka tõmmelda.Nõva Koolis teostatud audit viitab selgelt tahtele kooli tegevusluba kaotada. Pole kooli,pole vallal probleemi.

Aitab vast erinevate nimede väljamõtlemisest?
3 aastat tagasi
Reply to  Jonatan

Audit viitab põhiliselt direktori võimetusele dokumentatsiooni korras hoida, töölepinguid õigesti sõlmida ning koolielu korraldada, oma tööülesannetest üldse arugi saada. Tal pole isegi aimugi, kuidas tema poolt juhitud koolis hindeid pannakse. Eesmärgistatud hävitustöö valla poolt selle inimese palkamisel.

laiemalt vaadatuna
3 aastat tagasi

Nõva siseeluga kursis ei ole, aga sisuliselt on need probleemid paljudes koolides samad. Viibutada sõrme vaid direktori suunas on üsna naiivne, ei koosne ükski kool ainult direktorist. Väga paljud pinged koolides tekivad just kollektiivi enda sees, eriti kipub see nii olema ühesooliste kollektiivide puhul.

Mati Põdra
3 aastat tagasi

Iseenesest pole ma kunagi ühegi kooli kinnipaneku poolt. Aga tõsiselt häirib see jutt, et seitsmenda klassi õpilane ei saa paarikümne kilomeetri kaugusel koolis käimisega hakkama… Lutist ja mähkmetest on ikka juba vaba?

Faktid selgeks
3 aastat tagasi
Reply to  Mati Põdra

Missugusest paarikümnest kilomeetrist on jutt? Vaisilt lähimasse valla kooli Noarootsi ligi 40 km+koolibussi piimaring külades. Niiviisi kaks korda päevas kitsastel ja käänulistel teedel, millel talviti jää ja metsaveoautod. Kas Lõhmus isiklikult hakkab vastutama, kui midagi peaks juhtuma?

Tegelikult
3 aastat tagasi
Reply to  Faktid selgeks

Harju-Risti kool on Nõvast 20 km kaugusel. Seega u 20 min auto&bussisõidu kaugusel. Koolibuss käima ja probleem lahenatud! Seal ligi 80 last ja õpilaskohti piisavalt.

nojaa
3 aastat tagasi
Reply to  Tegelikult

aga Harju-Risti on teine vald, teine maakond lausa. ei hakka keegi sinna koolibussi käima panema, vald näitab vanematele keskmist sõrme, sest lapsele kinnitatakse koolipiirkonnaks Noarootsi või Oru ja ka probleem lahendatud.

eks ta ole
3 aastat tagasi
Reply to  Mati Põdra

jah, see tähendaks lapsele ärkamist kell 6, kodust väljaminekut kell 7, tagasi saab alles vast 17-18, sest ega siis buss iga lapse pärast käi, vaid ikka peale kõigi tundide lõppu. kas tõesti peab 7-nda klassi lapse päev olema pikem tööinimesel? kardetavasti tuleb koju jõudes veel õppima asuda, huviringidest peab suu puhtaks pühkima jne-jne.

Vanaema
3 aastat tagasi
Reply to  eks ta ole

Valiksin
Lähim kool Risti kool. Hommikul väljub buss 8.10 Laimi juurest ja tagasi jõuab 15.48 Pole vaja ringi minna kui otse saab.

Vanaisa
3 aastat tagasi
Reply to  Vanaema

Harju-Risti? See pole Lääne-Nigula valla kool. Kool on täis ja kohti tervele Nõva õpilaskonnale pole. On mitmeid lapsevanemaid, kes mitte mingil juhul seda kooli ka ei valiks varasemate tõsiselt ebameeldivate kogemuste tõttu.

Edu
3 aastat tagasi

ja kordaminekut lastevanematele!

Agu
3 aastat tagasi

Väga õige, kohtutee tuleb kindlasti käia ja pealinnast ka abi otsida! Kui kaua võib üks isetegevus toimuda!!!!!?

On aeg
3 aastat tagasi

Kas keegi teab ÜHTEGI praeguse valla tehtud otsust või mõtet, mis oleks tõesti Nõva kooli arendav või edasi viiv? Pole mitte ühtegi, kõik ikka oma huvidest lähtuvad liigutused, Liiv, Kallas direktorina on olnud haledad, Oruste ei viitsi toitu kooli viia ja vingub. Kõik laste arvelt, lugege HTM õiendist, kuidas edenes Peetri juhtimisel sel aastal huvitegevus. Või mis üldse on tema juhtimisel arenenud? Nii, kõik kaasakiitjad – Majaomanik, Erapooletu Nõvakas, Jaan, Siim, Sirli – pange kirja need arendavad L-N valla, osavalla, direktori teod, otsused jne, teie ju teate. “Ei saa, pole võimalik, kinni, kinni, lõpetada, kinni, sulgeda, raha on vähe” ei… Loe rohkem »

Nõvakas
3 aastat tagasi

Väljavõte HTM-i õiendist (https://dok.hm.ee/et/document.html?id=160ac183-31f9-4364-9021-85c8cfbe886a):

4.7.2. tagada avalike konkursside korraldamine nendele õppe-kasvatusala töötajate ametikohtadele, kellel on olemas nõutav tasemeharidus, kuid puudub õpetajakutse juhul, kui töötajale ei ole omistatud õpetajakutset hiljemalt 01.12.2020, lähtudes põhikooli- ja gümnaasiumiseaduse § 74 lõigetest 6 ja 7. Täitmise tähtaeg: 01.01.2021.

S.t. neli õpetajat, kellel on magistrikraad ning kes vastavad kvalifikatsiooninõuetele, kuid kes ei ole taotlenud õpetajakutset, vallandati vastuolus õiendis soovitatule. Teisisõnu õpetaja kutse saamiseks anti aega kuni 1. detsembrini (kutset saab taotleda oktoobris), kuid vaja on 1. sept. käsi laiutada, et “õpetajaid ei ole”.

Erapooletu Nõvakas
3 aastat tagasi
Reply to  Nõvakas

HTS pole tööandja, vaid ikka vald, kes võtab vastu otsuseid.

hehh
3 aastat tagasi

ah misasja Sa plõksid 🙂 õpetajate tööandja on direktor, koos oma rumaluse, saamatusega ja totaalse argusega millegi eest vastutada.

Kah tibla
3 aastat tagasi

Teadaolevalt oli Nõva vald enne ühinemist Lääne-Nigula vallaga väga kehvas, kui mitte öelda, pankrotieelses seisus. Samalaadse olustiku kulgedes poleks vast praegu enam seda plaanitavat algkooligi.

Absurd jätkub
3 aastat tagasi
Reply to  Kah tibla

Rahumägi koostöös volikogu esimehega (Nõva Kilk) varastasid Nõva valla paljaks. Lääne-Nigula ja Lõhmus kiitsid kõik heaks ning tegid ühest vargast koolijuhi, kes ei saa aru isegi oma töö sisust. Nõvakate süüdistamine on kohatu.

Käkre
3 aastat tagasi

Milleks kaevelda mingi kooli sulgemise pärast. Kui ei sobi kooli sulgemine, siis mitte keegi ei keela kolida mujale. Meil on enam küll mitte nii vaba riik, kuid vaba liikumine isegi praeguse valitsuse ajal mingil määral säilinud. Tallinnas on häid koole küll. Maksumaksja raha ei ole mõeldud mingite käkre maaelu unistuste peale raiskamiseks.
On 21. sajand ning linnastumine on progress ja paratamatus. Riigi prioriteet peab olema erinevate vähemuste kaitse, mitte raha sohu matmine. Teised kannatavad praegu raha ebaotstarbepärase kasutamise pärast.

???
3 aastat tagasi
Reply to  Käkre

Misasja sa oma silku siis Nõval müüd? Lasnamäel oleks oluliselt rohkem turgu, koli parem sinna!

Kas saan õigesti aru,
3 aastat tagasi
Reply to  Käkre

et pigem annad raha üle Vahemere tulevale rahvale, kuid mitte mingi hinna eest ei ole nõus omaenda lapsi koolitama? Kas sa päriselt kah selle just välja mõtlesid öelda?

Külastaja
3 aastat tagasi
Reply to  Käkre

Loodan, et natuke irooniaga.

Sirli
3 aastat tagasi

Et siis hr Karindi lapse pärast tuleks kool lahti hoida, pärast võib sulgeda. Nii kurb kui see ka pole, siis kui lapsi pole siis pole ja ilma lasteta kooli ei pea.

KOV
3 aastat tagasi
Reply to  Sirli

On teinud kõik, mis vähegi tema võimuses, et Nõva Koolis lapsi ei oleks. Lapsevanemad ei ole kooli pidajad, kahjuks. KOV annab nii lastele kui kogu piirkonna elanikele lihtsalt jalaga, nende endi maksuraha rest.

Jalaga jah
3 aastat tagasi
Reply to  KOV

v.a. mõnele valitud omale jopele, neile tilgub ikka mõni tasuta hoone vms.

to kah tibla
3 aastat tagasi
Reply to  Jalaga jah

Enne ühinemist sai Nõva tubli rahvas om vallaga igati hästi hakkama, asi hakkas jamaks minema, kui sinna sokutati Deiw Rahumägi, kes Nõva valla paljaks varastas, hiljem tulid Nõva Kilk jane.Vargapunt pole kunagi Nõva koolist ega rahvast hoolinud. Nõvat poleks ammu enam, kui tubli Nõva rahvas vastu ei hakkaks. Praegune volikogu LN on Mikk Lõhmuse kummitempel,pole vaja valda kiita, sest kogu jama, mis toimub on valla tegemate töö ja süstemaatiline koolihariduse väljasuretamine LN vallas.

Jaan
3 aastat tagasi
Reply to  KOV

See lõputu teiste süüdistamine, kogukonnaga vastandumine ja Nõva maine alla kruttimine ajakirjanduses on olnud just nn koolikogukonna leib. Valla süüdistamine on kohatu. Nüüd on vald juba selles ka süüdi, et Nõval sünde vähe on.

Vale on süüdi selles
3 aastat tagasi
Reply to  Jaan

et:
1. ei võta uusi õpilasi kooli vastu
2. levitab Nõvast vaid negatiivset kuvandit

“Tulge maale elama” my ass…

Jaan
3 aastat tagasi

Paluks üksainus nimigi keda siis kooli pole vastu võetud. Stiil ongi ajada häma, rääkida hüpoteetilistest inimestest ja kaduda urgu kohe kui lähevad asjad konkreetseks.

Hämajast Jaanile
3 aastat tagasi
Reply to  Jaan

Faktid teada ja tuuakse välja õigel ajal ning õiges kohas, mitte kommentaariumis.

Sirli, Jaan, Siim jne.
3 aastat tagasi
Reply to  Sirli

Vaide tegid kuue erineva lapse ema või isa. Kindlasti on ka ülejäänud laste vanemad mures ega soovi oma lapsi igapäevasele mitmetunnisele bussisõidule suunata. Tundub, et hr. Karindi on lihtsalt ainuke, kes veel on valmis Lääne Elu ajakirjanikule vastama ning seega vastutust kandma.